Enflasyonda yükseliş 7. ayında
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Nisan'da tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 17,14 oldu. Verilere göre Nisan'da enflasyondaki yükseliş ivmesi devam etti ve Kasım ayında başlayan yükseliş serisi yedinci aya taşınmış oldu
Tüketici fiyatları Nisan'da yıllık yüzde 17,14 artış kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.
Verilere göre Nisan'da tüketici fiyatları endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,68 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise Nisan'da yüzde 17,77 olarak kaydedildi. Gıda fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 16,98 oldu.
Üretici fiyatları tarafındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiği izlendi. Buna göre üretici fiyat endeksi Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,17 arttı. Aylık bazdaki artış ise yüzde 4,34 oldu.
Yıllık en yüksek artış ulaştırmada
TÜİK verilerine göre Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu grup yüzde 29,31 ile ulaştırma oldu. Ulaştırmayı yüzde 22,27 ile ev eşyası ve yüzde 19,20 ile sağlık izledi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 9,05 ile haberleşme, yüzde 10,21 ile eğitim ve yüzde 11,03 ile giyim ve ayakkabı oldu.
2021 yılı Nisan ayında aylık artışın en yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 7,57 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2,13 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 2,09 ile eğitim oldu.
Verilere göre Nisan'da en yüksek artış gösteren madde yüzde 24,91 ile domates oldu. Domatesi yüzde 15,76 ile çocuk gömleği, yüzde 14,95 ile kadın elbisesi takip etti.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi verilere ilişkin değerlendirmesinde enflasyonun geçen yıla göre yükselmiş olmasında gıda dışı gruplardaki fiyat artışlarının daha etkili olduğunu vurguladı. Bürümcekçi verilere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: Gıda grubunda yüzde 2,13 artış ile geçen yıl gözlenen yüzde 2,53 artışın altında bir gerçekleşme izlendi.
Buna karşılık, konut, sağlık, ulaştırma, eğlence ve kültür, eğitim ve otel-lokanta gruplarında artışlar yükselişi getirirken, giyim
fiyatlarının mevsimsel eğiliminden daha belirgin artması da yükselişi güçlendirdi.
Öte yandan, mobilya hariç kura hassas gruplarda (ev içi tekstil, araç satın alımı, görsel-işitsel sistemler, kişisel bakım ürünleri
vb) fiyat artışları yüksek gerçekleşti.
Nisan’da, enerji grubunda yüzde 0,1 artış ile geçen yılın yüzde 5 fiyat düşüşünün tersine bir gelişme izlendi. Giyim fiyatları mevsimlik değişiminin yüzde 7,57 artış ile geçen yılın çok üzerinde olması da yıllık enflasyonu yukarı çekti.
Ekonomistlerin beklentisi %17,2 olmuştu
Bloomberg HT'nin derlediği ekonomist beklentilerine göre Nisan ayında tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 17,2 artması bekleniyordu. Geçen aya göre artış ise yüzde 1,8 olarak öngörülmüştü.
Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum Nisan ayında aylık enflasyonun yüzde 1,1; yıllık yüzde 16,4 olarak gerçekleşmesini bekliyordu. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise Nisan ayında aylık enflasyonun yüzde 2,1; yıllık yüzde 17,6 olarak gerçekleşmesini tahmin etmişti.
Türkiye'de enflasyon Kasım ayında sert bir yükselişle yüzde 14'ün üzerine çıkmış, sonrasında sürekli yükseliş kaydetmişti.
Öncü göstergeler yükselişe işaret etmişti
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası ve Türk-İş verileri de enflasyonda yükseliş ivmesinin Nisan'da da devam ettiğine işaret etmişti.
İstanbul Ticaret Odası verilerine göre perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi nisanda aylık yüzde 1,01 artış kaydetti. Yıllık bazda artış ise yüzde 16,34 olarak gerçekleşti. Toptan eşya fiyatları endeksi aylık yüzde 0,70, yıllık yüzde 17,52 arttı. Nisan'da giyimde yüzde 8,18, konut harcamalarında yüzde 0,81, gıdada ise yüzde 0,61 artış oldu.
Türk-İş'in araştırmasına göre Ankara'da 4 kişilik bir ailenin gıda harcamalarında asgari tutar Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1,14 artarken, yıllık bazda bu artış yüzde 16,56 olarak gerçekleşti.