Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Erdoğan: 3. havalimanı 32.4 milyar euroluk bir proje

Erdoğan: 3. havalimanı 32.4 milyar euroluk bir proje

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "(3. havalimanı) 10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeli ile toplamda 32 milyar 399 milyon avroya ulaşacak bir proje" dedi

Giriş: 19 Ekim 2015, Pazartesi 11:37
Güncelleme: 19 Ekim 2015, Pazartesi 12:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. havalimanı projesinin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını belirterek, "Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye, bilhassa İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün, İstanbul'a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projesinde kritik bir adımın daha atıldığını belirtti.

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek bu havalimanının ihalesinin 3 Mayıs 2013'te yapıldığını, temelinin 7 Haziran 2014'te atıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün de 3,5 milyar avrosu kamu bankaları, 1,1 milyar avrosu özel bankalar tarafından sağlanacak olan toplam 4,6 milyar avroluk kredi finansmanının imza töreninin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedefleri ve 2053 vizyonuna ulaşma konusunda en önde gelen yatırımlarından biri olan bu projenin, Türkiye, millet ve tüm bölge için hayırlı olmasını diledi.

Projenin hayata geçirilmesinde finansman desteği sağlayarak sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan tüm kamu ve özel sektör bankalarına şükranlarını sunan Erdoğan, Türk müteahhitlik sektörü için farklı bir lige geçişin sembolü olacak bu projede görev alan tüm yüklenici firmalara başarı dilediğini söyledi.

- "Bugün bir kritik eşiği aştıysak, açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu projenin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk sivil havacılık sektörü için yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını vurguladı.

Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin, bilhassa İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kasım 2002, göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen sıfırdı, herhangi bir uçuş söz konusu değildi. İstanbul, bugünle mukayese edilemeyecek kadar geri plandaydı. Bunu ele almak ve bu hareketliliği kazandırmak suretiyle, Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Yeni pist yapımıyla ilgili adımlar atıldı. Aynı şekilde İstanbul, ihtiyaca cevap veremez hale geldi, orada ilave pist yatırımlarına gidildi. Bütün bunlarla beraber uçak sayılarımız ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Sadece Türk Hava Yolları çalışırken bu sayı, 2 oldu, 3 oldu, 4 oldu, 5 oldu, 6 oldu davam etti. Bütün bunlar Türk havacılık sisteminde bir rekabetin ne denli önemli olduğunu, nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından çok önemliydi. Sabotajlara, engelleme ve yavaşlatma girişimlerine rağmen bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Nasıl bugün bu imza töreniyle bir kritik eşiği aştıysak, inşallah havalimanının açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum.

İstanbul'un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekarelik bir alana yapılmaktadır, bu alan birilerinin iddia ettiği gibi tesadüfen seçilmedi."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avroya ulaşacak İstanbul'un yeni havalimanı projesinin, Türkiye'nin bu alandaki en büyük yatırımı olduğunu belirterek, "Hani 'çılgın projeler' diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda bu" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, havalimanı projesinin uygulama alanının, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri, doğal-yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendiğini söyledi.

Başbakanlığı döneminde, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve teknik ekiple bir kaç kez helikopterle bölgeyi gezdiklerini anlatan Erdoğan, ekolojik çalışmaları yerinde incelemek suretiyle bu işin karanını verdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avroya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani 'Çılgın Projeler' diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur" diye konuştu.

Türkiye'nin, havacılık sektörüne son 10 yılda, öz kaynak, kamu ve özel sektör iş birliği kapsamında 3,5 milyar avro yatırım yaptığını anlatan Erdoğan, "Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz on yılın yaklaşık 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Yap-işyet-devret modeliyle, devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan hayata geçirilecek bu projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar avronun üzerinde bir kazanç sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

- Proje 4 etaptan oluşuyor

Erdoğan, 3. Havalimanı projesinin 4 etaptan oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Belirlenen takvime göre İstanbul'un yeni havalimanının ilk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girecek. İlk etap yatırımlarının başlamasıyla birlikte inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle bu rakam yıllık ortalama 120 bin kişiye çıkacak.

Projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ve üç kuzey-güney pisti yatırımlarını içeriyor. İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan şekilde havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. Ayrıca yine mevcut havalimanımızda mümkün olmayan Airbus A 380 gibi büyük gövdeli uçaklar da buraya inişlerini gerçekleştirebilecekler. 2028 yılında projenin tüm etapları tamamlanınca, yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak."

Yıllık 57 milyon yolcunun kullandığı, 63 yıldır Türk ve dünya havacılığına hizmet veren Atatürk Havalimanı'nın artık talebi karşılayamadığını ifade eden Erdoğan, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'yla, İstanbul'un yolcu kapasitesinin 80 milyonun biraz üzerinde olduğunu, 2016 yılında 90 milyonu aşkın yolcunun İstanbul'daki havalimanlarını kullanmasının beklendiğini, başlı başına bu rakamların bile yeni havalimanının ne büyük bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

- "Çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine, bu havalimanı çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacaktır. Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni havalimanı tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük, gelecekte de uzun yıllar boyunca dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacaktır" dedi.

Halka hizmeti, halka hizmet olarak gören bir anlayışın, Türkiye'yi nereden nereye taşıyabileceğini görmek isteyenlerin ülkenin son 12 yılına bakması gerektiğini dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin son 12 yılı, yapılamaz denilenlerin yapıldığı, hayal denilen işlerin tek tek hayata geçirildiği bir atılım dönemidir. Türkiye, geride bıraktığımız dönemde, sadece belli kesimlerin kullanabildiği, vatandaşlarımızın çoğu için bir lüks olan havayolunu halkın yolu oluşuna şahitlik etti. Şehirlerarasında otobüsle gidip gelenler, artık fiyatlar o tür bir dengeye geldi ki 'ben uçakla gidebilirim' dedi ve uçakla seyahat etmeye başladı" şeklinde konuştu.

Türkiye'de faaliyet gösteren 55 havalimanı sayısının göreve geldiklerinde 26 olduğunu hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002 yılında bu sayı 26'yken bunu kimse hayal edemiyordu. Öyle illerimiz vardı ki 'Buraya havalimanı, nereden canım... Şırnak'a, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye, Ağrı'ya havalimanı mı olurmuş?' Bunları konuşanlar, bu havalimanlarının yapıldığını hamdolsun gördüler. Avrupa'da hiç bir örneği olmayan, dünyada da sadece iki tane emsali olan Ordu-Giresun Havalimanı gibi bir projeyi hayata geçirdik. Yani denizin üzerinde inşa edilen bir havalimanı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, savunma sanayinde, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, enerjide, çevrede, konutta hemen her alanda dünyanın öncüsü olmaya aday bir ülke olduğunu belirterek, "Dün her şeyiyle dışa bağımlı olan Türkiye, bugün kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayan hatta karşılamanın ötesinde üreten, ihraç eden, birçok alanda ilkleri gerçekleştiren bir ülke oldu" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, teröre, tüm sindirme ve sabotaj girişimine, tehditlere rağmen Hakkari'de Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nı inşa ettiklerini belirterek, 2023 yılına kadar Türkiye'deki havalimanı sayısını 60'a çıkarmış olacaklarını söyledi.

Büyük projelere girişmek için büyük ideallerin, hayallerin, hedeflerin olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Yani evinizden çıktığınız zaman yarım saatlik bir mesafede havalimanına ulaştığınızı düşünün, şehirler arasında nereden nereye, ne kadar kısa zamanda ulaşacağınızın bunlar da bir ifadesidir. 'Vakit nakittir' anlayışını bununla değerlendireceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin artık küresel ölçekte planlar ve projeler yapan bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomi politik dediğimiz olayı işte burada değerlendirmek durumundayız. Sadece karayollarında değil, sadece hızlı trende değil, işte şu anda Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 4 gidiş, 4 geliş ama ortada da hızlı tren. Bununla Asya, Avrupa'ya bağlanıyor. 3. havalimanı bu noktada çok daha yakın hale getirilmiş oluyor. Savunma sanayinde, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, enerjide, çevrede, konutta hemen her alanda dünyanın öncüsü olmaya aday bir ülkeyiz. Dün her şeyiyle dışa bağımlı olan Türkiye, bugün kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayan hatta karşılamanın ötesinde üreten, ihraç eden, birçok alanda ilkleri gerçekleştiren bir ülke oldu. Ulaştığımız her hedef bizim için yeni bir başlangıçtır. Vatandaşlarımızdan aldığımız her dua, her 'Allah razı olsun' ifadesi bizim en önemli motivasyon kaynağımızdır. Türkiye'nin bu atılımlarının, ekonomisinin ve demokrasisinin güçlenmesiyle beraber artan özgüveninin birilerini rahatsız ettiğini görüyoruz. Bu rahatsızlığın çok farklı araçlar ve yöntemlerle dışavurulduğunun da gayet iyi farkındayız. Bahane olarak kullanılan istismar edilen sebeplerin ötesindeki asıl niyetleri, asıl sıkıntıları, asıl mesajları da gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin 90 yıllık tarihi bir yönüyle bu mücadelelerin tarihidir."

- "Karalama kampanyalarının hedefi oldu"

Türkiye'nin önünün diğer devletlerden daha ziyade, üretmeden, çalışmadan kazanmaya alışmış içerideki bir grup tarafından hep kesildiğini dile getiren Erdoğan, bu ülkenin potansiyeline inanan "bizde yapabiliriz" diyen idealist siyasetçilerin, iş adamlarının, sanayicilerin hayalperest ilan edilerek, karalama kampanyalarının hedefi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle devam etti:

"Rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan siyasetçiler olarak, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş idealist sanayici ve mühendisler olarak, Devrim otomobili bir umudun ilk adımı olarak bu lobinin hedefi olmuştur. Taş üstüne taş koymak isteyen, inşa ve ihya etmeye gayret eden eden herkes, bu yıkım ekibinin saldırılarına maruz kalmıştır. Nuri Demirağ, uçak fabrikası kurmuş, daha sonra önünü kesmişler ve bunu gaz ocağı fabrikasına çevirmişlerdir. Bunları yaşadı bu ülke. Ülkemizde barınamayan, barındırılmayan birçok parlak beyin maalesef yurt dışına gitmiş demiyorum, yurt dışına kaçmış, projelerini o ülkelerde gerçekleştirmenin yollarını aramışlardır. Şöyle gazete sayfalarında bir yolculuk yaparsanız milli projelerimizin nasıl baltalandığını, nasıl hor görüldüğünü, nasıl emekleme evrelerinde çelme takıldığını görürsünüz."

- "Testinin içinde ne varsa dışına da o sızar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı lobinin bugün de sabotajlarına devam ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2013 yılında üç-beş ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler. Bunun da karşısına dikildiler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı. Cumhuriyetimizin 90. yılında açtığımız 'Yüzyılın Projesi' olan Marmaray ile ilgili yapılan tezviratları hepimiz hatırlıyoruz. Onun için de çok şeyler söylediler ve Marmaray bundan dolayı yaklaşık 4 yıl gecikmeyle açıldı. Biliyorsunuz geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Milli Araba Projemizin ilk prototiplerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde, 'Milli değil, devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak, projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı içinde bir başka ülke yapınca 'tarihi yatırım' diye alkışlayanlar, konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor. Testinin içinde ne varsa unutmayın dışına da o sızar. Maalesef bunların testisinin içinde yerli ve milli olan düşmanlık olunca dışarıya da ancak o sızıyor."

Ziya Paşa'nın, "Ayinesi iştir, kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" sözünü paylaşan Erdoğan, "Biz şimdiye kadar eserlerimizle konuştuk, hizmetlerimizle konuştuk, hayata geçirdiğimiz mega projelerle konuştuk. Biz eserlerimizle, hizmetlerimizle konuşmaya devam edeceğiz. Biz işte böyle büyük projelerimizle konuşmaya, laf değil icraat üretmeye devam edeceğiz" dedi.

Bugünkü Türkiye'nin 1960'ların, 1980'lerin, 1990'ların Türkiyesi olmadığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'de artık kaos, kriz, istikrarsızlık ve gerilim dönemlerinin geride kaldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İçine kapanık, pasif üç-beş manşetle gündemi belirlenen, siyaseti dizayn edilen Türkiye dönemleri artık geride kalmıştır. Türkiye 2023 hedeflerine uygun şekilde her alanda yapması, yapılması gereken çalışmaları kararlılıkla hayata geçirmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşükkür eden Erdoğan, "Sayın Başbakanımız, bakan arkadaşlarım ve yüklenici firmalarımızla birlikte, ki onlar bu sürecin artık bundan sonraki hem işleticisi olacak hem bu işin örneğini dünyada ilk verenlerden bir konsorsiyum olmuş olacak, burada emeği geçen mimarlarımızdan, mühendislerimizden işçilerimize kadar hepsine milletim, şahsım adına şükranlarımı sunuyorum. İnşallah devlet olarak onları bu projenin her aşamasında destekleyecek, yarı yolda bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

- İmza töreninden notlar

İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni, dünyanın en büyük havalimanını anlatan tanıtım filmiyle başladı.

Programa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve davetliler katıldı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, İGA Yönetim Kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla "Dünyanın En Büyük Havalimanı Finansmanı İmza Töreni" gerçekleştirildi.

İmza töreninin ardından, Erdoğan tarafından finansman kredisi sağlayan bankaların üst düzey yöneticilerine, üstlenici firma yetkilileri tarafından da Erdoğan ve Davutoğlu'na üçüncü havalimanının maketi hediye edildi.

Cengiz-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa Konsorsiyumu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013'te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon avro artı KDV teklif ederek kazanmıştı.

AA