Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Erdoğan: Merkel ile Türkiye-AB fasıllarını değerlendirdik

Erdoğan: Merkel ile Türkiye-AB fasıllarını değerlendirdik

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkel ile Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu. Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık" dedi

Giriş: 18 Ekim 2015, Pazar 19:15
Güncelleme: 18 Ekim 2015, Pazar 20:47

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirterek, "Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'i, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ndeki kabulünün ardından düzenlenen basın toplantısında, konuk Başbakan'ın bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisiyle yaptığı görüşmelerde özellikle, Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar geniş bir çerçevede ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Ankara'daki terör saldırısının ardından Merkel'in telefonla arayarak gösterdiği nezakete tekrar teşekkür ettiğini aktaran Erdoğan, teröre karşı ortak mücadele eylem planı üzerinde durma hassasiyetlerinin devam ettiğini ifade ederek, "Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri de ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler" şeklinde konuştu.

"Terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmenin gerekliliği"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmenin gereği üzerinde durduklarına değindi.

Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerek 15, 17, 23, 24, bu noktada 31. fasıllar üzerinde bir değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel: "Türkiye'nin bugüne kadar 2 milyondan fazla mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin bu güne kadar 2 milyondan fazla mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduklarını belirterek, "İkili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığım süreç ve gelişmelerle bağlantılı olarak da bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu hareketin de Türkiye üzerinden AB'ye akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, yaptığı ziyaretin çok faydalı geçtiğini ifade ederek, Türkiye ile AB arasında yapılan görüşmelerin yanı sıra Türkiye ile Almanya arasındaki ikili görüşmelerin de ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün de Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesine ayrı bir katkı sunduğunu vurgulayan Merkel, görüşmede özellikle terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini kaydetti.

Merkel, Suriye'de siyasi bir çözümün gerekliliğini ele aldıklarını dile getirerek, "Bu iki konu, iki ülkeyi ilgilendiren önemli konu başlıklarıdır. Bu konuları ikili düzeyde bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata varıldı" şeklinde konuştu.

Suriye'deki iç savaş ve Irak'taki şartları da ele aldıklarını anlatan Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bugüne kadar 2 milyondan fazla mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İkili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığım süreç ve gelişmelerle bağlantılı olarak da bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu hareketin de Türkiye üzerinden AB'ye akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini savunuyoruz. Bütün bu ortak görevlerden yola çıkarak, Türkiye ve AB arasında daha sıkı ve yoğun bir iş birliği içerisine girilmesi gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Aynı şekilde vize, Geri Kabul Anlaşması konularına hızlandırma getirilmesi adına da bir mutabakata varıldığını ifade edebilirim. Bundan da mutluluk duyuyorum. Bütün konu başlıklarını ikili düzeyde ele alıp, bir takvim oluşturarak, Almanya olarak bir hız verme isteğinde olduğumuzu ifade ettim. Böylece Türkiye'nin yüküne destek olabiliriz diye düşünüyorum. Farklı alanlarda birçok çalışma grupları oluşturulacak. Sayın Erdoğan ile bir sonraki görüşmemiz, Antalya'da G20 sırasında olacak."

AA