Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ergezen: Türkiye tarımda küresel güç olmaya yakın

Ergezen: Türkiye tarımda küresel güç olmaya yakın

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen Türkiye'nin tarım alanında "küresel güç" olmaya yaklaştığını söyledi

Giriş: 20 Ekim 2013, Pazar 14:31
Güncelleme: 21 Ekim 2013, Pazartesi 12:15

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen Türkiye'nin tarım alanında "küresel güç" olmaya yaklaştığını belirterek, "Türkiye, tarım alanında uyguladığı politikalar ve sağlamış olduğu verimlilik ile giderek ön plana çıkıyor. Toplam hububat üretimi, yaklaşık 13,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Tarım hem ciddi bir gelir kaynağı sağlıyor hem de yüksek bir istihdam oluşturuyor" dedi.

Ergezen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), dünya hububat üretimine yönelik son beklentilerini içeren "Hasat Beklentileri ve Gıda Durumu" raporunu da yorumladı.

FAO'nun, dünya hububat üretiminin 2013/14 döneminde yüzde 7,7 artışla 2,48 milyar tona ulaşacağını tahmin ettiğini aktaran Ergezen, "Rapora göre gelişmekte olan ülkeler, 1,4 milyar ton ile dünya üretiminin yüzde 58'ini gerçekleştirecek. Böylece dünya hububat üretimi son on yılın en yüksek seviyesine çıkmış olacak. Karadeniz Bölgesi'nde geçen seneye göre ciddi bir üretim artışı yaşanırken, ABD'deki üretim artışı da yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Raporda Türkiye için ise bereketli bir hasat dönemi geçirildiğine vurgu yapılıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin, toplamda 36,4 milyon ton hububat üretimi ile dünyada önemli bir tarım gücü olmaya devam ettiğine dikkati çeken Ergezen, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2013 yılı için toplam buğday üretimi 21,95 milyon tona ulaşırken, ülke dünyanın en büyük 10 buğday üreticisinden biri oldu. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir tarım üreticisi ve rakibi olan Ukrayna'yı buğday üretiminde geçmiş durumda.

Türkiye, kendi bölgesi içerisinde en büyük hububat üreticisi konumunda bulunuyor. Son beş yıl içerisinde sağlanan verimlilik ve gelir artışı da bu konumu güçlendirmektedir. Türkiye'nin buğday üretimi, son beş yıl içerisinde 4,2 milyon ton artış gösterdi. Bu rakam, 2008 yılına göre yaklaşık yüzde 24 artışa denk geliyor. Böylece Türkiye'de yaklaşık 1,66 milyar dolar gelir artışı sağlanmış oldu."

- "Türkiye, yükselen bir tarım ülkesi"

Türkiye'nin 2008 yılında hektar başına buğday üretiminin 1,95 milyon ton düzeyinde bulunduğunu anımsatan Ergezen, üretimin 2013 yılında yüzde 20 oranında artarak 2,34 milyon tona ulaştığını kaydetti. Verimlilik artışının Türkiye'yi tarım alanında yükselen bir ülke konumuna getirdiğini dile getiren Ergezen, "Verimlilik artışı sayesinde Türkiye'nin toplam gelir artışının, yaklaşık 2,67 milyar dolar olduğu hesaplanmaktadır. Kısaca toplam hububat gelirinin yaklaşık yüzde 19,2'si aslında üretimde meydana gelen artıştan sağlanmış oldu. Bu verimlilik ve üretim artışı ile Türkiye, yükselen bir tarım ülkesi" diye konuştu.

- Türkiye dünyanın yedinci büyük buğday üreticisi konumuna gelebilir

Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar ve Yakın Doğu bölgeleri içerisinde yer alan 41 ülke arasında en dikkati çeken tarım ülkesi olarak yer aldığını vurgulayan Ergezen, şunları kaydetti:

"Fakat gelecek yıllarda Türkiye'nin adından çok daha fazla söz ettirmesi beklenmelidir. Çünkü verimlilikte dünya ortalaması, hektar başına 3,21 milyon ton seviyesinde bulunurken, Türkiye'de ise sadece 2,34 milyon ton. Gelecek yıllarda verimlilik artışı dünya ortalamasına ulaşmayı başardığı taktirde, Türkiye dünyanın en büyük yedinci buğday üreticisi konumuna gelecektir."

Bu sene Türkiye'de bereketli bir hasat dönemi yaşanmasının da etkisiyle FAO'nun, raporunda Türkiye'yi önemli bir hububat üreticisi ülke olarak tanımladığını belirten Ergezen, "Rapordan çıkan önemli bir nokta daha var, üretimdeki artışa rağmen hububat stoklarının önceki yıla göre 1 milyon ton azalarak 4,2 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor. Daha önemlisi, Türkiye'den daha düşük hububat üretimi olan ülkeler, çok daha yüksek stok bulundurmaktadır.

Kısaca, Türkiye'nin uygulamış olduğu fiyat ve stok politikaları başarılı olduğu görülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasadaki arz, talep ve stok durumuna göre hareket etmesi, bu etkinliği artırmaktadır. FAO, ilgili raporunda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) uygulamış olduğu protein bazlı alım fiyatı politikası ve sertifikalı tohum kullanımının başarısına özellikle değiniyor" ifadelerini kullandı.

- "Tarımda devlet desteğinin artırılması, ekili alanlardaki artışı destekleyebilir"

Türkiye'nin, tarım alanında uyguladığı politikalar ve sağladığı verimlilikle giderek ön plana çıktığını anlatan Ergezen, tarım alanında dünya gücü olmak için atılması gereken daha birçok adımın bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin toplam hububat üretiminin yaklaşık 13,8 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkati çeken Zafer Ergezen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tarım hem ciddi bir gelir kaynağı sağlıyor hem de yüksek bir istihdam oluşturuyor. Fakat halen alınması gereken uzun bir yol var. Bunlardan en önemlisi verimlilik ve üretim artışı sağlanırken, tarım alanlarında da artış sağlanmasıdır. Tarım alanında yapısal sorunlar çözülerek arazi parçalanmasının önüne geçilebilirse, ekili alanlardaki artış için önemli bir hamle olacaktır.

Aynı zamanda tarım ürünlerindeki devlet desteğinin artırılması, ekili alanlardaki artışı destekleyebilir. Fakat devlet desteğinin tüm tarım ürünleri geneline yayılması da önemli. Türkiye, artık tarım verimliliği artan bir ülke. Eğer ekili alanlarda da artış sağlanabilirse, Türkiye çok daha önemli bir tarım gücü haline dönüşecektir."

AA