Eroğlu: HES krizde işe yaradı
-
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda hidroelektrik santrallerin 2008 krizinin aşılmasında önemli rolü olduğunu söyledi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı.
HES’lerin olumlu sonuçları üzerinde duran Bakan Eroğlu, “Hidroelektrik santralleri Türkiye’de elektriğin sigortasıdır. HES’lerin tam kapasite ile kullanılması Türkiye’ye yılda 20 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlar. Bu, cari açığa 20 milyar dolarlık iyileştirme demektir. Çevreci bir enerjidir. HES’ler sadece enerjide değil, baraj yapıyorsanız sulamada da faydalanılabilir. HES’ler olmasa Karadeniz'deki vatandaşa su veremezdik. Bu faydaların da dikkate alınması gerekir” dedi. “Her HES’in yapımında o bölgenin insanları çalıştırılıyor, istihdama olumlu katkı yapıyor” diyen Eroğlu, “Şunu da iddia ediyorum: HES’lerin 2008 krizinin aşılmasında çok önemli rolü olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
TARKAN'DAN HES ŞARKISI İSTEMEDİK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tarkan’dan HES şarkısı istendiği yönündeki haberleri yalanladı. Hidroelektrik santralleri konusunda daha önce Tarkan’a sert çıkış yapan Bakan Eroğlu, “Tarkan’dan bir HES şarkısı talebimiz olmadı. Kendisi ile bu konuda görüşmedik” dedi.
Sanatçı Tarkan, HES’lerin yapımına karşı çıkmış, Orman ve Su İşleri bakanı Veysel Eroğlu "Sen kendi işine bak" diye Tarkan'a tepki göstermişti. O tartışmanın ardından bakanlık Tarkan'ın tepki gösterdiği Trabzon’daki solaklı vadisinde yapılacak HES için bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı yapılacak santralin bölgeye zarar vermeyeceğini anlatmaktı. İşte o kampanya ile birlikte Eroğlu ile Tarkan arasındaki tartışma yeniden gündeme geldi. Bakan Eroğlu'nun kampanya için Tarkan'dan bir şarkı istediği öne sürüldü. Tarkan'dan bu iddiaya "HES'lere karşı çıkan birinin HES'lerle ilgili şarkı yapması ironiden öte komik olur." değerlendirmesi gelmişti.
ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE İLK 10’A GİRECEĞİZ
Eroğlu, Türkiye’nin 10’uncu büyük ekonomisi olma yarışında bakanlık olarak yer alacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Dünyada bir yarış var, Türkiye ekonomide 16'ncı sırada. 2023 yılında dünya ekonomisindeki yerimizi ilk 10'a taşımak istiyoruz. Bütün kurumların bu hedefe kilitlenmesi lazım. Biz 2015'e kadar dünyada ilk 10'a giren bakanlık olma hedefi koyduk.. Çölleşmeyle mücadele, orman, su alanlarında alanında ilk 10'a girme kararı aldık. Bazı birimlerde hedefimizi 7'ye yükseltmeyi planlıyoruz.”
TÜRKİYE’DE ORMAN ALANLARI ARTIYOR
İşbaşına geldiklerinden bu yana Türkiye’de orman alanlarının hızla büyüdüğünü ifade eden Eroğlu, bunun aksine dünyada orman alanlarının hızla azaldığını kaydetti. Eroğlu, “Orman alanımız 1 milyon 300 bin hektar arttı. Odun serveti artıyor, 936 milyon metre küpten 1 milyar 400 bin metreküpe çıkmış, yüzde 40 artmış. Bizden önce yılda 70 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapılırken biz bunu 480-500 bin hektara çıkardık. Geçmiş yıllarda yılda 117 milyon fidan üretilirken, şimdi yılda 535 milyon adet fidan üretir hale geldik" şeklinde konuştu.