Euro Portekiz ile sert düştü
Euro, Portekiz'deki gelişmelerin ardından iki haftanın en büyük düşüşünü yaşadı (15:20'de güncellendi)
(15:20'de güncellendi)
Euro, Portekiz'de iki bakanın hükümetten istifa etmesiyle ülke tahvillerinin gerilemesi sonrasında Avrupa'daki borç krizinin kötüye gittiği söylentilerinin yeniden canlanması ile iki haftanın en büyük düşüşünü yaşadı.
17 ülkenin ortak para birimi, İspanya ve İtalya'da da borçlanma maliyetlerinin artması ile düşüşünü ikinci güne taşıdı. Yen, hisselerdeki düşüşün Japonya para birimine olan talebi artırmasıyla diğer 16 büyük para birimi karşısında güçlendi. Avustralya doları, merkez bankası yöneticisi Glenn Stevens'in "Ekonominin ihtiyaç duyması halinde büyük ihtimalle daha düşük bir döviz kuru olacak" açıklamasını yapmasının ardından Eylül 2010'dan bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Sterlin ise İngiltere'de hizmet sektörünün gelişim göstermesiyle yükseldi.
Londra'da bulunan Royal Bank of Scotland Group Plc kıdemli döviz stratejisti Paul Robson, "Euro Portekiz'den gelen haberler ile yönleniyor. Geçmişte edindiğimiz tecrübelere göre piyasalar, politik endişeler olduğunda ve politik zemin zayıfladığında döviz kurlarını cezalandırır. Likiditenin yoğun olduğu dönemde Euro Bölgesi çevresiyle ilgili büyük bir memnuniyet vardı, bu da insanların faizleri takip etmesini sağladı" yorumunu yaptı.
Euro yen karşısında yüzde 1 kayıp yaşayarak New York saati ile 06:53'te 129.30 yenden işlem gördü ve 14 Haziran'dan bu yana en düşüşü yaşadı. Euro dolar karşısında ise dün yüzde 0.7 gerileyişinin ardından bugün de yüzde 0.2 gerileyerek 1.2958 dolara düştü. Yen dolar karşısında yüzde 0.8 oranında güçlenerek 99.79 dolardan işlem gördü.
10 yıl vadeli Portekiz tahvil faizleri, Başbakan Pedro Passos Coelho'nun seçmenlerine yaptığı konuşmada hükümeti bir arada tutmaya çalıştığını söylemesinin ardından Kasım ayından bu yana ilk defa yüzde 8'in üzerine çıktı.
(15:20'de güncellendi)