Gelişen piyasa hisselerinde "istihdam" sıkıntısı
Gelişen piyasa hisse senetleri, istihdam ve Çin verileri ile değer kaybetti
Gelişen piyasa hisse senetleri, beklenenden kötü çıkan küresel istihdam verileri ve Çin'de hizmet sektörü verisinin küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu endişelerini artırmasının ardından bir haftayı aşkın sürenin en hızlı yükselini gösterdi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 10:16'da 1,025.54 puana indi ve böylelikle, 23 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Corp., Singapur'un devlete ait yatırım kuruluşu Temasek'in hisse satışları sonrası, Hong Kong'daki işlemlerde değer kaybetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Ulusal 100 Endeksi yuzde 0.5 yükseldi.
Dün ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklenenin altında artış gösterirken, Almanya'da işsiz sayısı beklenmedik bir artış gösterdi ve Yeni Zelanda'nın işsizlik oranı 2010 yılından bu yana en yüksek düzeyine çıktı. Çin'de imalat sanayi dışı endeksi Nisan ayında beklenenden yavaş büyüdü. Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugünkü toplantısında, Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin tümünün tahminine göre, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1'de bırakacak.
Societe Generale SA'nın Londra ofisinden küresel gelişen piyasalar strateji müdürü Benoit Anne, "Küresel piyasalardan haber akışı, özellikle ekonomik verilerde, son birkaç günde keskin bir şekilde kötüleşti" dedi ve "Çin'den gelenler dahil, ekonomik veriler oldukça kötüydü. Eğer bu devam ederse, küresel resesyon korkusu yeniden artacak ve bu da, küresel gelişen piyasa hisse senetleri dahil, riskli varlıklarda sert satışları neredeyse garantileyecek" değerlendirmesinde bulundu.
Çin'de imalat sanayi dışı satınalma yöneticileri endeksi Nisan ayında 56.1 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri Mart ayında 58 seviyesindeydi. 50 seviyesinin üzeri, sektörde genişlemeyi işaret ediyor.