Gelişen piyasalarda "banka" tehlikesi
-
Kredilerdeki genişlemenin sonuna gelinmesi, gelişen piyasa bankalarını tehdit ediyor
Dünyanın en büyük gelişen piyasa ekonomileri, tüketici ve şirketlerin borçlanma çılgınlığına devam etmesiyle 2008'deki finansal krizden çabuk toparlandı. Ancak şimdi bu kredi genişlemesi, bu ülkelerdeki bankaları korkutuyor.
Ekonomilerin soğumasıyla, Türkiye'den Güney Afrika'ya birçok gelişen piyasa ekonomisinde ödenmemiş krediler,artıyor. Hindistan, kötü kredilerdeki artışla karşı karşıya kalan devlet bankalarına para enjekte ederken, Çinli bankalardan da aynı sebeple provizyonları artırmaları talep ediliyor.
Fed'in yakın zamanda kolay kredi politikalarını azaltmaya başlayacağı spekükasyonu üzerine gelişen piyasalarda ılın başlarında görülen fon çıkışı, bu ülkelerdeki faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yaptı ve para birimlerini zayıflattı. Fed'in Eylül'de tahvil alımlarını devam ettirme kararı alması sonrasında sermaye çıkışı dursa da, bunun tersine dönmesi, gelişmekte olan ülkelerin ekonomi ve bankalarını tehdit edebilir.
Gelişmekte olan piyasalardaki kredi büyümesinin, risklerin, gelişmiş ülkelerdeki sıfır faiz politikalarından ötürü değerinden düşük fiyatlanmasıyla, 2008'den bu yana bir fenomene dönüştüğüne dikkat çeken Sidneyli finansal risk yazarı Satyajit Das, "Borçlananların birçoğu, kredilerini geri ödemekte zorlanacak ve bu piyasalardan para çıkışı, sorunları daha da kötü hâle getirecek" dedi. Das, gelişen piyasalarda yeni bir krizin olgun hâle geldiğini söyledi.
Das ve diğer analistlere göre, ekonomik genişlemesini tamamen sıcak para girişiyle fonlamayan Çin bile, borçlular ve verimsiz devlet sektörlerini yeniden yapılandırmak ile enflasyonun yerleşmesine izin vermek arasında bir seçim ile karşı karşıya gelmiş bulunuyor. Das, kredilerin bozulması durumunda, Batılı ülkeler gibi, gelişen piyasa hükümetlerinin de zor durumdaki bankaları kurtaracağını söyledi.