Gelişen piyasaların tahvil ihraçları bir eşiği daha aştı
Gelişen piyasaların euro cinsinden tahvil ihraçları, varlık alımı azaltımı ve faizlerin yükselebileceğine dair endişelerle 600 milyar doları aştı.
Gelişen piyasaların euro cinsinden tahvil ihraçlalrı bu yıl toplamda 600 miyar doları geride geçti. Gelişen piyasaların euro cinsi tahvil ihraçlarında böylesine yüksek seviyelere 13 Ekim 2020’den önce hiç ulaşılamamıştı.
Fed’in varlık alımı azaltımının yakında başlayabileceğine ve faizlerin yükseleceğine dair beklentiler, ABD Hazine tahvili faizlerini yukarı taşıyor ve tahvil ihraçlarının hızlanmasına neden oluyor.
Gelişen piyasaların tahvil ihraçları 23 Eylül’deki Fed toplantısı öncesinde varlık alımı azaltımlarının başlayabileceğine dair endişelerle yeniden yükselişe geçmişti. Sadece toplantıdan önceki hafta bile hazineler ve şirketler tarafından 36 milyar dolarlık euro ve dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirilirken ondan önceki 10 haftada toplamda 90 milyar dolarlık tahvil ihraç edilmişti.
Powell'dan varlık alımı azaltımı mesajları
Fed Başkanı Jerome Powell, 23 Eylül’deki toplantı sonrasında gerekirse varlık alım hızının yavaşlatılması için daha fazla beklenebileceğinin de ihtimal dahilinde olduğu sinyalini verdmişti. Aynı zamanda Powell teşviklerin geri çekilmesinin faiz artışı başlangıcı anlamına gelmeyeceğini de söylemişti.
Powell basın toplantısında, "Bilançomuzda genişleme dursa bile, uzun vadeli menkul kıymetlerin olması finansal koşulları desteklemeyi devam edecektir. Bir sonraki varlık alımlarının azaltılmasının, doğrudan herhangi bir şekilde faiz artırımına işaret etmediğinin altını çizmek isterim. Çünkü, bu tarafta daha farklı bir durum var. Mevcut olan faiz aralığının uygun olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Vanguard Asset Management Gellişen Piyasalar Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Nick Eisinger, dördüncü çeyrekte ihraçların hızlanacağını belirterek, “Birçok ülke henüz fon bulma sürecini tamamlamadı ve bu ülkelerin bir kısmı Fed’in varlık alımı azaltımı öncesinde gelecek yılı erkenden finanse edecek” demişti.
Hazine'nin eurobond ihraçlarına 4 katın üzerinde talep gelmişti
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Ekim 2028 vadeli tahvilin artırımı ve 2033 vadeli yeni bir tahvilden oluşan dolar cinsi çift dilim bir tahvil ihracında miktarın toplam 2,25 milyar dolar olduğunu duyurmuştu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada 13 Eylül'de sonuçlanan ihraçta ilgili tutarın 20 Eylül 2021 tarihinde hesaplara gireceği belirtilmişti.
Açıklamaya göre, kupon oranı yüzde 6,125 olan Ekim 2028 vadeli tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 5,70, artırım miktarı ise 750 milyon dolar oldu. Eylül 2033 vadeli tahvilin kupon oranı ve getiri oranı yüzde 6,50, ihraç miktarı ise 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Eylül'deki dış borçlanmayla yıllık dış borç hedefi tamamlandı
Eylül stratejisinde dış borçlanma hedefi öngörülmemesine rağmen bu dönemde Hazine'nin dış borçlanmaya çıktığı görüldü.
Hazine eurobond ihracı 2,25 milyar dolar (19,4 milyar TL) dış borçlanma gerçekleştirdi. Böylelikle dış borçlanma da dikkate alındığında Eylül'de toplamda 53,3 milyar TL'lik borçlanma yapılmış oldu.
Son yapılan dış borçlanma ile toplamda uluslararası piyasalardan 2021'de 10 milyar dolarlık borçlanma yapıldı. Böylelikle 2021 için görülen dış borçlanma hedefi tamamlanmış oldu.