Gelişen ülke kurları Fed coşkusu sonrası düşüşe geçti
Gelişen ülkelerin para birimleri geçen hafta yaşanan Fed coşkusunun ardından düşüşe geçti
Gelişen ülke kurları 1998'den bu yana kaydedilen en iyi 3 haftalık yükseliş sonrası düşüşte. Malezya ringit'i brent petroldeki düşüşün petrol ihracatçısı ülke görünümlerini kötüleştirmesiyle 7 ayın zirvesinden indi.
Rus Rublesi ve Güney Afrika randının da bulunduğu ham maddeye bağlı ülkelerin para birimleri değer yitirdi. Güney kore won'u teknik göstergelerin dolara karşı 'aşırı alım' bölgesinde olduğu sinyali vermesiyle Aralık'tan beri görülen en güçlü seviyeden düştü.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Cuma günü boğa piyasasına girmesi sonrasında geriledi.
Fed'in 2016 faiz tahminlerini indirmesinin ardından doların büyük paralar karşısındaki seyrini izleyen endeks, geçen hafta 5 ayın dibini görmesinin ardından 2. günde de yükseldi.
Bank of Singapore'de döviz stratejisti olan Sim Moh Siong, "Piyasalar ABD'de açıklanacak verilerin Fed'i eninde sonunda daha fazla ve hızlı faiz artırımına zorlayabileceğini düşünüyor" dedi. Uzman, ayrıca gelişen piyasalarda temel göstergelerin çok fazla değişmediğini vurguladı.
Kurlar
Bloomberg'in gelişen ülke kur endeksi Hong Kong'ta 3:19'da %0.2 düştü. Cuma günü endeks %0.2 gerilemişti. Son 3 haftada endeks %5.2'den fazla yükseldi ve Perşembe günü 4 ayın zirvesine çıktı.
Brent petroldeki %1.6 kadar düşüşle Rus rublesi %0.9 geriledi. Rand %0.6 değer kaybederken ringit ve rupi en az %0.4 geriledi. Bloomberg Emtia Endeksi ise %0.5 geriledi ve 4 ayın zirvesinden düşüşü sürdürdü.
Yuan, Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kuru ve fixing'i %0.3 düşürmesiyle %0.1 değer yitirdi. Won ise bu ay Asya'nın en iyi performansı gösteren para birimi oldu.