Genel yönetim idarelerindeki açık azaldı
Genel yönetim kapsamındaki idarelerin geçen yılın ocak-haziran döneminde yaklaşık 19 milyar lira olan açığı, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 840 milyon liraya düştü
Genel yönetim kapsamındaki idarelerin geçen yılın ocak-haziran döneminde yaklaşık 19 milyar lira olan açığı, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 840 milyon liraya düştü.
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan "Genel Yönetim ve Mahalli İdareler Bütçe Denge Tabloları"na göre geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 3 milyar lira açık veren mahalli idareler, bu yılın aynı döneminde 6 milyar 526 milyon lira fazla verdi.
2014 yılının Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 43 milyar lira olan harcamalar, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 6,5 azalarak 40 milyar 213 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde gelirlerde de artış gözlendi. Bu kapsamda geçen yılın ilk 6 ayında yaklaşık 40 milyar lira olan gelirler, bu yılın aynı döneminde yüzde 17 artarak 46 milyar 739 milyon lira olarak hesaplandı.
Söz konusu dönemde genel yönetim kapsamındaki idarelerin verdiği açık da geriledi. Geçen yılın ocak-haziran döneminde yaklaşık 19 milyar lira olan açık, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 840 milyon liraya düştü.
-"Olumlu gelişmeler güçlü mali disipline işaret ediyor"-
Genel yönetim ve mahalli idareler bütçe sonuçlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının azalmasında, gelirlerdeki artışın önemine değindi.
Şimşek, gelir artışının büyük ölçüde vergi gelirleri ve sosyal güvenlik gelirlerinin yükselmesinden kaynaklandığının altını çizerek, "Merkezi yönetim bütçesinin yanı sıra genel yönetim mali performansında da yaşanan olumlu gelişme güçlü bir mali disiplin anlayışına işaret etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Mahalli idarelerin azalışındaki önemli etkenin, tasarrufa ve mali disipline dayalı bir yaklaşımı ortaya koyduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
"2014 Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 40 milyar lira olan gelirler, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 17 artarak 46 milyar 739 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Gelir artışı büyük ölçüde, 6360 sayılı kanuna bağlı olarak merkezi yönetim vergi gelirlerinden mahalli idarelere aktarılan payların artmış olmasından kaynaklanmaktadır."
Şimşek, yerel seçimlerin ardından mahalli idarelerin mali performanslarında yaşanan olumlu gelişmenin merkezi yönetim dışında da mali disiplinin çok güçlü olduğunu ortaya koyduğunu aktardı.
AA