Goldman Sachs/O'Neill: Cari açık artınca dikkatli olma zamanı gelmiştir
Goldman Sachs Varlık Yönetimi YKB Jim O'Neill, Bloomberg HT'ye Türkiye ekonomisine ilişkin olarak, "Cari açık arttığı zaman dikkatli olmanın zamanı gelmiştir" dedi
Akıllı Para'da Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'a konuk olan Goldman Sachs Varlık Yönetimi YKB Jim O'Neill, Türkiye ve dünya ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin cari açık sorununa dikkat çeken başekonomist, "Cari açık arttığı zaman dikkatli olma zamanı gelmiştir" dedi.
Çin, Hindistan, Türkiye ve Brezilya'nın da aralarında olduğu ülkelerde alınan tedbirlerin büyüme hızını yavaşlattığını ifade eden O'Neill, Çin'in büyümeyi yavaşlattığını ve bunun tüm dünya için olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.
"FED FAİZLERİ ARTIRMAYACAK"
Fed'in bu yıl oranları artırmayacağı tahmininde bulunan O'Neill, yetkililerin bütçe açığını azaltmaya odaklanacağını ifade etti.
İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini birkaç yıldır tutturamadığını belirten ekonomist konuyla ilgili olarak, "Gelecek olan daha iyi verilerle bu ülkede büyümenin beklenenden daha yüksek olduğunu göreceğiz. Faizlerde bir artış olması muhtemel ancak onun sonrasında ne olacağı önemli. İngiltere 1960'lardaki gibi enflasyonist bir döneme girebilir" şeklinde konuştu.
"EN BÜYÜK ZORLUK, SIKI MALİ POLİTİKALARIN UYGULANMASI SONRASINDA NE OLACAĞI"
O'Neill, Başaran'ın 'Piyasaların karşı karşıya olduğu en büyük risk nedir?' sorusuna, "Herşeyin düzgün gitmesi mümkün değil, piyasalarda her zaman risk vardır. Bence en büyük zorluk, risklerden ziyade yüksek faiz oranları ve sıkı mali politikalar uygulandığında ne olacağı" dedi.
"TÜRKİYE'NİN FARKLI ZORLUKLARI VAR"
Gelişen piyasa ülkelerinin bir kısmında enflasyonu kontrol altına almanın güç olduğunu belirten başkan, Türkiye'nin ise farklı zorlukları olduğunu belirtti. Ünlü ekonomist, "Ülkelerin cari açığı arttığı zaman biraz dikkatli olma vakti gelmiş demektir. Türkiye için de mevcut durumu yansıtıyor" açıklamasını yaptı.
"RUSYA YATIRIM İÇİN EN CAZİP ÜLKELERDEN BİRİ"
Rusya piyasasının çok ucuz olduğunu belirten O'Neill, bu ülkenin yatırım için en cazip ülkelerden biri olduğunu dile getirdi. Çin'in de dünyanın her bölgesindeki yatırımcılar için çok önemli olduğunu vurgulayan ekonomist, "Çin piyasası değerlenme sürecinden geçerse bu herkesin radarına girmeli. Çin yetkilileri hala enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor ve ben yılın 2. yarısında enflasyonun ciddi şekilde düşeceğinden eminim ve parasal sıkılaşmayla da birlikte çok güçlü hisse senedi piyasası olacağını düşünüyorum" dedi.
"YUNANİSTAN'DA BORÇ YAPILANDIRMASININ ETKİLERİ ÇOK YÜKSEK OLUR"
O'Neill, Yunanistan'ın borç krizine dair ise, "Politika yapıcılar Yunanistan'ın mali yükünün çok ağır olduğunu görüyor ancak böyle ağır borcu ödeyebilmesini beklemek gerçekçi değil. Bu yüzden bir yeniden yapılandırma gerekebilir. Ben finansal piyasaların genel sağlığı için bunun mümkün olduğu kadar erken olmasını tercih ederim. Çünkü bu durum tüm dünya piyasalarını etkileyecektir" dedi.
"MIST, BRIC'İN TAHTINI ELE GEÇİREMEZ"
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişen ülke ekonomilerine sahip MIST ülkelerinin BRIC'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) tahtını ele geçireceğini düşünmediğini ifade eden O'Neill, "Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. İtalya da bu sıralamada yerini Brezilya'ya kaptıracak gibi görünüyor. Bu yüzden BRIC hikayesi çok meşhur oldu. Biz 23. yüzyılın ortalarında G7 ekonomilerinin çoğunun yıkılmış olacağını söyledik. Bunun ciddi şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çin, ABD kadar büyük. Hindistan da geride sayılmaz. Brezilya ve Rusya da ileride çok daha büyük olacak. Bizim neslimizin hikayesi BRIC olacak, dolayısıyla BRIC'in sonuna yaklaşmış değiliz" dedi. O'Neill, MISC ekonomilerinin giderek ön plana çıktığının da altını çizdi.