Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gündeme damgasını vuran 5 olay

Gündeme damgasını vuran 5 olay

Bugün piyasaların takip edeceği beş önemli gündem maddesinin arasında ABD verisi, Euro Bölgesi büyüme rakamlarından İngiltere Merkez Bankası rakamlarına dek birçok konu var

Giriş: 13 Mayıs 2015, Çarşamba 15:05
Güncelleme: 13 Mayıs 2015, Çarşamba 18:50

ABD'de hayal kırıklığı yaratan veri, Fransa'nın Almanya'yı alt etmesi, İngiltere Merkez Bankası'nın büyüme tahminlerini düşürmesi ve Çin'in faiz indirimi için yeni bir neden. İşte bugün piyasaları meşgul eden beş gündem maddesi:

1 - ABD'de perakende satışlar artış göstermedi

ABD'de perakende satışlar Nisan ayında değişiklik göstermeyerek, beklentinin altında kaldı. Verinin ardından dolar tüm dünyada sert şekilde değer kaybederken, Dolar/TL yüzde 1'in üstünde düşüş yaşadı.

2 - Fransa Almanya'yı geçti

Euro Bölgesi'nin gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi tahmin edildiği üzere yüzde 0.4 gelirken, verinin satır aralarındaki en büyük sürpriz farklıydı. Fransa'nın büyümesi yüzde 0.6 ile yüzde 0.4'lük beklentinin üstünde gelmekle kalmadı, aynı zamanda Almanya'nın yüzde 0.3'lük büyümesini de aştı.

3- Yunanistan yeniden resesyonda

Yunanistan ekonomisinin kötü bir yolda olduğuna dair yeni bir teyite gerek duyuyorsanız, bugün rahatlayabilirsiniz. Komşu ülke 2014'ün son çeyreğindeki yüzde 0.4'lük küçülmenin ardından 2015'in ilk çeyrekte yüzde 0.2 daraldı. Atina böylece resmi olarak resesyona geri dönmüş oldu. Bu veri, devam eden müzakerelerin ekonomiyi kötü etkilediğini ortaya koyuyor.

4 -İngiltere Merkez Bankası büyüme tahminini düşürdü

İngiltere Merkez Bankası çeyreklik enflasyon raporunda, büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Başkan Mark Carney konuşmasında, Muhafazakara Parti'nin sıkı mali politikayı sürdüreceğini ima ederken, piyasalar açıklamaları faiz artışının 2016 ortasına kadar gelmeyeceği şeklinde yorumladı.

5 - Çin verisi hayal kırıklığı yarattı

Çin'de bu sabah açıklanan verilerin çoğu beklentilerin altındaydı. Sanayi üretimi ve perakende satışlar tahminlerin altında gerçekleşirken, yatırım seviyesi 2000'den bu yana en düşük seviyeye geldi. Böylece Çin'deki teşvik beklentileri arttı.