ENERJİ ABONE OL

Ticaret Bakanlığı, "bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler" (güneş paneli) ithalatında bazı ülkelere üretici firma bazında değişken olarak belirlenen oranlarda dampinge karşı vergi uygulanacağını duyurdu.

Resmi Gazete'de yayımlanan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğe göre, bir süredir yürütülen önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturmanın tamamlanması sonucunda, Malezya, Vietnam, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli ve bu ülkelerde yerleşik üretici firmalar bazında değişen oranlarda dampinge karşı vergi uygulanacak.

Buna göre, Malezya'da Jinko Solar Technology Sdn Bhd, Vietnam'da Vina Solar Technology Company Limited, JA Solar Vietnam Company Limited ve Trina Solar Energy Development Company Limited, Tayland'da Trina Solar Science & Technology (Thailand) Ltd. haricindeki firmalardan yapılan güneş paneli ithalatına metrekare başına 25 dolar dampinge karşı önlem uygulanacak. Söz konusu firmalardan yapılacak ithalata herhangi bir önlem öngörülmedi.

Dampinge karşı önlem Hırvatistan ve Ürdün'den yapılan ithalata firma ayrımı yapılmaksızın metrekare başına 25 dolar olarak belirlendi. Çin menşeli ithalata ilişkin dampinge karşı önlemde ithalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkında mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılacak değişiklikler bu önlem için de geçerli olacak.

Çin menşeli güneş paneli ithalatında ihracatçı firma bazında metrekare başına 20 doları ile 25 doları tutarlarında dampinge karşı önlem halen yürürlükte bulunuyor.

Advertisement