Havada rekabet arttı
Hande Berktan'ın sunduğu İş Dünyası programında, havacılık sektöründeki son yenilikler Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Haybat ve Gazete HaberTürk yazarı Güntay Şimşek ile beraber tartışıldı
Hande Berktan’ın sunduğu İş Dünyası programında, havacılık sektöründeki son yenilikler Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Haybat ve Gazete HaberTürk yazarı Güntay Şimşek ile beraber tartışıldı.
Türk Havacılık sektöründeki 10 yılı değerlendiren Sertaç Haybat, "Bugün ideal bir noktada değiliz. Fakat son 10 yıldaki gelişmelere bakarsak, sivil havacılık çok ciddi yol aldı. 2003 yılında 5 milyon civarında olan iç hat yolcu sayısı geçen sene 32 milyona çıktı. Yani her sene ortalama yüzde 25 civarı büyüyerek geldi. Dış hatlarda aynı büyümeyi yaşayamadık. Dış hatlarda ortalama büyüme yüzde 11 seviyesinde kaldı. Sivil havacılık istediğimiz hızda olmasa da önemli bir gelişme gösteriyor trafik hakları konusunda. Trafik hakları daha hızlı bir şekilde verilebilirse bundan Türkiye karlı çıkar. Bir ülkeye ulaşım ne kadar ucuz ve ne kadar kolaysa o ülkede ekonomik büyüme de o kadar hızlı olur" sözlerini kullandı.
Pegasus Havayolları'nın performansına ilişkin "Geçen Nisan ayında halka açıldık. İlk dokuz aydaki büyüme yıl sonunda da devam eder diye düşünüyorum. Yıl sonunda toplam misafir sayımız 15 milyonları aşar diye düşünüyorum. İran'da varılan anlaşma neticesinde yakıt fiyatları düşecek diye piyasada söylemler dolaşıyor ama işin aslına bakarsak bu bir rekabet piyasası. Yakıt fiyatı düştüğü zaman tüketici bundan yararlanacak. Çünkü bilet fiyatları da düşecek" dedi.
-"Yıl sonunda Pegasus 80 noktaya uçuyor olacak"
Yurtiçinde 31 şehire, yurtdışında ise 45 noktaya uçtuklarını söyleyen Sertaç Haybat "Yurtiçinde 31 şehre uçuyoruz fakat bu hat sayısı değil. Bunun yanında 45 dış hat noktasına uçuyoruz. Toplam 76 farklı noktaya uçuyoruz. Önümüzdeki Aralık ayında da iç hatlarda yeni noktalara uçmaya başlayacağız. 80’i aşan uçuş noktamız olacak" dedi.
Petrol fiyatlarının havacılık sektörüne yansımasına ilişkin Güntay Şimşek "Bütün havacılık sektörü petrol fiyatına göre pozisyon alıyor. Petrol fiyatları havacılık sektörünün karlılığını artırmaktan ziyade doluluğunu artırır. Yapılan anlaşma bunu getirecek diye düşünüyorum. Fakat Dubai, İran için bizden daha önemli. Yani bizden önemli noktalarda var" vurgusunu yaptı.
Pegasus’un bu yıl Avrupalı uçak üreticisi Airbus’a 100 adet uçak siparişi verdiğini belirten Sertaç Haybat, bu siparişin 12 milyar dolarlık bir alım olduğunu belirtti.
-"Keşke ben de Pegasus hissesi alsaydım"
Yıl içerisinde borsada işlem görmeye başlayan şirketin performasını Sertaç Haybat "Yatırımcının ilgisi muhteşem. Borsaya açılma fiyatımız 18 lira, simdi borsada 43 liranın üzerinde bir fiyattan işlem görüyor. Yatırımcılarımızın yüzde 80'i yabancı yatırımcılar. İstanbul ortalamasının çok üzerinde bir oran bu. Onun için hissenin performansı muhteşem. Keşke ben de alsaydım diyorum" şeklinde değerlendirdi.
-"Atatürk Havalimanı kapatılmamalı"
Yeni havalimanının 2019 yılında tamamlanmasının beklendiğini söyleyen Güntay Şimşek, yeni havalimanı açılması halinde bile Atatürk Havalimanının kapatılmaması gerektiğini söyledi. Şimşek "İstanbul'un yeni havalimanına ihtiyacı var. Fakat Atatürk Havalimanı'nın kapatılması sıkıntı oluşturur. Bakın Londra'da 5 tane havalimanı var. Bizde 2020'li yıllarda Londra seviyelerinde bir trafik hedefliyoruz. Mevcut bir havalimanının kapatılmasını ben çok yanlış buluyorum" dedi.
-"Uçaklarımızın zamanında kalkış oranı yüzde 95"
Uçuş rötarlarına ilişkin Sertaç Haybat "Pistteki yoğunluklarda hava trafik kontrolleri yönlendiriyor. Bizim bir müdahalemiz yok. Kontrol edemediğimiz gecikmeler var. Büyük oranda kontrol edemediğimiz nedenlerden gecikme yaşıyoruz. Zamanında kalkma iddiamızı hep sürdürdük. Bu ay yüzde 95'ler seviyesinde zamanında kalktık" dedi.
Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com