IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini revize etti
-
IMF Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye için 2011 büyüme tahminini yüzde 7.5 olarak açıkladı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye'nin büyüme rakamları doğrultusunda kendi projeksiyonlarını revize ettiklerini, bu kapsamda GSYH'da reel yüzde 7,5'luk bir artış öngördüklerini, 2012 için de yüzde 2,5'luk bir beklenti içinde olduklarını bildirdi.
Lewis, IMF'nin güncellenen ''Dünya Ekonomik Görünüm Raporu''nun sunumunun yapıldığı basın toplantısındaki konuşmasında, IMF'nin Türkiye ile ilgili projeksiyonlarının olduğunu hatırlatarak, dünya çapındaki ekonomik görünüme yönelik rakamlarında, Türkiye'de GSYH'daki büyüme oranı itibariyle yüzde 6,5 ve 2,25'lik bir artışın öngörüldüğünü belirtti.
Bunların Türkiye'nin ikinci çeyrek GSYH beklentilerinin revize edilmeden önce açıklandığını anımsatan Lewis, şunları kaydetti:
''(Büyüme rakamları) beklediğimizden daha yüksek çıkmıştı. Bu doğrultuda biz de Türkiye ile ilgili kendi projeksiyonlarımızı revize etmiş durumdayız. Beklentilerimiz bütün makroekonomik ortam, enflasyon, cari açık vesaire bunlar değerlendirilerek revize ediliyor. GSYH'da reel yüzde 7,5'luk bir artış öngörüyoruz. 2012 için de yüzde 2,5'luk bir beklenti içindeyiz'' şeklinde konuştu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, bu yıl için Türkiye'de yüzde 7,5'luk, önümüzdeki yıl için de yüzde 2,5'luk büyüme beklediklerini belirterek, ''Makul bir yavaşlama var. Bu, yumuşak bir inişe tekabül eder'' dedi.
Lewis, IMF'nin ''Yavaşlayan Büyüme, Artan Riskler'' konulu güncellenmiş ''Dünya Ekonomik Görünüm Raporu''nun açıklandığı basın toplantısında soruları yanıtlarken, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin cari açıktaki projeksiyonunun ciddi bir ayarlamaya işaret ettiğini, bunun ithalatta çok anlamlı bir düşüş olacağını gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin büyümesine ilişkin olumsuz projeksiyon yapmadıklarını vurgulayan Lewis, ''Büyüme tahminlerimiz olumsuz değil. Bu, makul düzeyde bir yavaşlamadır. Bu yıl için yüzde 7,5'luk beklenti içindeyiz. Önümüzdeki yıl yüzde 2,5'luk büyüme bekliyoruz. Makul bir yavaşlama var. Bu, yumuşak bir inişe tekabül eder'' diye konuştu.
Mark Lewis, Türkiye'nin kaç çeyrek daha büyüyeceği yönündeki soruya, ''Her çeyrekte ekonominin büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Mevsimsel anlamda ayarlanmış, çeyrek bazındaki büyümenin Türkiye'de devam edeceğini öngörüyoruz'' yanıtını verdi.
-''TOPARLANMADA ERTELEME VAR, AMA RAYDAN ÇIKMIŞ DEĞİL''-
IMF Araştırma Departmanı Ekonomisti John Christopher Bluedorn ise konuşmasında, IMF'nin ileriye dönük beklentileri ve gördüğü risklere ilişkin bilgi verirken, şunları kaydetti:
''Başlangıçtaki varsayımımız şuydu; mali toparlanmada ertelenme var. Ama daha rayından çıkmış değil. Yani toparlanma süreci tahmin ettiğimizden daha yavaş seyrediyor. Ancak raydan çıkmış değil. Belirli bir istikamete doğru ilerlemeye devam ediyor. Avro Bölgesindeki kriz, kontrol dışına çıkmamıştır. Sızma ya da sıçrama, diğer bölgelere tezahürünü görmüyoruz. Dünya çapında finansal volatilite ve dalgalanma... Dalgalanma endeksinde son dönemlerde bir parça yükseliş var. Bunun daha da artmasını istemiyoruz. Çünkü finansal piyasalarda belirli bir dalgalanma var. Bunun kötüleşmesini tercih etmiyoruz. Ayrıca, bankaların kredilendirme koşulları daha fazla sıkılaştırılmamalı. Yani özel kesim ya da hanelerin borçlanma imkanları zorlaştırılmamalı ya da bankacılık sektöründen kaynaklanan krediler zorlaştırılmamalı diye düşünüyoruz.''
-''MALİ KONSOLİDASYON YAPILMALIDIR Kİ TEDBİR ALINABİLSİN''-
Dünya ekonomisinde iniş ve çıkışların devam ettiğinin altını çizen Bluedorn, daha önceki beklentileri aşağı doğru revize etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Yükselmekte olan piyasalara yönelik akışa bakıldığında ikinci çeyrek başlangıcında yatırımlarda herhangi bir artış görülmediğine dikkati çeken Bluedorn, izlenen sayısal gevşeme politikalarının bunu artıracağı beklentisi bulunduğunu, ancak son dönemlerde bunun etkilerinin çok da görülmediğini ifade etti.
Bluedorn, Avro Bölgesi dışındaki ülke risklerine ilişkin bir soru üzerine de Avro Bölgesi'nden bir taşma olasılığı veya risk seviyelerinin artış göstermesi tehlikesine karşın, bu tür risklerin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Gerçekten de aşağıya doğru bir gidişat olursa, inandırıcılık ya da kredibilite dibe vurursa, o zaman ABD borçlanma senetlerinde bu yönde bir gidişat ki böyle bir risk olduğunu söylemiyoruz, bilinçli, temkinli olmamız lazım. Dolayısıyla kredibilitesi olan orta vadede mutlaka bir mali konsolidasyon yapılmalıdır ki söz konusu riskler karşısında tedbir alınabilsin.''
-''SÜMEN ALTI ETMEMELİLER, SEFERBERLİK İSTİYORUZ''-
John Christopher Bluedorn, bir soru üzerine, Avrupa'da mali piyasalarda türbülansın artması ve bulaşma riskinin olması durumunda İtalya'nın mutlaka planlarını hayata geçirmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Beklentimiz şu şekilde; Avro Bölgesindeki sıkıntılar çözülecektir ve toparlanma olacaktır. Süratli değişiklikler olabilir. Biz durumun aciliyetini anlatıyoruz. Bunu söylemekle beraber, Avro Bölgesinde kesinlikle tedbir almaları, kendilerine çeki düzen vermeleri ve bunları sümen altı etmemeleri gerekiyor. Yani Avrupa'da bir seferberlik istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Cari açık sorunu yaşayan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının nasıl hareket etmesi gerektiği sorusu üzerine de Bluedorn, kur politikası bağlamında esnek davranmaları tavsiyesinde bulunabileceklerini, cari fazla veren ülkelerde kurun yükselmesi, cari açık veren ülkelerde kurun düşmesi açısından sadece para politikalarının değil mali politikaların da önemli olduğunu söyledi.
Bankaların sermaye gerekliliklerine çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Bluedorn, ''Sermaye rasyolarında iyileştirmeye gidilecek olursa, bunun bankaların elindeki varlıkları zorlamasını istemiyoruz. Bu, hoş bir durum olmaz. Bankaların kendi özkaynaklarıyla sermayelerini önceden artırmalarını istiyoruz'' dedi.
IMF Araştırma Departmanı Ekonomisti Daniel Leigh de dünya finans piyasalarındaki belirsizlik, korku ve endişeye dikkati çekerek, beklentilerdeki kötümserlikte artış görüldüğünü, ancak bunun Lehman'dan sonraki kötümserlik seviyesinde olmadığını belirtti.
-RAPOR...-
IMF'nin güncellenen ''Dünya Ekonomik Görünüm Raporu''na göre; dünya büyüme oranının 2010 yılındaki yüzde 5 seviyesinden 2011 ve 2012 yıllarında yüzde 4'e gerileyeceği tahmin ediliyor.
Gelişmiş ekonomilerin 2011'de sadece yüzde 1,6'lık büyüme oranıyla karşı karşıya olduğuna işaret edilen raporda, ekonomik politika alanının daraldığı, ekonomik toparlanma yollarının mevcut olduğu, ancak ülkelerin şu anda kararlılıkla ve birlikte harekete geçmeleri gerektiği vurgulanıyor.
Raporda, Avro Bölgesi kamu borç krizi ile ilgili yinelenen endişeler ve ABD ekonomik görünümüne dair artan belirsizliklerin aşağı yönlü riskleri artırdığına işaret ediliyor.