Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Irak krizinin ortasında İran'a yaptırım ne kadar makul?

Irak krizinin ortasında İran'a yaptırım ne kadar makul?

Dünyanın dördüncü büyük petrol ihracatçısı Irak'taki kaosa Libya'daki karışıklık eşlik ederken petrol üretimi sekteye uğruyor, akıllarda ise "Bu konjönktürde İran petrolüne ambargo ne kadar makul?" sorusu yankılanıyor

Giriş: 02 Temmuz 2014, Çarşamba 10:18
Güncelleme: 02 Temmuz 2014, Çarşamba 10:22

Irak'taki süren kaos ortamı ve Libya'daki siyasi istikrarsızlık, İran'a karşı uygulanan yaptırımların yeniden tartışılmasına neden oldu. Bu duruma sebep olarak da Irak'taki krizin petrol ihracatını tehdit etme ihtimali gösteriliyor.

ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve İngiltere'den gelen yetkililer, İran'lı meslektaşlarıyla Viyana'da bir araya gelerek; enerji, bankacılık, gemicilik ve diğer ticaret alanlarındaki yaptırımların kaldırılmasını müzakere edecek. İran'ın ise bunların gerçekleşmesi için nükleer programının barışçıl olduğunu kanıtlaması gerekiyor. İran geçen yıl programı küçülterek; petro-kimya, altın ve araba ticareti alanlarındaki yaptırımların bir kısmından kurtulmuştu.

Dünyanın en büyük 4. petrol ihracatçısı Irak'ın kuzeyindeki çatışmaların ve Afrika'nın en büyük petrol rezervlerinin sahibi Libya'daki siyasi krizin müzakereleri etkilemesi bekleniyor. Gelişmelerin 6 ülkeyi, İran'a karşı uyguladıkları yaptırımları yeniden gözden geçirmeye sevk edeceği bildiriliyor. İran, 20 Temmuz'da sona erecek olan anlaşmaların öngördüğü üzere günde 1.1 milyon varil petrol ihraç edebiliyordu. Kotadan önce ise bu rakam günde 2.5 milyon varildi.

Dubai'de bulunan Manaar Enerji ve Proje Danışmanlığı'ndan Robin Mills konuya ilişkin şunları söyledi: ''İran petrolü bu sıkıntılı zamanda piyasalara yardımcı oluyor. Eğer şu an İran'dan petrol alımını azaltırsanız, bu daha az seçeneğiniz olacağı anlamına gelir.''