İspanya bitti; sıra İtalya'ya mı geliyor?
-
İspanyol bankalarının 100 milyar euroluk kurtarmasının ardından euro krizi sahnesi şimdi de İtalya'ya odaklandı
Cumartesi günü İspanyol bankaları için anlaşılan 100 milyar euroluk kurtarma hamlesi, İtalya'yı Avrupa'daki borç krizinde ön safhalara taşıdı ve ülkenin teknokrat başbakanı Mario Monti'nin piyasadaki çalkantıları önlemesine yönelik baskılarını artırdı.
İtalya'nın hâlâ çok dikkatli izlendiğini ve İspanya'nın kurtarmasının ardından da bunun değişmeyeceğini belirten Glendevon King Asset Management'ın yatırım yöneticilerinden Nicola Marinelli, kurtarmanın, İtalya'yı hedef noktasına oturtacağı anlamına gelmediğini, ancak yatırımcıların İtalyan tahvillerindeki hamlelerinde daha dikkatli olacağını söyledi.
İtalya'nın 2 trilyon euroluk borcu, borç/ekonomi büyüklük oranı bakımından ülkeyi Yunanistan ve Japonya'nın ardından gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek borca sahip 3. ekonomi konumuna taşıyor. İtalyan hazinesinin aylık 35 milyonun üzerinde tahvil satması gerekiyor. 35 milyon tahvil ve hazine kağıdının değeri, en küçük 3 euro ülkesi olan Kıbrıs, Estonya ve Malta'nın GSYH'sine eşit.
İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos 9 Haziran'da bankalar için Euro Bölgesi'nden 100 milyar euro isteyeceklerini söyledi. İspanyol bankalarının kötü varlıklardan ötürü 180 milyar euro açığı bulunuyor. İspanyol bankalarının durumu ve ülkenin kamu finansmanına ilişkin endişeler geçtiğimiz ay İspanya'nın faizlerini euro dönemi rekoruna tırmandırmış, İtalya'nınkileri de yukarı çekmişti.