Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İstanbul'da 31 yeni AVM açılacak

İstanbul'da 31 AVM daha açılacak

Alkaş: Bugün itibariyle İstanbul'da 103 AVM bulunuyor, 2018 sonuna dek 31 AVM daha açılacak

Giriş: 24 Haziran 2015, Çarşamba 14:35
Güncelleme: 25 Haziran 2015, Perşembe 08:11

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Avni Alkaş, bugün itibariyle İstanbul'da 103 alışveriş merkezi (AVM) bulunduğunu belirterek, "2018 sonuna kadar 31 yeni AVM daha açılacak ve toplam sayı 134 olacak" dedi.

-77 yeni AVM'nin inşaatı devam ediyor

Alkaş, 2015- 2016 arasında İstanbul'a yeni AVM'ler geleceğini, özellikle 3. havalimanının açılışından sonra o bölgede büyük AVM'lerin faaliyete geçeceğini ifade ederek, "Önümüzdeki süreçte, otel, rezidans, AVM ve kültür merkezi birleşiminden oluşan AVM'lerin ard arda geldiğini göreceğiz. 25 bin metrekarelik küçük AVM'ler için çanlar çalıyor ama büyük kapsamlı projeler için hala yarın var. Türkiye genelinde 2015 sonuna kadar en az 7-8 AVM daha açılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün itibariyle İstanbul'da 103 AVM bulunduğunu belirten Alkaş, "2018 sonuna kadar 31 yeni AVM daha açılacak ve toplam sayı 134 olacak" dedi.

Avi Alkaş, 2015 yılı birinci çeyrek rakamlarına göre, Türkiye'de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaşan 344 alışveriş merkezi bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"İstanbul'da ise toplam alanı 3,8 milyon metrekareye ulaşan 103 alışveriş merkezi bulunuyor. Mevcut durumda, 2,8 milyon metrekareden oluşan 77 yeni alışveriş merkezinin inşaatı devam ediyor. 2018 yılı itibariyle toplam 421 alışveriş merkezinde 12,8 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Türkiye'de henüz alışveriş merkezi olmayan 24 şehir bulunuyor. 2013 sonunda her bin kişi başına 126 metrekare kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye'nin perakende yoğunluğu, 2014'te 129 metrekare seviyesine ulaştı. Mevcutta ise bu rakam 128 metrekare seviyesinde seyrediyor. Bu rakamın Avrupa ortalamasında karşılığı 198 metrekare kiralanabilir alan."

-Yeni nesil AVM'ler

AVM sektöründeki son trendlere de değinen Alkaş, yeni nesil AVM'lerde açık alanların ve cadde mantığının öne çıktığını belirterek, insanların artık daha ferah ve güneş ışığını gören alanlar istediğini anlattı.

Alkaş, ilk yapılan AVM'lerin içe kapalı olduğunu ve dışarıdan gün ışığı almadığını, artık bu tarzın tercih edilmediğini söyledi.

Bu ferah ortamlar artıkça insanların AVM'lerde daha çok vakit geçirmeye başladığını bunun da alışveriş oranlarını artığına işaret eden Alkaş, AVM'lerin toplu ulaşım ağlarına bağlı olarak konumlandırılmasının da ilgiyi artırdığını belirtti.

-Konumlandırma hatalarından 10-12 AVM kapatıldı"

Kapanan AVM'lere de değinen Alkaş, bunun bir doğal sonuç olduğunu, açılan AVM'ler gibi kapanan AVM'lerin de olacağını belirterek, "Doğru planlanmayan, konumlandırılmayan ve doğru mağaza karmasıyla kurgulanmayan AVM'ler batmaya mahkum" dedi.

Alkaş, son 10 yılda bu konumlandırma hatalarından dolayı Türkiye genelinde 10-12 kadar AVM'nin kapandığını hatırlatarak, kapanan AVM'lerin ağırlıklı olarak Beylikdüzü'nde görüldüğünü belirtti.

Bu AVM'lerin hastane, call center merkezi gibi değerlendirilmeye çalışıldığını anlatan Alkaş, ancak fiziksel şartlarının elverişli olmaması nedeniyle birçoğunun atıl kaldığını söyledi.

Yeni AVM sayısında eskiden olduğu gibi çok hızlı bir sayısal artış olmadığını, AVM yapımındaki hızlı çıkışın 2000-2010 yılları arasına denk geldiğini anlatan Alkaş, şu an sayısal artışın azaldığını ve metrekare oranlarının arttığını bunun da daha nitelikli daha iyi planlanan AVM'leri beraberinde getirdiğini kaydetti.

-Türkiye bir yatırım cennetine dönüşebilir

Yabancı yatırımcının AVM konusundaki iştahının eski kadar olmadığına dikkati çeken Alkaş, yabancıların güven ve istikrar isteğini, bunu bulamadığı ortamlardan doğal olarak uzaklaştığını ifade etti.

Alkaş, buna rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar tarafından yakın takipte olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Beklediğimiz Körfez ve Rus sermayesinin ticari gayrimenkule hala girmediğini görüyorum. Bunun için önemli gayrimenkul fuarlarını Türkiye'ye çekmemiz lazım. Bunun yanında siyasi istikrar, hukuk düzeni ve şeffaflık da çok önemli. Bürokrasinin hantallığı yok edildiği takdirde Türkiye bir yatırım cennetine dönüşebilir. Son 10 yılda doğrudan yabancı yatırımcı Türkiye'ye 100 hatta 160 milyar dolar getirdi. Direkt bina yatırımı yapan olduğu gibi ortaklıklar da oldu. Avrupa ve Amerika'dan ziyade körfez ülkeleri Türkiye'ye daha çok rağbet ediyor. Özellikle Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan büyük ilgi var. Yabancı yatırımcı başta İstanbul olmak üzere Anadolu'ya da yöneliyor."

-Ramazan AVM'lere canlılık getirdi

Alkaş, gıda ürünü satan marketler için Ramazan'ın büyük bir fırsat olduğunu ifade ederek, market cirolarında ramazan nedeniyle önemli bir artış olduğunu vurguladı.

Alkaş, artık AVM'lerin iftar için tercih edilen yerlerin başında geldiğini, insanların aileleriyle birlikte AVM'lerde iftar yaptığını, bunun da Ramazan'da AVM'lere ekstra bir canlılık getirdiğini söyledi.

Shopping Fest'in Ramazan ayına denk gelmesinin AVM sektörüne ayrı bir hareketlilik kazandırdığını anlatan Alkaş, "Özellikle Arap turistler için ramazan ve Shopping Fest'in çakışması bir fırsat oldu. Hem Ramazan'ı İstanbul'da geçirip hem de alışveriş yapıyorlar. Bunu gören AVM'ler de canlı müzik, dini sohbetler gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek ilgiyi daha da artırıyor" diye konuştu.

Alkaş, ramazanın AVM ziyaretçi sayısını yüzde 8-10 kadar artırdığını, özellikle bu rakamın hafta sonları daha da yükseldiğini dile getirerek, artık sadece ailelerin değil, şirketlerin de AVM'lerin içindeki restoranlarda iftar vermeye başladığını, bunun da AVM'ler içindeki yemek bölümlerine ayrılan payı ve ilgiyi artırdığını kaydetti.

AA