Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İTO YKB Çağlar: Konut piyasasında balon yok

İTO YKB Çağlar: Konut piyasasında balon yok

  • İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar konut sektöründe balon olmadığını belirtti

Giriş: 10 Mart 2015, Salı 14:34
Güncelleme: 11 Mart 2015, Çarşamba 10:41

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yaptırdığı İstanbul maketi ve İstanbul Çadırı, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de ziyarete açıldı.

Fransa'nın Cannes şehrinde 10-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de sergilenecek İstanbul Çadırı ve içinde bulunan 96 metrekarelik İstanbul maketi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yerli ve yabancı çok sayıda davetli ve basın mensubunun katılımıyla açıldı.

Açılışta konuşan Çağlar, bugün dünyanın en büyük gayrimenkul fuarında ve İstanbul'dan binlerce kilometre uzaklıkta olduklarını belirterek, "Ama 8 bin 500 yıllık bu medeniyetler şehrinin enerjisi ve ruhu, öyle düşünüyorum ki şimdi sizlerle birlikte açılışını yapacağımız İstanbul Çadırımızda bizimle birliktedir. Dünya ikincisi olan, yurt dışında milyarlarca dolarlık işin altına imzasını atan Türk inşaat sektörünün gücüne, İstanbulumuza ve Türkiyemize yaraşır bir şekilde MIPIM'de bizim de bir çadırımız olmalı dedik. Bu adımı atmak çok önemliydi" dedi.

Dünya inşaat sektörünün gözü kulağının üç gün boyunca burada, sektörün en büyük fuarında olacağını anlatan Çağlar, "Ve ne mutlu ki; 93 ülkeden on binlerce ziyaretçinin yer aldığı, dev bütçeli iş imkanlarının kurulduğu bu fuarda Türkiye'nin, İstanbul'un ve sektörün sesi artık daha gür bir şekilde çıkıyor. Bilgilendirme ekranları, proje tanıtımları ve toplantı alanları sayesinde 300 metrekarelik bu çadırla İstanbul'u Fransa'ya taşıdık. Çadırımızın tabiri caizse baş aktörü, İstanbul'un ilk defa yapılan, ses ve ışık efektleriyle zenginleştirilmiş 96 metrekarelik maketi" diye konuştu.

İstanbul'un kelimelere, kitaplara, şarkılara, şiirlere sığmayacağını, her semtini sevmenin bile bir ömre bedel olduğunu dile getiren Çağlar, bu aziz şehrin tarihi ve farklı medeniyetlerin bıraktığı muazzam mirasın makette gözler önüne serildiğini ifade etti.

Projeleriyle, ekonomisiyle, büyük yatırımlarıyla İstanbul'un inşaat ve gayrimenkul alanındaki potansiyellerinin makette sergilendiğini aktaran Çağlar, "Tarihi yarımadadan Beyoğlu'na, Boğaz'dan Kadıköy'e kadar uzanan eşsiz coğrafya bu maket sayesinde, MIPIM'de küresel vitrine çıktı. Böylesi büyük bir proje için önce bütçe değil, bu işi yapmaya kararlı yürekler ve sağlam birliktelikler gerekir. Biz bugün hep birlikte sektör olarak bu yüreği ortaya koyduk" dedi.

- "Türkiye'de yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç var"

Çağlar, 104 ülkede 300 milyar dolar yatırımlarının olduğunu, 2010'dan bu yana sektörde yurtdışında yılda 500 proje gerçekleştirildiğini ve sadece 2014'te toplam 22,5 milyar dolar değerinde 505 projenin hayata geçtiğini söyledi.

Türkiye'de 2 milyondan fazla insana iş kapısı açan Türk inşaat sektörünün küresel gücünü MIPIM'de etkin bir şekilde gösterdiklerini dile getiren Çağlar, "Çünkü biliyoruz ki Türkiye, inşaat ve gayrimenkul alanında, dünyanın en önemli yatırım ve iş yapma alanıdır. Son yıllarda ülkemizde her yıl ortalama 1 milyonun üzerinde konut el değiştiriyor. 2009 yılında satılan konut sayısı 550 bindi. 2014 yılında ise bu rakam 1 milyon 200 bine yaklaştı. Üstelik satışı yapılan bu konutların yarısına yakını 541 bini yeni konut" dedi.

İdari ve yasal düzenlemelerle çeşitli kolaylıklar sağlanmasının ardından, yabancıların konuta olan talebinin de ciddi biçimde arttığını anlatan Çağlar, 2014'te geçen yıla göre yüzde 55'ten fazla artış yaşandığını ve yabancılara 19 bin konut satıldığını belirtti.

Türkiye'deki toplam konut satışlarının 5'te 1'inin, yabancılara yapılan satışların ise yüzde 30'unun İstanbul'da olduğunu vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu:

"Bu yıl ve takip eden süreçte hem İstanbul'da hem de Türkiye genelinde sektörün bu dinamik yapısı ve gelişmesi devam edecektir. Açık söylemek gerekirse, bu bir temenni değil. Yabancı ve yerli yatırımcının çok net biçimde gördüğü ekonomik bir gerçektir. Birkaç başlık halinde bunun nedenlerini ifade edeyim. 2015'te inşaat alanında 100 milyar dolara yakın bir yatırım gerçekleşecek. Bunun 20 milyar dolarını kamu kesimi, 75 milyar dolarını da özel sektör yapacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Önümüzdeki 20 yıllık süre zarfında da 7 milyon bina yenilenecek. Bunun için yapılacak harcamaların toplam tutarı da 400 milyar dolar. Bunun yanında konut alımlarıyla ilgili olarak devletimizin önemli bir çalışması var. Buna göre; konut almak isteyen kişinin 5 yıl boyunca bankada biriktirdiği mevduata konut alırken elindeki paranın yüzde 15'i oranında destek sağlanacak. Türkiye'de inşaat sektörünün geleceği parlak diyoruz. Deutsche Bank'ın 2014 raporunda da gördük. Konut piyasasında balon yok. Aksine Türkiye'de yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç var. Aynı şekilde A sınıfı ofisler konusunda da bir ivme var. Örneğin; İstanbul'da 3,7 milyon metrekare A sınıfı ofis alanı bulunuyor. 2 yıl sonra bu alan, 5 milyon metrekareye çıkacak."

- "İstanbul'un bin 440 dakikasını 5'er dakikalık şovlarla izlettirebiliyor"

İbrahim Çağlar, büyük projelerin ve sektörün nabzının 430 metrekarelik Türkiye pavilyonuna ek olarak açılışını yapacakları 300 metrekarelik İstanbul Çadırı'nda atacağını söyledi.

İstanbul'un üç boyutlu küçük bir örneğini de çadıra taşıdıklarını, 8 bin 500 yıllık tarih, altyapı ve gayrimenkul alanlarındaki dev projelerin de 96 metrekarelik makette görülebileceğini ifade eden Çağlar, "Hareketli, ışık, ses ve görüntü efektleriyle zenginleştirilen İstanbul maketi; gecesiyle, gündüzüyle, boğazda yüzen gemisiyle, yaşayan İstanbul'un bin 440 dakikasını 5'er dakikalık şovlarla izlettirebiliyor" dedi.

Çağlar, şu bilgileri verdi:

"Bugüne kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olarak tasarlanan maket, MIPIM'in bu yılki konsepti olan 'Dijital Devrim'e de uygun olarak geliştirildi. Ses ve görüntü efektleriyle İstanbul'un 24 saatini yaşatacak olan maket, İstanbul Ticaret Odası girişimi ile kurulan 300 metrekarelik 'İstanbul Çadırı'nda sergileniyor. Çadırda, İstanbul maketinde olduğu gibi yine 'dijital teknoloji' ön planda. Projeleri, kültürel ve tarihi mirası ile İstanbul'u Fransa'ya taşıyan maket, şehrin marka değerine de katkı sağlıyor. Üstelik bu iş, bir seferlik değil. Kolayca sökülüp takılabiliyor. Maketin, fuar bitiminde İstanbul'a getirilmesi, zaman içinde tüm İstanbul'u kapsayacak şekilde eklemelerle geliştirilmesi ve halkın ziyaretine sunulmasını planlıyoruz.

Türkiye'de çeşitli yerlerde ve uluslararası fuarlarda sergilenmeye devam edilecek. Ayrıca şunu da ifade etmeliyim. Maketin dinamik bir yapısı var. Proje sahipleri bize gelip, 'benim de projem burada yer alsın' dediğinde bu maket daha da büyüyecek. Yani İstanbul büyüdükçe, sektör genişledikçe maket de büyüyecek ve genişleyecek. Türk inşaat ve gayrimenkul sektörüne, İstanbul'a ve sektörel potansiyellere küresel anlamda bir değer katmak için büyük bir adım attık. İnsan, düşünce, tasarım, hayal İstanbul'da birleşti. MIPIM'de görücüye çıktı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Küresel vizyona sahip hiçbir yatırımcının İstanbul'u ve ülkemizi görmezden gelmesinin mümkün olmadığına inanıyorum. MIPIM 2015'in; sektörümüz, İstanbul'umuz ve ülke ekonomimiz adına hayırlı, uğurlu ve bol kazançlı olmasını diliyorum."

İTO'nun bu projeyi, Türkiye'nin prestij projesi olarak benimsediğine dikkati çeken Çağlar, "Bu vesileyle destekleri ve elini taşın altına koymaktan çekinmedikleri için 360 bin üyeme, Meclis üyelerimize, Yönetim Kurulumuza, Alkaş'a ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

- "Finans dünyasının ve yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi daha da yoğunlaşacak"

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, İstanbul'un ülkede üretilen katma değerin yüzde 40'ından fazlasına sahip olduğunu, gelecek on yıllarda sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyanın da en önemli ticaret ve finans merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Bunun için önemli altyapı yatırımları yapıldığını anlatan Şahin, fuarda finans dünyasının ve yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin daha da yoğunlaşacağını ifade etti.

Dünyada gayrimenkul sektöründe söz sahibi olan çok sayıda Türk firması olduğuna dikkati çeken Şahin, bu firmaların dünyaya yenilikçi, teknolojiyi sonuna kadar kullanabilen, yeni konseptler gösteren rol model oyuncular olduğunu vurguladı.

Hükümet ve İstanbul Valiliği olarak sektörün her zaman yanında olduklarını ve her türlü desteği sunduklarını söyleyen Şahin, bu durumun sadece yerli firmalar için değil, aynı zamanda yabancı yatırımcılar için de geçerli olduğunu ifade etti.

Şahin, MIPIM'de Türkiye'nin göğsünü kabarttıkları için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılışın ardından hareketli, ışık, ses ve görüntü efektleriyle zenginleştirilen İstanbul maketi; gecesiyle, gündüzüyle, boğazda yüzen gemisiyle yaşayan İstanbul, şovlarla fuar katılımcılarına gösterildi.

AA