Katar, parayla saadet olmayacağını deneyimliyor
-
2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması yolsuzluk iddialarıyla riske giren Katar, bir yandan da önceki iktidar döneminden miras kalan siyasi sorunlarla uğraşıyor
Katar Emiri iktidarının ilk yılında , dost kazanmak için çek defterinden daha fazlasının gerektiğinin farkına varıyor.
3 Haziran günü Katar Borsası, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkenin belirlenmesinde yolsuzluk yapıldığının iddia edilmesiyle, dünyanın en büyük düşüşünü kaydetti. Geçen yıl Haziran ayında Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'nin iktidarı babasından devralmasından bu yana, üç komşu ülke Katar'ın dış politikasını sebep göstererek ülkeden büyükelçilerini çekti. Mısır hükümeti, Emir'i muhalefete destek vermekle suçlarken, Emirlik tarafından desteklenen Suriyeli isyancılar üç yıldır devam eden iç savaşta güçlerini kaybetmeye başladı.
Dubai'de bulunan Institute for Near East and Gulf Military Analysis'dan Theodore Karasik, "Doha'da tüm bu giderek kendini daha fazla gösteren sorunlarla nasıl başa çıkılacağına dair bir karışıklık olduğu görülüyor. Ayrıca bu sorunların neredeyse tamamının bir önceki hükümetten miras olduğu ve şu anki Emir'in tüm bunları yönetmeye çalıştığı ortada" yorumunda bulundu.
34 yaşındaki Emir'in babası Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani iktidarı döneminde Katar, Barclays ile Volkswagen hisseleri ve Londralı Harrods'ın bir birimini satın almak için dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervlerini kullandı. O dönem Şeyh, Libya ve Suriye'deki ayaklanmaları desteklerken, Mısır'ın ilk İslamcı hükümetine milyarlar tutarında parasal destek verdi. Dünyanın en çok izlenen spor olayının ev sahipliği hakları da yine bugünkü Emir'in babası döneminde alındı.
Şimdi, Dünya Kupası öncesinde yapılan 200 milyar dolarlık harcamanın boşa gitme tehlikesi söz konusu. Metre ve demir yolu sistemine yönelik projeler takvimin oldukça gerisinde ilerlerken, Doha'nın yeni havalimanı da Nisan ayında planlanandan 6 yıl sonra açılabildi.