Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kentsel dönüşüme en çok talep İstanbul'dan

Kentsel dönüşüme en çok talep İstanbul'dan

Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm için belediye, müdürlükler ve çeşitli kurumlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na talepler gelmeye devam ediyor

Giriş: 18 Aralık 2012, Salı 12:21
Güncelleme: 18 Aralık 2012, Salı 12:21

Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüme en çok talep İstanbul'dan geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon binanın yıkılacağı kentsel dönüşümün uygulanması için belediyeler, il çevre ve şehircilik müdürülükleri ile diğer kurumlardan teklifler gelmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, şimdiye kadar İstanbul'un Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Bağcılar, Kartal, Küçükçekmece, Sarıyer, Sultangazi, Zeytinburnu ilçelerinde yaklaşık 700 hektar alanın riskli ilan edilerek, dönüşüm uygulanması için talep geldi.

Bunlardan Beyoğlu Örnektepe-Sütlüce ile İstiklal Mahallesi'nde (Hacıhüsrev) yaklaşık 11 hektar, Esenler Atışalan Havaalanı ve Tuna mahallelerinde yaklaşık 10 hektar alan riskli ilan edildi.

Gaziosmanpaşa'da 392 hektar, Sarıyer'de 168, Zeytinburnu'nda 11 hektarlık bölgenin riskli alan talebi, Başbakanlığa iletilmiş durumda bulunuyor.

-Ankara'da Mamak, Çankaya ve Altındağ'dan talep var

Ankara'nın Mamak ilçesinde 124, Çankaya'da 207, Altındağ'da 105 hektar olmak üzere toplam 436 hektar alanda dönüşüm talep edildi.

İzmir'de ise Narlıdere ilçesinde 43, Menemen'de 44, Karabağlar'da 540 olmak üzere toplam 627 hektar alanın riskli ilan edilmesi istendi.

-Türkiye'nin dört bir yanı dönüşüm bekliyor

Diyarbakır Suriçi'nde 187 hektar alan Bakanlığın önerisiyle riskli ilan edilirken, dönüşüm bekleyen diğer şehirler şunlar:

''Ağrı Patnos, Ardahan merkez, Bursa Yıldırım, Erzincan Üzümlü, Erzurum Yakutiye, Eskişehir merkez ve Odunpazarı, Gaziantep Şahinbey ile Şehitkamil, Kahramanmaraş merkez, Kütahya merkez, Pazarlar, Rize Gündoğdu, Sakarya Hendek, Samsun Canik ve Havza, Siirt merkez, Şanlıurfa Siverek.''

-Riskli alan talepleri nasıl yapılıyor

Valilik ve belediyelerden Bakanlığa gelen riskli alan talepleri, gerekli teknik, zemin ve yapılaşma incelemesinin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü alınarak, Bakanlar Kurulu'na gönderiliyor. Bakanlar Kurulu'nca onaylanmasının ardından alan riskli ilan ediliyor.

AA