Kırım halkı Rusya'ya katılmayı seçti
Kırım'da Sosyal ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, oylamaya katılanların yüzde 95.5'i Rusya'ya katılmayı seçti (06:30'da güncellendi)
(06:30'da güncellendi)
Bugün yapılan ve Rusya ile Batı arasında Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük krizi ortaya çıkıran referandumda, Kırım halkının büyük çoğunluğu Rusya'ya katılmayı seçti.
23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği referandumda ilk resmi sonuçlara göre göre halkın yüzde 95.5’i “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına razı mısınız?” sorusuna “Evet” oyunu kullandı.
Kırım tatarları referandumu boykot ederken oylamaya katılım oranı yüzde 82.7 olarak açıklandı.
Oylamanın ilk sonucunun açıklanmasıyla Kırım’ın başkenti Simferopol’ün (Akmescit) en büyük meydanında toplanan halk, Rusya ve Kırım bayraklarını sallayarak sevinç gösterileri yaptı.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise “Sonucu hiçbir şekilde tanımayacağız. Kırım’da ayrılıkçılığı ve bölünmeyi destekleyenleri en kısa zamanda adalet önüne çıkartacağız” diye konuştu.
Batı ülkeleri, Rusya'yı Kırım'ı topraklarına katmaktan vazgeçmediği takdirde yaptırımlarda bulunulacağı yönünde tehdit ederken, Ukrayna hükümeti Rusya'nın ülke sınırına 60,000 asker takviyesi yaptığını söyledi. Ukrayna Rusya ile sınırları kapatırken, yetkililer önümüzdeki 15 günde 15,000 kadar gönüllünün ülkeyi savunmak için silah altına alınacağını bildirdi.
Referandum sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Pputin’i telefonla arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya liderini geri adım atmaya yine ikna edemedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da oylama sonrasında Rusya’ya referandum sonucunu tanımayacağını bildirdi ve birliklerini derhal Kırım’dan çekmesini istedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da referandumu “yasadışı” ilan etti ve Rusya’yı Kırım’da “Anlamsız ve tehlikeli tırmanışı sürüklemekle” itham etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ülkesinin referandum sonucunu kabul etmeyeceğini söyledi ve AB’den de “Rusya’ya güçlü bir cevap vermesini” istedi.
Türkiye de benzer bir biçimde referandumu tanımayacağını açıklamıştı.
Referandum sırasında Kırım Tatar Milli Meclisi Eski Başkanı Ukrayna milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu ile görüşen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Batı dünyası ile birlikte Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasını istiyor. Bu konuda Türkiye’nin de içinde bulunduğu NATO bir karar alırsa biz de elbette buna uyarız” dedi.
(06:30'da güncellendi)