Kısa çalışma ödeneği 3 ay daha uygulanacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs, Haziran'ı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık." dedi
Salgın önlemleri devam ederken sektör temsilcilerinden gelen çağrıların ardından kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha uygulanmasına karar verildi.
Erdoğan, Turizm Haftası dolayısıyla turizm sektörü temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.
Toplantıda, turizm sektörünün sorunlarını, beklentilerini gözden geçirdiklerini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
"Toplantımız esnasında sektör temsilcilerimizin talepleri doğrultusunda tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı aldık. Ayrıca turizm sektöründe Mayıs sonu sona eren KDV indirimlerinin haziran sonuna kadar devam etmesinin de yararlı olacağını değerlendirdik ve bu konuda karar aldık."
İşçi ve işveren temsilcilerinden teşekkür açıklaması
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasına dair bir açıklama yaptı.
Yapılan ortak açıklamada şöyle denildi: Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılmasını çok kıymetli buluyoruz. Salgınla mücadele sürecinin devam etmesi başta olmak üzere, son dönemde yaşanan diğer zorluluklar sebebiyle tüm çalışma hayatının ihtiyacı vardı. Öncelikle bu konuda yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, kendisi nezdinde tüm ilgililere teşekkür ediyoruz. ”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada taleplerin dikkate alınmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Taleplerimizi dikkate alarak tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs, Haziran’ı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı alan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.
Taleplerimizi dikkate alarak tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs, Haziran’ı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı alan Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’a teşekkür ederiz.
— Rifat Hisarcıklıoğlu (@RHisarciklioglu) April 21, 2021
"Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması sektör için hayati önem arz ediyordu"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, turizm sektörünün temsilcileri ile Beştepe’de bir araya geldi. Görüşmeye, TÜRSAB, TÜROFED, TÜROB VE TGA’nın temsilcileri katıldı.
Bloomberg HT’ye konuk olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, turizm sektöründe KDV indiriminin 1 ay, kısa çalışma ödeneğinin ise 3 ay uzatılma kararını değerlendirdi.
Turizm sektöründe KDV indirimi ve kısa çalışma ödeneği konusunun sektör için önemli olduğunu aktaran Bağlıkaya, özellikle kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasının sektör için hayati önem arz ettiğini dile getirdi.
Bağlıkaya gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sektördeki kredilerin yapılandırılması konusunu da not aldığını açıkladı. Sektörün, yenilenen kredilerde şartların değişmesiyle ilgili sıkıntısı olduğunu aktaran Bağlıkaya, “Bankalar kredileri öteliyor fakat yeni şartlar öne sürülüyor. Bu konuyu da Sayın Cumhurbaşkanı’mıza ve bakanlarımıza arz ettik.” dedi.
Bloomberg HT’ye konuk olan TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sektörün 2020 ve 2021 yılı değerlendirmesini yaptıklarını açıkladı. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasının sektörün bu sezon faaliyet gösterebilmesi için gerekli olduğunu söyleyen Çorabatır, “Sektördeki çalışanları kaybetmememiz önemliydi.” yorumunu yaptı.
Kısa çalışma ödeneği uygulaması 31 Mart'ta sona ermişti
Pandemi döneminde istihdam kaybını önlemek amacıyla Nisan 2020'de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulaması 31 Mart'ta sona ermişti. Uygulamadan 3,8 milyon kişi yararlanmıştı.
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. Günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.
Buna göre ocak ayında yapılan artışla kısa çalışma ödeneği asgari ücretli için 2 bin 530 TL'ye çıkarken kısa çalışma ödeneğinin tavan tutarı ise 5.325 TL olmuştu.
Kısa çalışma ödeneğinin bitmesiyle yaklaşık 1,3 milyon çalışanın ücretsiz izne geçirilmesi bekleniyordu. Ücretsiz izin desteği ise halen 1.500 TL olarak uygulanıyor.