Kur savaşları küresel büyümeyi baltalayabilir
FT'nin yaptığı bir araştırmaya göre gelişen ülkeler arasındaki kur savaşları düşünülenden daha zararlı ve küresel büyümeyi aşağı çekebilir
Financial Times'ın yaptığı bir araştırmaya göre gelişen ülkelerin kurlarında yaşanan değer kaybı ihracat hacmi üzerinde etkili olmuyor. Ayrıca küresel ticarete zarar veriyor. Araştırma sonuçları gelişen ülkeler arasındaki kur savaşlarının daha önce düşünülenden daha zararlı olduğu ve küresel büyümeyi aşağı çekebileceğini gösteriyor.
Haziran 2014’ten bu yana Rusya, Kolombiya, Brezilya, Türkiye, Meksika ve Şili’nin para birimleri dolar karşısından yüzde 20 ila 50 değer kaybetti. Malezya ve Endonezya’nın para birimleri de 1998 Asya krizinden bu yana en düşük düzeye geriledi.
İngiliz Financial Times gazetesi 107 gelişen piyasaların kurlarındaki seviyeyi ve izleyen yıldaki ihracat hacmini karşılaştırdı. Beklenenin aksine hacim olarak ihracatta artış sağlanmadı. İthalatta ise kurdaki her 1 puanlık düşüş hacimsel olarak 0.5 puanlık düşüş olarak geri döndü. Capital Economics’in tahminlerine göre Brezilya’da ithalat hacmi geçtiğimiz 3 ayda yıllık bazda yüzde 13 geriledi. Bu düşüş para biriminde son 1 yılda yaşanan yüzde 37’lik değer kaybının ardından geldi.
Bu göstergeler gelişen ülkelerin cari dengelerini düşük kurla düzeltebileceğini ancak bunun ihracatı artırarak değil ithalatı frenleyerek gerçekleştiğine işaret ediyor. Bu da küresel anlamda bir kaybet-kaybet oyununa dönüşüyor. Bu da son dönemde küresel ticarette yaşanan düşüşü kısmen açıklıyor.