PİYASALAR ABONE OL

Fed mesajlarının ardından ABD hisse endekslerinde yeni rekor seviyeler görülürken Asya Pasifik’teki kazançlar Japonya öncülüğünde sınırlandı.

S&P 500 endeksi tarihte ilk kez 5 bin 400 puan üzerine yükseldi. S&P 500 vadelileri de sabah saatlerinde yüzde 0,2 yükseliş kaydetti.

Asya Pasifik’te Japonya Merkez Bankası kararı beklenirken Japon Topix yüzde 0,6 ile düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Fed kararı sonrası Amerikan endekslerindeki ralliyi ise Güney Kore, Hong Kong ve Avustralya endeksleri takip etti.

Dolar, gelişmiş ülke para birimlerine göre Çarşamba günü kayıp yaşadı. Çarşamba yüzde 0,2 düşen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.264 puanla yatay seyrediyor. Tahvil piyasası Çarşamba günkü kazançlarını koruyor. Çarşamba günü sekiz baz puan gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,318 seviyesinde.

Fed bir indirim sinyali verdi, ikiye kapıyı açık tuttu

Federal Açık Piyasa Komitesi, üst üste yedinci toplantısında da gösterge faiz oranını yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında sabit tutma kararı aldı.

Fed üyeleri bu yılki faiz indirimi beklentilerini azalttı ancak Fed Başkanı Jerome Powell yeni tahminlerin muhafazakar bir yaklaşımı temsil ettiğini vurgulayarak kapıyı daha fazla faiz indirimi için açık tuttu.

Çarşamba günü Washington’da yapılan iki günlük faiz kararı toplantısının ardından yayımlanan güncellenmiş ekonomik projeksiyonlar, 2024 yılı için medyan olarak daha önce öngörülen üç faiz indirimi yerine yalnızca bir indirimin beklendiğini gösterdi. Ancak Powell noktasal grafiğe yansıyan tahminlerin muhafazakar olduğunu belirtti.

Powell “cesaret verici” olarak nitelediği Mayıs TÜFE rakamlarının üç aylık projeksiyonlara tam olarak yansıtılamayabileceğini de ima etti.

Andrew Hollenhorst öncülüğündeki Citigroup Inc. ekonomistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, faiz tahminlerinin yer aldığı noktasal grafiğe atıfta bulunarak, “Başkan Powell basın toplantısını bu tahminlerin önemini azaltmak için kullandı. Powell ‘çoğu’ yetkilinin muhtemelen beklenenden daha yumuşak gelen Mayıs enflasyon verisini ekonomik tahminlerine ve ‘noktalarına’ dahil etmediklerini belirtti” dedi.

Advertisement