Küresel piyasalarda günün özeti
Fed Başkanı Bernanke'nin, yatırımcıların günlerdir beslediği beklentilere paralel olarak "gerektiğinde" parasal genişlemeye hazır oldukları sinyalini vermesi piyasalara olumlu yansıdı
-Bernanke, altını keyiflendirdi
Altın vadelileri, Fed Başkanı Bernanke'nin ekonomik toparlanmayı teşvik etmek adına ilave adımlar atmaktan kaçınmayacağını söyleyerek altını enflasyondan korunmak için bir yatırım seçeneği haline getirmesiyle beraber bir haftadır en yüksek sıçrayışı gerçekleştirdi.
-Piyasalar Bernanke'yle ilgili fikrini değiştirdi
Standard & Poor's 500 Endeksi, Fed Başkanı Bernanke'nin "büyük endişe" olarak adlandırdığı işsizlik oranını düşürmek için ilave adım atmayı seçenekler dışında bırakmaması ile, Mart ayından bu yana en büyük aylık kazancına doğru yol almaya başladı.
Bernanke'nin konuşmasına erken saatlerde negatif tepki veren S&P 500, yüzde 0.9 yükselerek New York saatiyle 11:01'de 1,411.52 puana yükseldi. Dow Jones 140.07 puan, yüzde 1.1, prim yaparak 13,140.78 puana ulaştı. Bu raporun yazıldığı sırada S&P 500'de işlem gören hisselerin el değiştirme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 14 altında kaldı.
-Avrupa hisselerine Bernanke dopingi
Avrupa hisseleri, Fed Başkanı Bernanke'nin ekonomik büyümeyi desteklemek ve "büyük endişe" olarak adlandırdığı işsizliği azaltmak için daha fazla tahvil alımını seçenek dışında bırakmaması sonrası yükseldi.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Londra saatiyle 15:20'de 266.31 puan oldu. Avrupa hisseleri, küresel ekonominin yavaşladığına yönelik sinyaller ve Katalonya'nın İspanya merkez hükümetinden kurtarma paketi istemesiyle hafta genelinde yüzde 0.6 geriledi. Endeks buna rağmen Ağustos ayı genelinde yüzde 1.9'luk bir yükselişe doğru yol alıyor.
-Bernanke: Parasal genişleme imkanı yaratabiliriz
Fed Başkanı Bernanke, Jackson Hole'daki merakla beklenen konuşmasına başladı, Başkan "Parasal genişleme imkanı yaratabiliriz" dedi.
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke, Wyoming Jackson Hole'daki yıllık toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasına "Yeni tahvil alım imkanını gözardı etmiyoruz." diyerek başladı.
"İstihdamın zayıf seyretmesi en büyük endişemizi oluşturuyor" diyen Bernanke, "Kalıcı ve yüksek işsizlik ABD ekonomisinin yapısını zedeliyor. Emlak sektörünün durumu ve Avrupa krizi endişe yaratıyor." açıklamasında bulundu.
-Tüketici kredisi arttı, kredi kartı kullanımı azaldı
Mevduat bankalarının 24 Ağustos itibariyle tüketici kredileri artarken, bireysel kredi kartı kullanımı azaldı.
Merkez Bankası haftalık bültenine göre, tüketici kredileri 120,6 milyon lira artarak 174,66 liradan 174,78 milyar liraya yükseldi.
Tüketici kredilerinin 73,8 milyar lirası konut, 7,1 milyar lirası taşıt kredisi ve 93,7 milyar lirası da diğer kredilerden oluştu. Aynı dönemde, bireysel kredi kartı kullanım tutarı ise 36,2 milyon lira azalarak 62,4 milyar liraya geriledi.
-Altın endeksi geriledi
İstanbul Altın Borsası (İAB) endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,07 değer yitirirken, altının kilogramı kapanışta 97 bin lira oldu.
Altın piyasasında 9 işlemde 7 milyon 973 bin 252 liralık, 34 işlemde ise 67 milyon 109 bin 221,62 dolarlık işlem hacmi gerçekleşti.
-Euro Bölgesi'nde işsizlik yüzde 11.3, enflasyon tırmanıyor
Artan enerji maaliyetinin derinleşen ekonomik düşüşü tehdit etmesi ile Euro Bölgesi'nde işsizlik rekor kırarken enflasyon da ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde hızlandı.
Lüksemburg'daki Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin bildirimine göre 17 ülkenin olduğu Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı temmuz ayında yüzde 11.3'e yükselirken bir önceki ay revize edilen oranla rekor seviyede seyretti. Bu veri 1995'ten beri en yüksek oran oldu.
-Almanya'da perakende satışlar düştü
Alman Federal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da, mevsimsellikten ve enflasyondan arındırılmış perakende satışlar Temmuz'da aylık bazda yüzde 0.9; yıllık bazda ise yüzde 1 düştü. Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin medyan tahmini satışların aylık bazda yüzde 0.2 artacağı yönündeydi.
Almanya'nın işsizlik oranı Ağustos'ta yüzde 6.8'de kalsa da, Avrupa'daki borç krizinin büyüme ve şirket kazançları üzerindeki etkisiyle ülkedeki işsizlik 5. ayında da artış kaydetti. Avrupa'nın en büyük ekonomisi, artan ücretlerin alım gücünü ve tüketimi desteklemesiyle, bölgedeki diğer ortaklarını geride bırakıyor.
-Dış ticaret açığı 50.7 milyar dolar oldu
Dış ticaret açığı temmuz'da 7.9 milyar dolar oldu, beklenti ise 7.7 milyar dolardı. Böylece ocak-temmuz döneminde dış ticaret açığı 50.7 milyar dolara çıktı.
İhracat temmuz'da 12.9 milyar, ithalat 20.8 milyar dolar olurken Türkiye'nin ithalatı temmuz ayında %1.5 düşüşle 20.8 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı temmuzda %60.2 oldu, haziran ayında ise bu oran %64.9'du.