Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda günün özeti

Küresel piyasalarda günün özeti

BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz

Giriş: 03 Ekim 2013, Perşembe 22:17
Güncelleme: 03 Ekim 2013, Perşembe 22:17

-İşsizlik başvuruları beklenenden az arttı

Tahmin edilenden daha az Amerikalı geçen hafta işsizlik maaşından yararlanmak üzere başvuruda bulundu. Bu durum, ABD'de işverenlerin, hükümetin kapanmasına yaklaşan günlerde personel sayılarını korumakta olduklarını işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları, 28 Eylül ile biten haftada, 1,000 artarak 308,000'e yükseldi. Bu veri önceki hafta için, 305,000'den 307,000'e revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan 50 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik başvurularının 315,000'e çıkması bekleniyordu. Süregelen işsizlik başvurularındaki sıçrama, California eyaletinde bilgisayar sistemlerindeki değişikliğin ardından, uygulamaların tekrar işlemeye başlamasından kaynaklandı.

-IMF/Lagarde: ABD'nin anlaşma sağlaması kritik

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD'nin 16.7 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmesinin kritik olduğunu söyleyerek, politika yapıcıları bu konuda başarısızlık göstermeleri halinde ülkeye ve dünyaya ciddi şekilde zarar verecekleri konusunda uyardı.

ABD Başkanı Barack Obama ve kongre liderleri arasındaki ilk yüz yüze görüşme, bütçe anlaşmazlıklarını sonlandırmak adına başarısız olurken, hükümetin kapanması üçüncü gününe girerek uyuşmazlıkların borç limiti konusunda da sürebileceği ihtimalini artırıyor.

-Fed/Williams: Teşviklere birkaç yıl daha ihtiyaç var

Rekor seviyedeki teşviklerin destekçisi olan, San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin muhtemelen önümüzdeki birkaç yılda da teşviklerin sürdürülmesine ihtiyaç duyacağını söyledi.

"ABD işsizlik oranı çok yüksek ve enflasyon çok düşük. Para politikasının mevcut durumu oldukça uygun ve bu bir süre daha böyle olmaya devam edecek" ifadelerini kullanan Williams, bu yıl politika kararlarında oy hakkına sahip değil.

-Fed/Fisher: Ekonomik belirsizlik büyüme için risk oluşturur

Ek teşviklere karşı çıkan, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD'de yıllardır ekonomik belirsizliklerin büyüme için ciddi bir engel oluşturduğunu söyledi.

Gelişen iş gücü piyasasına rağmen Fed'in tahvil alımlarının başlatılacağı tarihi erteleyerek yatırımcıları şaşırttığını dile getiren Fisher, bunun gelecekteki para politikalarına yönelik belirsizliği artırdığını dile getirdi. Fisher bu yıl politika kararlarında oy hakkına sahip değil.

-Obama: Borç tavanı artırılmalı

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçiler lideri John Boehner'i federal fonlamayı bir koşul eklemeden kabul etmeye çağırarak, Cumhuriyetçiler liderinin bunu kabul etmemesinin hükümetin tekrar açılmasının önündeki tek engel olduğunu söyledi.

"Kongre'deki her bir üyenin kendi fikirlerine göre karar vermesine izin verin" diyen Obama, Cumhuriyetçilerin federal bütçe tavanını artırmayı durdurarak kendi talepleri için baskı kurmalarının ABD ekonomisi için çok daha kötü sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.

-ABD'de hizmet sektörü beklenenden çok daraldı

Arizona merkezli Institute for Supply Management ABD imalat dışı üretim endeksi Eylül ayında 58.6'dan 54.4'e geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 57 olarak gerçekleşti. Ankete katılan 75 ekonomistin tahminleri 55 ile 59 arasında değişiklik gösterdi. 50'nin üzerinde rakamlar genişlemeye işaret ediyor. Veri kamu hizmetleri, perakende sektörü, sağlık sektörü, konut ve finans sektörü gibi farklı sektörlerdeki üretimi içerirken, ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını kapsıyor.

-ABD hisseleri kapanışın 3. gününde geriledi

ABD hisseleri, hizmet sektöründe beklenenden düşük bir büyüme gösteren veriler ve politik çıkmazların resesyona neden olabileceği endişeleri ile gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi düşüşün ikinci gününde.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek New York saati ile 13:50'de 1,682.24 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 103.24 puan, yani yüzde 0.7 kayıpla 15,029.90 puana geriledi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 yukarısında gerçekleşti.

-Avrupa hisseleri düşüşü 2. güne taşıdı

Avrupa hisseleri, dün son bir ayın en sert düşüşünü yaşamasının ardından, ABD hükümetinin kapanışın üçüncü gününde olması ve dünyanın en büyük ekonomisinde hizmet sektörü aktivitesinin beklenenden daha fazla düştüğünü gösteren veriler ile düşüşü ikinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek günü 309.55 puandan kapatırken 9 Eylül'den bu yana en düşük seviyede. Gösterge endeks dün 30 Ağustos'tan bu yana en sert kaybı yaşadı. Endeks buna rağmen bu yıl dünya genelinde merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmaya devam edecekleri sözünü vermesiyle yüzde 11'lik ralli gerçekleştirmiş durumda.

-Altın "talep" endişesi ile düştü

Altın vadeli kontratları New York'ta, Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük altın kullanıcısı Çin'de talebin yavaşlıyor olabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, son dört günde üçüncü kez değer kaybetti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 10:12'de ons başına 1,315.40 dolara geriledi. Metal gün içinde yüzde 1.4 kadar düştü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 32 altındaydı.

-Dolar euro karşısında düşük seyrediyor

Dolar, ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden daha az yükselmesine rağmen, Fed'in 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmak için daha fazla bekleyeceği söylentileri arasında euro karşısında düşük seyretmeye devam etti.

Dolar euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 09:07'de 1.3394 dolar olurken, erken saatlerde yüzde 0.3'e varan düşüşlerle 1.3623 dolara kadar zayıflayarak 4 Şubat'tan bu yana en güçsüz seviyeye dokundu. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 ilerledi ve 97.61 yen oldu. Yen euro karşısında yüzde 0.4 kayıpla 132.68 yenden işlem gördü.