Küresel piyasalarda günün özeti
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
-Rusya Merkez Bankası faizi 150 baz puan arttırdı
Rusya Merkez Bankası, enflasyon riskleriyle mücadele etmek ve finansal istikrarı arttırmak için beklenmedik bir şekilde faiz oranını yüzde 7'ye çıkardı.
Banka'nın bugün internette yaptığı açıklamada, 1 haftalık ihale oranının yüzde 5.5'ten 150 baz puan arttırıldığı belirtildi. Oran son 17 aydır değiştirilmemişti.
-Euro Bölgesi'nde PMI beklentileri aştı
Avrupa'da son dönemde görülen toparlanma işaretlerine bir yenisi eklendi. Euro Bölgesi’nde Satın Alma Yöneticileri Endeksi Şubat ayında 53.2 ile 53'lük beklentileri aştı.
Euro Bölgesi PMI verisi, İtalya'da 52.3, Fransa’da 49.7, Almanya'da 54.8, İngiltere'de ise 56.9 ile beklentilerin üstünde geldi.
Türkiye'de de HSBC Satın Alma Yöneticileri Endeksi Şubat'ta 53,4 seviyesine yükseldi. Yeni siparişler, fabrika çıkışları ve istihdam, PMI’ın gelişimimi olumlu etkiledi.
-ABD'de ISM imalat endeksi beklentinin üzerinde
ABD'de imalat sanayii Şubat'ta beklenenden daha hızlı genişleyerek, sektörün kötü hava koşullarının etkisini toparlamaya başladığı sinyalini verdi.
ISM imalat sanayi endeksi Şubat ayında 53.2 oldu. Bloomberg anketine katılan 81 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 52.3 seviyesinde olacağı yönündeydi. Endeks Ocak ayında 51.3 seviyesinde gerçekleşti.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 49.5 ile 55 puan arasında değişti. ISM'in fabrika endeksi geçen senenin tümü için 53.9 ortalamasında kaydedildi. İmalat sanayii, ekonominin yüzde 12'sini oluşturuyor. Endekste 50'nin üzerindeki değerler sektörde genişlemeye işaret ediyor.
-ABD'de tüketici harcamaları yükseldi
ABD'de tüketici harcamaları, kişisel gelirlerin artmasıyla Ocak ayında beklentinin üzerinde yükselirken, ekonominin en büyük parçasının 2014 yılı başlarında istikrarlı bir büyüme gerçekleştirebileceği düşüncesini güçlendirdi.
Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan harcamalar, Ocak ayında yüzde 0.4 artarken, Aralık ayı verisi ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0.1 artış şeklinde kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmin medyanı harcamaların yüzde 0.1 artacağı yönündeydi.
-ABD hisseleri "Ukrayna" ile geriledi
ABD hisseleri, Rusya'nın askeri tehdidinin Ukrayna'da daha büyük sorunlara neden olabileceği düşüncesi ile, yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirmesi sonrasında, hisselerdeki küresel düşüşü takip ederek geriledi.
Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek New York saati ile 14:25'te 1,845.39 puana indi. Endeks 28 Şubat'ta rekor seviyeden kapanmıştı. Dow Jones endeksi 161.25 puan, yani yüzde 1.3 düşüşle 16,160.46 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 7.9 altında seyretti.
-Avrupa hisseleri "Ukrayna" ile sert düştü
Avrupa hisseleri, yatırımcıların Ukrayna'da artan jeopolitik tansiyonun şirket karlarını etkileyeceği endişeleriyle, geçtiğimiz hafta altı yılın zirvesine ulaşmasının ardından bugün bir ayı aşkın sürenin en sert düşüşünü kaydetti.
Stoxx 600 Endeksi yüzde 2.3 gerileyerek 330.36 puandan günü tamamladı ve 24 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Endeks'te işlem gören 600 şirketin 575'i bugün gerilerken, 19'u yükseldi. Endeks, Fed Başkanı Janet Yellen'in tahvil alımı azaltımı konusunda önceki Başkan Bernanke'nin açtığı yoldan ilerleyeceğini açıklamasıyla, Şubat ayında yüzde 4.8 yükseldi.
-Altın Ukrayna gelişmeleriyle 4 ayın zirvesinde
Altın, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin giderek artmasıyla güvenli varlıklara talebin artması sonrasında dört aydan uzun bir sürenin zirvesine tırmandı. Gümüş fiyatları da yükseldi.
Nisan vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 2.4 sıçrayarak New York saati ile 11:48'de ons başına 1,353.80 dolar oldu. Fiyatlar 1,355 dolara dokunarak en aktif kontratlar arasında 30 Ekim'den bu yana en yükseğe dokundu.
-Gelişen piyasa hisseleri "Ukrayna" ile geriledi
Gelişen piyasa hisseleri, Rusya'nın Kırım bölgesi işgalinin Ukrayna'da tansiyonu arttırmasından sonra, Rusya Micex Endeksi'nin 2008'den beri en sert gerilemesinin öncülüğünde, son bir ayın en dik düşüşünü kaydetti. Ruble, Rusya Merkez Bankası'nın para birimini desteklemek için faizi arttırmasına rağmen güç kaybetti.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.5 gerileyerek Londra saati ile 13:47'de 951.68 puan oldu. Ukrayna ve Kore'deki jeopolitik gerilimler, yavaşlayan büyüme ve Fed'in teşvikleri azaltması, gelişen piyalardan sermaye çıkışı olacağı endişelerini arttırdı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasa yapıcılardan askeri müdahale için izin almasından sonra ABD Rusya'ya yaptırım ihtimalini düşünürken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Kiev'e gidecek.
-Petrol ve doğal gaz "Kırım" ile yükseliyor
Petrol ve doğal gaz, yatırımcıların Ukrayna'daki yükselen tansiyonun enerji arzına olumsuz etki edeceği endişeleriyle yükseldi.
Brent ham petrol yüzde 2.2 kadar artarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da varil başına 111.41 doları buldu. Gelecek ay vadeli İngiltere gazı 17 haftayı aşkın en sert yükselişini kaydetti ve yüzde 10.3 kadar arttı. Bu seviye 31 Ocak'tan bu yana en yüksek fiyata tekabül ediyor.
-Ukrayna'da hisse ve tahviller sert düştü
Ukrayna tahvilleri, Rusya ordusunun Kırım istilasının, Kiev'deki hükümetin ekonomik çözümler üretme ve temerrüte düşmeyi engelleme çabalarını tehdit etmesiyle, rekor düşüş yaşıyor.
Ukrayna'nın Haziran vadeli dolar tahvilleri, 28 Şubat'taki seviyesi 94.82 sentten Kiev saati ile 13:51'de 90.33 sente geriledi ve faizler tüm zamanların zirvesi yüzde 51'e tırmandı. 2023 vadeli tahvilin faizi 1.12 yüzde puan yükselerek yüzde 10.62 oldu. Ukrayna'da hisse endeksi ise yüze 11 gerileyerek Ağustos 2011'den bu yana en dik düşüşü yaşadı. Endeks Şubat ayında yüzde 26 ralli yapmıştı.