Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kuzey Kore'nin insan hakları ihlalleri BM gündeminde

Kuzey Kore'nin insan hakları ihlalleri BM gündeminde

Kuzey Kore'de işlendiği iddia edilen insan hakları ihlalleri ilk kez BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine alındı

Giriş: 23 Aralık 2014, Salı 05:02
Güncelleme: 23 Aralık 2014, Salı 05:04

Kuzey Kore'de işlendiği iddia edilen insan hakları ihlalleri ilk kez BM Güvenlik Konseyi gündemine alındı.

BM Genel Kurulu'nun, Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi yönündeki çağrısının ardından toplanan Konsey, Kuzey Kore'deki durumun BMGK gündemine alınıp alınmaması yönünde oylama yaptı. 15 üyeli Konsey'de yapılan oylamada 11 ülke konunun gündeme alınması yönünde oy kullanırken, Rusya ve Çin aleyhte oy kullandı. Çad ve Nijerya ise çekimser kaldı.

Gündeme ilişkin oylamalarda veto hakkı olmaması nedeniyle Kuzey Kore'deki insan hakları ihlalleri iddiaları ilk kez BMGK gündemine alınmış oldu.

Toplantıda Konsey'e sunum yapan insan haklarından sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı İvan Simonovic, konuya ilişkin şubat ayında sunulan BM raporuna atıf yaparak, Kuzey Kore hükümetinin "yaygın ve sistematik" bir şekilde işkence, tecavüz, açlık, köleleştirme gibi "kelimelerle ifade edilemeyecek" suçlar işlediğini bildirdi.

Simonovic, bu raporda tespit edilen suçların ve insan hakları ihlallerinin birçoğunun "insanlığa karşı suç" kategorisine girdiğini dile getirdi.

UCM'ye sevk beklenmiyor

Savaş suçu ve insanlığa karşı suçları, merkezi Hollanda'da bulunan UCM yargılıyor. Ancak bu mahkemenin konuyu inceleyebilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'de işlenen suçları UCM'ye sevk etmesi gerekiyor.

Konsey'de veto yetkisi bulunan Çin, bu talebe kesinlikle sıcak bakmayacağını ve insan hakları ihlallerinin BM Güvenlik Konseyi değil BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin görev alanına girdiğini savunuyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da konuşmasında, Kuzey Kore'deki yaşamı "kabus" olarak nitelendirerek, 80 bin ila 120 bin kişinin esir kampında tutulduğunu ve bu kişilerin işkence ve tecavüze uğradığını anlattı.

Power, Kuzey Kore'nin Sony'ye yönelik siber saldırıyı ABD ile ortak bir şekilde soruşturma teklifinin ise absürt olduğunu söyledi.

Power ile BM Güvenlik Konseyi'nde özellikle Batılı ülkelerin temsilcileri, Kuzey Kore'deki iddiaların UCM'ye taşınması gerektiğini bildirdi.

Toplantıya Kuzey Koreli diplomatlar katılmadı.