Merkez'den dövizden sonra TL harekatı
Merkez Bankası, dövizden sonra TL'de de harekete geçti ve TL zorunlu karşılıklarını düşürdü
Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında 0,5 puan ile 8 puan aralığında indirime gitti.
Banka'dan yapılan açıklamaya göre, zorunlu karşılık oranları 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 13'ten yüzde 12,5'e, 1 yıla kadar vadeli Türk lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 11'e, 3 yıla kadar vadeli Türk lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 8'e ve 3 yıldan uzun vadeli Türk Lirası yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 5'e çekildi.
Açıklamada, 23 Ağustos 2011 ve 20 Eylül 2011 tarihli toplantılarında Para Politikası Kurulunun, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından takip edilmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığını belirttiği hatırlatıldı.
Yakın dönemde küresel ekonomik aktiviteye ilişkin açıklanan veri ve haberler dikkate alınarak, 20 Eylül 2011 tarihli Kurul toplantısında işaret edilen doğrultuda bankacılık sisteminin Türk lirası likidite ihtiyacını daha kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılayabilmesi amacıyla bazı Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gidilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.
Yapılan indirimlerin aynı zamanda orta ve uzun vadede finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla Türk lirası mevduat/katılım fonu dışı diğer yükümlülüklerin, özellikle bankalarca ihraç edilmeye başlanan Türk lirası cinsinden tahvillerin vadelerinin uzamasını teşvik edecek şekilde belirlendiği ifade edildi.
Söz konusu düzenleme 30 Eylül 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.
Böylece, mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 3,2 milyar Türk lirası likidite sağlanmış olacak ve yüzde 13,1 olan ağırlıklı ortalama Türk lirası zorunlu karşılık oranı yüzde 12,5 seviyesinde gerçekleşecek.
Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık kararını Bloomberg HT'ye değerlendiren ING Bank Başekonomisti Şengül Dağdeviren, "Merkez Bankası sistemin doğru işlemesi için bu kararı aldı. Daha önce dövizde adım attı. Bu kararları bekliyorduk. Merkez sistemin sağlıklı çalışabilmesi için, TL likiditesi sağlama yoluyla bir ara önlem aldı" yorumunda bulundu.
Gazete Habertürk yazarı Gazi Erçel de Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu. Erçel, "Merkez Bankası, son döviz tedbirlerinden sonra azalan TL likiditesini yerine koymak için bu hareketi yaptı. Ancak likiditenin dövize talep yaratma riski var. Umarım bu olmaz. Munzam karşılıkları ile alınan tedbirlerin sonuçları gecikmeli ve etkisiz olabilir. Piyasaya açık piyasa işlemleri yoluyla, kısa vadede likidite sağlamak daha iyi bir yol" dedi.
Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın son kararlarını değerlendiren Radikal Gazetesi yazarı Uğur Gürses ise, "Merkez Bankası'nın bu kararının hem kısa hem de uzun vadede olmak üzere iki yönü var. Merkez Bankası, uzun vadeli yükümlülükleri teşvik etmek istiyor görünüyor. Ancak uzun vadeli borçlanmanın zor olduğu bu ortamda, bu işlemez. Kısa vadede ise, Merkez, likidite sağlamak istiyor. Böylece bankalar daha az borçlanmak zorunda kalacak. Ancak bu da çok etkili olacak gibi görünmüyor" dedi ve "Bankalar az borçlanmak iatiyor. Bu yüzden, Merkez Bankası hem döviz hem de TL'de borçlanmayı kolaylaştırmayı amaçlıyor. yorumunda bulundu.
Merkez Bankası'nın bu kararının ardından, Dolar/Tl 1.85 seviyesinin altına inerken, İMKB'de banka hisselerine alımlar geldi. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde 8.37'yi gördü.