Morici: Amerikan ekonomisi kolay paraya bağımlı hâle geldi
Maryland Üniversitesi ekonomi profesörü Morici, Amerikan ekonomisinin Fed'in kolay parasına bağımlı hâle geldiğini ileri sürdü
Amerikan ekonomisini bir uyuşturucu bağımlısına benzeten Maryland Üniversitesi ekonomi profesörlerinen Peter Morici, Money News sitesinde kaleme aldığı makalesinde, ABD'nin Fed'in kolay para politikalarına bağımlı hâle geldiğini savundu.
Finansal krizin başından bu yana Fed'in finansal sektöre trilyonlarca dolar enjekte ettiğinin altını çizen Morici, bunun Wall Street bankalarını ölüme yakın deneyimlerden kurtardığını, federal regülatörlerin de 480'den fazla küçük bankayı kapadığını yazdı. Külfetli regülasyonla başa çıkamayan birçok bölgesel bankalar da daha büyüklerine satılmak zorunda kaldı.
Morici, bankaların konsolidasyonunun mevduat rekabetini azaltarak, mevduat bonosu faizleri aşağı çektiğini belirterek, tasarruflarıyla geçinmeye çalışan emekli Amerikalılar'ın çok fazla zarar ettiğine dikkat çekti.
Faiz açlığı çeken yatırımcıların sorunlu şirketlerin çöp statüsündeki tahvillerini parlatmaya çalıştığını söyleyen Morici, Fed'in faizlerin artmasına izin vermesi hâlinde bu yatırımcıların finansal krizin bir tekrarını daha yaşayacağını ileri sürdü.
Morici, konut alanlar, çiftçiler ve spekülatörlerin düşük mortgage faizleri sayesinde konut ve tarımsal arazi değerlerini yükselttiğini ve Fed'in mortgage faizlerinin artmasına izin vermesi durumunda, bu kişilerin çoğunun ihtiyaç duydukça mülklerini satamayacağını ve kredilerinde temerrüt edeceğini yazdı.
Ekonomi profesörü Morici, ayrıca ufak ölçekli şirketlerin yok olmak üzere olan bölgesel bankalardan kredi alamadığını ve birçok başka sorunun daha olduğunu söyledi.
Büyümenin yavaşlamasıyla Fed'in ekonomiye azalan getirilerle daha fazla nakit enjekte etmek zorunda kalabileceğini ileri süren Morici, "Ancak er ya da geç toparlanma çökecek ve Avrupa'daki gibi birkaç kişi haricinde herkes çift basamaklı işsizlik oranlarına batacak" dedi.