Bloomberght
Bloomberg HT Haberler OECD gelişmiş ekonomiler için tahminini düşürdü

OECD gelişmiş ekonomiler için tahminini düşürdü

  • OECD, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümelerine ilişkin tahminlerini düşürdü

Giriş: 15 Eylül 2014, Pazartesi 12:13
Güncelleme: 16 Eylül 2014, Salı 08:18

Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Teşkiları (OECD), artan jeopolitik riskler ve düşük Avrupa enflasyonundan dolayı, dünyanın en gelişmiş ekonomileri için büyüme tahminlerini düşürdü.

Paris merkezli OECD'nin bugün açıkladığı rapora göre, Euro Bölgesi'nin gayrısafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl yüzde 0.8 genişlemesi beklenirken, ABD ekonomisinin yüzde 2.1 genişlemesi öngörülüyor. Daha önceki büyüme tahminleri, Euro Bölgesi için yüzde 1.2 ve ABD için yüzde 2.6 seviyelerindeydi.

OECD, açıklamasında, "Finans piyasalarındaki yükseliş bekleyişleri, bazı önemli risklerin yoğunlaşmasına bağlı olarak, tehlikede," dedi ve "Euro Bölgesi'nde devam eden yavaş büyüme, projeksiyonlar için en büyük endişe kaynağı" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi bu yıl, Ukrayna ve Orta doğu'daki anlaşmazlıkların yoğunlaşması ve Euro Bölgesi'nde enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) hedefinin altında kalmasına karşın yüzde 6 arttı.

Ekonomi konusunda üye 34 ülke hükümetine danışmanlık yapan OECD, Avrupalı yetkililerden, enflasyon bekleyişlerinin daha sonra deflasyona düşüşü işaret etmediği Japonya örneğinden ders çıkarmalarını istedi.

OECD, "1990'lardaki Japonya deneyimi, bu gibi beklenti ölçümlerinin, gelecekteki asıl enflasyon oranını tahmin etme konusunda yetersiz kaldığının bir hatırlatıcısı," dedi ve "Japonya'da 6 ila 10 yıllık beklenti anketleri , 1990'ların başında benzer bir şekilde yüzde 2 civarındaydı ve deflasyona geçişi tahmin etmede başarısız oldu" şeklinde görüş bildirdi.

OECD, Almanya, Fransa ve İtalya için büyüme tahminlerini, sırasıyla, yüzde 1.5, yüzde 0.4 ve yüzde 0.4 daralmaya düşürdü. 2015'te, bu ekonomiler, yüzde 1.5, yüzde 1 ve yüzde 0.1 büyüyecek ve bunun sonucu Euro Bölgesi'de büyüme, bütün olarak yüzde 1.1 olacak.