Piyasa PPK'dan ne bekliyor?
BloombergHT.com, bugün yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısı öncesi piyasanın nabzını tuttu
4 soruda MB PPK beklentileri:
Gerek Merkez Bankası Başçı’nın kurdaki değerlenmeye yönelik görüşleri, gerekse ölçülü indirim ve Ticari krediler konusundaki açıklamalarıyla, yurt içi piyasalarda tüm dikkatler bugün yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarına çevrildi. Ekonomistlerin hemen hemen hepsi politika faizinde 25 baz puan indirim öngörürken, 4’te 3’ü ise üst bandın da indirileceği beklentisi içerisinde. Alt banttaki indirim konusunda ise piyasa uzmanları farklı düşünüyor. Uzmanların 4’te 1’i alt bantta indirim öngörürken, yarı çoğunluk ise 50 baz puan indirim bekliyor. Biz de bu noktada piyasa uzmanlarına 4 soruda Merkez Bankası PPK beklentilerini sorduk.
1- Politika faizinde ve koridorun alt bandında 25 baz puan üzeri bir indirim bekler misiniz? Ya da alt bantta daha fazla indirimi konuşmak için henüz erken mi?
2- Ticari kredilerin tek haneye düşmesini beklediğini belirten Başçı’nın açıklamaları sonrası önümüzdeki Ocak toplantısında koridorun üst bandında da bir indirim bekler misiniz?
3- Fed’in faiz politikasını enflasyon ve işsizlik parametrelerine bağlamasına karşın, MB’den reel efektif döviz kuru dışında bir parametre açıklaması 2013’te gelebilir mi?
4- 2013 yılı MB’nin hem kur tarafında hem de kredi büyümesi tarafında ince ayarlar yapmasını gerektirecek bir yıl olabilir mi?
JP Morgan Baş ekonomisti Yarkın Cebeci’ye göre:
1) Bence politika faizinde 25 baz puanın üzerinde bir indirim pek mümkün değil. Alt bantta ise 50baz puanlık bir indirim bekliyorum. Merkez, koridorun alt bandında biraz daha esneklik isteyecektir, dolayısıyla da politika faiziyle alt bandın arasındaki mesafeyi açacaktır diye düşünüyorum.
2) Üst bantta bir indirim kesinlikle beklemiyorum. TCMB kredi talebinde hızlı bir artış olmasını istemez bence.
3) Döviz kuru dışında bir şeyle ilgilenmesi için özellikle talepte ciddi bir dalgalanma olması lazım. Kredi hacmi hızla genişler ve iç talep enflasyonu etkilemeye baslarsa, TCMB tekrar enflasyon hedeflemesi ve talep yönetimine odaklanabilir.
4) Evet, bence de bu yıl büyük adımların değil ince ayarların yapılacağı bir yıl olacak.
ING Bank Türkiye Sabit getirili menkul kıymetler Trader’ı Arınç Yurtkuran’a göre:
1- Politika faizinde 25, alt bantta 25 baz puanlık indirim bekliyorum çoğunluk gibi. Ancak bunun üzerinde bir indirimin su an gereği yok. Zaten Merkez Bankası Başkanı da para politikasında kalıcı bir değişikliğin şu an için gerekli olmadığını belirtti.
2- Koridorun üst bandında indirimlerin şiddeti azalsa bile bir sure daha devam edeceği kanaatindeyim.
3- Merkez Bankası da finansal istikrar ı koruma açısından, Fed gibi, makro parametrelerin para politikası üzerindeki etkisini arttırabilir. Bu da; reel efektif döviz kuru dışında, para politika aksiyonunda başka bir koşulluluk unsuru olabilir.
4- Kur tarafında ince ayarlar yapabileceğinin sinyallerini almaktayız. Dinamik bir para politikası uygulamaya devam edecektir. Bu da hem kur tarafında hem de finansal istikrar ve buna bağlı olarak kredi büyümesi tarafında Merkez Bankasının elini güçlendirecektir.
Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen’e göre:
1- Politika faizi ve alt bant arasındaki farkın likidite şartları paralelinde daha açık olmasını tercih ettiklerini söyledi MB yetkilileri, o nedenle politika faizinde 25 baz puan, alt bantta da 50 baz puan indirim bekliyorum.
2- Bu toplantıda üst bantta da 50 baz puan indirim bekliyorum. Kredilerde daha fazla ivme peşinde olabilir, enflasyondaki rahatlama sonrasında indirime gidebilir. Ayrıca elinde simdi bir de ROK mekanizması üst bantla beraber kullandığı. Açıklaması paralelinde gelecek aylara ilişkin beklentimi şekillendireceğim.
3- Zaten REER ve kredi büyümesi 15% enflasyon 5% ile parametreleri var su anda. FED in genişlemeci politikasındaki amaç ile MB’nin amaçları çokta ayni paralelde değil şu anda, finansal istikrar paralelinde yeni parametreler açıklayabilir mi göreceğiz.
4- 2013 yılında TL deki değerlenme baskısı karşısında MB ekstra adımlar atacak. Kredi büyümesi ve finansal istikrar amacıyla makro ihtiyati (munzam karşılıklarına ilişkin) önlemleri göreceğiz.
Akbank Hazine Bölümü Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh’a göre:
1- Alt bant da 25 baz puandan fazla bir indirim beklemiyorum. 25 baz puan indirim gelmesi durumunda faiz indirimlerinin devam etmeyeceğini düşünüyorum.
2- Üst bantta da 25 baz puanlık bir indirim gelebilir Ocakta fakat Sayın Başçı’nın yılın ikinci yarısında aşağıya gelen faizin etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğimizi belirtmişti. Üst bandı ve faizi indirmekte aceleci davranmayacaktır.
3- Merkez Bankası Finansal istikrarı en önemli etken olarak gösterecektir. Şimdilik yeni bir parametre açıklamasını beklemiyorum.
4- Evet, merkez bankası kurdaki ve kredi deki büyüme verilerine gore mutlaka tepki verecektir.
ING Bank Türkiye Hazine Bölümü Döviz İşlemleri Trader’ı Burçin Metin’e göre:
1- Ben yarın 25 baz puan üzerinde bir indirim beklemiyorum. Merkez bankasının hiçbir faiz indirimine gitmeme olasılığı da göz ardı edilmemeli.
2- Evet. Kredi faizlerinde düşüş için bunun yapılmasını bekliyorum. Ancak bunun Döviz piyasası üzerindeki etkisi çok sınırlı olacaktır. Ayrıca merkez bankası su an yaklaşık 118,50 seviyesinde olan reel efektif kuru da dikkate alacaktır. Türk lirasında aşırı değerlenme istemedikleri gibi aşırı değer kaybı da çok istedikleri bir şey değil bence.
3- Hayır, ben böyle bir şey beklemiyorum. Merkez bankası Reel efektif kur ile kurdaki değer kaybı ve değerlenme ile ilgili öngörülebilir olmuştur.
4- 2013 yılında bir not artırımı daha gelmesi çok büyük olasılık. Bole bir durumda merkez bankası hızlı sermaye girişlerini ve Reel Efektif kurdaki aşırı değerlemeyi önlemek için bazı ayarlar yapması gerekebilir. Buradaki en büyük silahı olan faiz indirimi de kredi büyümesini hızlandıracaktır.
(11:49'da güncellendi)
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberg.net