Piyasalar siyasete yenildi
Avrupa'daki seçimler sonrasında risk iştahı geriliyor, varlık fiyatları düşüyor
FRANSA VE YUNANİSTAN
Fransa’da beklenen oldu ve 93’ten bu yana ilk kez bir sosyalist lider Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Kemer sıkma tedbirlerine daha soğuk yaklaşan Başkan’ın ülkenin borç sorununu çözemeyeceğine ve Sarkozy gibi Merkel ile koordine bir şekilde çalışıp Avrupa’nın liderliği rolünü oynayamayacağına inanan yatırımcıların satışlarıyla ilgili varlıklar da geriliyor. Euro / Dolar 1.2975’e inerken Gelişen Piyasa kurları da baskı altında kaldı. Diğer bir risk unsuru ise Yunanistan olarak öne çıkıyor. Sonuçlanan genel seçimlerde çok partinin önemli oranda oy aldığı ve 300 sandalyeli meclise 7 partinin gireceği hesaplanıyor. Kurtarma paketlerine sadık kalması beklenen ve uyguladığı kemer sıkma tedbirlerine sahip çıkmazsa yeniden borç yapılandırmasına ihtiyaç duyabileceği bilinen Yunanistan’da bu önlemleri destekleyecek liderler aranıyor. Kurtarma paketini savunan Yeni Demokrat ve Pasok partileri toplamda 150 sandalye kazanabilirken bu istenilen çoğunluk değil. Almanya’da Schleswig-Holstein Eyaleti de hafta sonu seçimlere sahne oldu. Merkel’in partisi olarak da anılabilecek CDU % 31 ile birinci parti olmasına rağmen oy oranı rekor düşük düzeye indi. Bu eyalet de kaybedilirse 16 eyaletli ülkenin sadece 7’si Merkel ve partisi tarafından control edilir hale gelmiş olacak. Bu da Euro’ya olan politik desteğin zayıfladığına bir işaret olarak kabul edildi.
ASYA, HEM ABD’Yİ HEM DE AB’Yİ İZLİYOR
Cuma günü Nisan ayı Tarım Dışı İstiham’ını açıklayan ABD’de beklentilerin hayli altında kalarak 115 bin kişi olarak açıklanan veri risk iştahını baltaladı. Ekonomiye verilen destek devam ederken verilerin de bozulmaya başlaması toparlanmanın hayli kırılgan olduğunu hatırlattı. S&P 500 Endeksi % 1.61 düşüşle 1.369 puana inerken Dow Jones ise % 1.27 gerilemeyle haftanın son gününü tamamladılar. Dolar Endeksi 80 seviyesine yaklaşırken ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 1.8246’ya indi. Asya ise hem ABD verisi sonrasında ihraç mallarına talebin düşeceği hem de en büyük ticari partneri konumundaki Avrupa’nın zayıflayacağı endişesiyle geriliyor. MSCI Asya Endeksi % 2.4 geriliyor. Çİn’de politika yapıcıların detsek vereceği beklentisi devam ederken düşüş % 0.67 ile sınırlı kalıyor. Japonya Nikkei ise % 2.64 düşüşte. Dolar / Yen 79.77’den işlem görüyor ve riskten kaçışı yansıtıyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.12 aşağıda.
EMTİADA YENİ DÜŞÜKLER
24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.3 gerilerken Cuma günü de % 2.35 düşmüştü. Özellikle petrolde yaşanan düşüşler endeksi düşürüyor. İran’la olan ilişkilerin doğru yönde ilerlemesi ve risk alma iştahının diplerde gezmesi petrolü aşağı çeken faktörler. Ekonomik verilerin de güneyi işaret etmesi ham maddeyi zayıflatıyor. ABD tipi ham petrol varil başına 97.06’dan alıcı buluyor. Brent petrol 112.39’dan işlem görüyor. Değerli metaller görece sağlam kalırken spot altında % 0.21’lik geri çekilme var, son gelinen seviye ons başına 1.638 dolar. Ekonomik sorunların devam etmesi baz metalleri aşağı çekiyor. COMEX vadeli bakırda % 1.1 düşüş yaşanıyor. Bugün İngiltere’de resmi tatil olması sebebiyle piyasalar ve Londra Metal Borsası kapalı.
YURT İÇİNDE DENGELER İZLENİYOR
TL’nin kuvvetli kalması hem faize hem de borsaya destek verirken tüm TL varlıklar önemli seviyelerde haftayı kapattılar. TL’den gelen destek TCMB’nni ‘İstisani Gün’ uygulamasıyla faiz cephesinde bozulmaya engel olamazken gösterge tahvil günü % 9.44’ten tamamladı. TL ise güne yatay başlıyor. Sepet Kur 2.03’ün altına kayarken Dolar / TL 1.7654’den işlem görüyor. Euro / TL’de ise 2.30’un altında işlemler geçiyor. İMKB 100 Endeksi günü 59.015 puandan tamamlarken bugün bu seviyelerin korunup korunamayacağı takip edilecek. Banka ve sanayi hisseleri benzer şekilde gerilerken kayıplar % 0.6’yı geçmedi.
Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :
- 10.00 İspanya mart sanayi üretimi
- 11.00 EFSF Başkanı Regling konuşma yapacak
- 13.00 Almanya fabrika siparişleri
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü