Rabbani'ye suikast tepki topluyor
Obama ve Hague, Afganistan Eski Devlet Başkanı Rabbani'nin öldürülmesini kınadı
ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'ye düzenlenen saldırıyı kınadı.
Rabbani'nin intihar saldırısında ölmesi nedeniyle ABD ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı alan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya gelen Obama, saldırının ABD'nin oradaki görevini sürdürmesini engellemeyeceğini de vurguladı.
Karzai de toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Rabbani'nin ölümünün onları barış arayışlarını sürdürmekten vazgeçirmeyeceğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Rabbani'nin öldürülmesinin Afganların barış ve uzlaşma çabalarını etkilemeyeceğini söyledi.
Saldırıyı kınayan Hague, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rabbani, Afganistan'da barış ve ülkenin geleceği için hiç durmadan çalıştı" dedi.
Hague, Rabbani'nin öldürülmesinin Afgan hükümetinin, barış ve uzlaşma çabalarındaki kararlılığına gölge düşürmeyeceğini belirtti.
-NATO GENEL SEKRETERİ RASMUSSEN: "RABBANİ'Yİ ÖLDÜRENLER KAZANAMAYACAK"
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Afganistan eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'yi öldürenlerin kazanamayacağını" belirtti.
Rasmussen, yaptığı yazılı açıklamada, "Afgan toplumuna ölüm ve yıkım getirenlere mesajımız açık; kazanamayacaksınız" ifadesini kullandı.
Açıklamada, "Afgan toplumunun kaderine kendisinin karar vermesini engelleyemeyeceksiniz, uluslararası toplum ve Afganistan arasındaki işbirliğini engellemeyeceksiniz" ifadeleri kaydedildi.
-RABBANİ, YÜKSEK BARIŞ KONSEYİ'NİN BAŞKANLIĞINA GETİRİLMİŞTİ
Afganistan'da evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, ülkedeki savaşın sona ermesi için siyasi çözüm aramak üzere kurulan Yüksek Barış Konseyi başkanlığına getirilmişti.
Rabbani'nin başkanlık ettiği konsey bir yıl önce kurulmasına rağmen çok az ilerleme sağlayabilmişti.
Rabbani, Taliban hareketi Afganistan'da iktidarı ele geçirmeden önce Devlet Başkanlığı yapmıştı. Tacik olan Rabbani, 1996'da başkent Kabil'den çıkarıldıktan sonra Tacik ve Özbek azınlığın oluşturduğu Kuzey İttifakı'nın sembolik başkanı olmuştu.
1980'li yıllarda Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiği dönemde güçlü mücahit partinin lideri olan Rabbani, Sovyetler Birliği'nin ülkeden çekilmesinden sonra mücahit fraksiyonların ülkenin kontrolünü ele geçirmek için savaştığı 1990'lı yıllarda ise Devlet Başkanlığı yapmıştı.