Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Radvan: Mısır'da teşvik paketine ihtiyaç var

Radvan: Mısır'da teşvik paketine ihtiyaç var

  • Mısır Maliye Bakanı Samir Radvan, Mısır ekonomisinin istihdam yaratmaya yardımcı olması için bir teşvik paketine ihtiyacı olabileceğini söyledi

Giriş: 14 Şubat 2011, Pazartesi 07:10
Güncelleme: 14 Şubat 2011, Pazartesi 07:10

30 yıllık Hüsnü Mübarek'i istifa ettiren Mısır'ın Maliye Bakanı Samir Radvan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinden sonra yaptığı açıklamada, hükümetin Mübarek'ten sonra Mısır'ı yönetecek Yüksek Askeri Konsey'den yeni talimatlar gelinceye kadar ülkenin günlük işlerini yürüteceğini belirterek, "İstihdamla yakından ilgili bir teşvik paketine ihtiyaç var" dedi.

Mübarek'in, Başbakan Ahmed Nazif hükümetini görevden almasından sonra 31 Ocak'ta maliye bakanı olarak görevlendirilen Radvan ilk iş olarak kriz sonucu işsiz kalanlara maaş ödemek ve varlıklarını kaybedenlerin kayıplarını karşılamak için 850 milyon dolarlık fon oluşturdu. Daha önce Uluslararası Çalışma Örgütü'nde (ILO) üst düzey ekonomist olarak çalışan Radvan, hükümetin geçici işçi olarak çalışan 600 bin kişiye daimi istihdam sözleşmesi olanağı sağladığını da belirtti.

Mısır İstatistik Bürosu'na göre, krizden önce ülkedeki işsizlik oranı yüzde 9 seviyesindeydi. Radvan'ın, Nisan 2009'da ILO için hazırladığı raporda, Mısır'da 20 ve 25 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 28 olarak belirtilmişti.

Ayaklanmanın ihracatı, turizmi olumsuz etkilediği ve borçlanma maliyetlerini artırdığı Mısır'da, olaylar yüzünden bu yıl için yüzde 6 olan büyüme tahminin yüzde 4'e gerileyebileceği öngörülüyor. Radvan ise bu konuda bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu ifade etti.

Önceki yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 6.9'u olan ve geçen yıl GSYH'nin yüzde 8.1'ine yükselen bütçe açığıyla ilgili tahminde bulunmayan Radvan, "Hükümetin son iki haftada aldığı acil mali önlemlerin bütçe açığı üzerinde etkisi olmadı" değerlendirmesini yaptı.

Radvan, Mısır'daki gelişmeler nedeniyle 1.2 milyon turistin ülkeyi terk ettiğini ve ihracatın da yüzde 6 düştüğünü kaydetmişti.

SUUDİ BORSASI YÜKSELDİ

Bu arada Mübarek'in istifası ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol talebi tahminini artırması nedeniyle Suudi Arabistan borsası değer kazandı.

Arap piyasasında Cumartesi günleri işlemlerin yapıldığı tek borsa olan Suudi Arabistan Borsası'nda Tedavül Endeksi iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Tedavül Endeksi yüzde 0.5 artışla 29 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.

Başkentteki Riyad Capital'de görevli uzman Asım Buhtiyar gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Mısır'daki gösterilerin şiddetinin azalması yatırımcının duyarlılığını olumlu etkiliyor. OPEC'in, yakın vadede petrol üretimini artırmayacağı işaretlerinin yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa piyasalarındaki kazanımlar Suudi borsasına yardımcı oluyor" dedi.

BORSANIN AÇILIŞI ÜÇ GÜN ERTELENDİ

Öte yandan Kahire Borsası'nın açılması üç gün ertelendi.

Kahire Borsası'ndan yapılan açıklamada, borsa işlemcileri ve şirketlerle daha fazla görüş alışverişine ihtiyaç olduğu, bu yüzden borsanın daha önce belirlendiği gibi pazar günü yerine haftaya Çarşamba günü açılacağı belirtildi.

Kahire Borsası, Mübarek karşıtı gösterilerin başlamasından üç gün sonra kapatılmıştı. Borsa kapatılmadan önce iki günde EGX30 Endeksi yüzde 17 değer kaybetmişti.