Redwood Materials'dan 3.5 milyar dolarlık pil geri dönüşüm tesis yatırımı
Redwood Materials, Güney Carolina'da 3,5 milyar dolarlık elektrikli araç pil geri dönüşüm tesis yatırımını duyurdu. Fabrika temelinin, 2023 yılının ilk çeyreğinde atılması ve yıl sonuna kadar ilk geri dönüşüm sürecinin başlatılması hedefleniyor. Şirket, 100 GWh katot ve anot bileşeni üretimi planlanıyor.
HANDE BERKTAN
Eski bir Tesla yöneticisi Jeffrey Brian Straubel tarafından kurulan Redwood Materials, ABD’nin Güney Carolina eyaletinde 3,5 milyar dolarlık, pil geri dönüşüm fabrika yatırımını duyurdu. 600 dönümlük fabrikada, 10 yıl boyunca yaklaşık 1.500 kişinin istihdam edilmesi ve yılda 100 GWh katot ve anot bileşeni üretimi planlanıyor. Fabrikanın temelinin 2023 yılının ilk çeyreğinde atılması ve yıl sonuna kadar ilk geri dönüşüm sürecinin başlatılması hedefleniyor.
Bu bileşenler Kuzey Amerika'da üretilmiyor ve otomobil üreticilerini, elektrikli araç pilleri için gereken malzemelerin çoğunu denizaşırı ülkelerden tedarik etmeye zorluyor. Redwood Materials, elektrikli araçların pillerini yurt içinde geri dönüştürerek, yeniden kullanımı, geri kazanıma yönelik emisyonların düşürülmesine ve küresel tedarik güvensizliğinin azaltılmasına yardımcı olacağını iddia ediyor. Şirket yaptığı açıklamada “Tüm operasyon sürecimiz yüzde 100 elektrikli olacak ve süreçlerimizde herhangi bir fosil yakıt kullanmayacağız" ifadelerine yer verdi. Redwood Materials ayrıca elektrikli araç pil malzemelerinin CO2 emisyonlarını Asya merkezli mevcut tedarik zincirine kıyasla yaklaşık yüzde 80 azaltacağını iddia ediyor.
Redwood Materials, 2017 yılında Jeffrey Brian Straubel tarafından kuruldu. Straubel 15 yıl boyunca Tesla'da Teknoloji Yöneticisi olarak çalıştı. Redwood Materials, Tesla'nın Panasonic ile yaptığı pil üretim sürecindeki hurdaları ayırmanın yanı sıra Ford, Toyota, Nissan, Specialized, Amazon, Lyft ve diğer elektrikli araç markalarının pillerini de geri dönüştürüyor.
Hatırlanacağı üzere Ford, üç yeni pil fabrikasının yılda 129 GWh üretim kapasitesi sağlayacağını, General Motors, ABD'de LG Chem ile yıllık toplam 140 GWh kapasiteye sahip dört yeni pil fabrikası planladığını açıklamıştı. Volkswagen ise 2030 yılına kadar Avrupa'da yılda toplam 240 GWh kapasiteyle faaliyet gösteren altı pil hücresi üretim tesisine sahip olmayı hedefliyor. Stellantis, Indiana'da yıllık 23GWh üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika planlıyor. BMW, Hyundai ve Honda da ABD merkezli fabrika planlarını açıklamıştı.
Bir veri ve analitik şirketi olan Global Data'ya göre, küresel pil üretiminin 2024'te 410,5 GWh'ye çıkması bekleniyor.