Risk primi ve dolar/TL seçim sonrası pozitif ayrışıyor
Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) ve dolar/TL seçim sonrası dönem baz alındığında gelişen piyasalar arasında pozitif ayrışıyor
Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) ve dolar/TL seçim sonrası dönem baz alındığında gelişen piyasalar arasında pozitif ayrışıyor.
TL seçim sonrası gelişenler arasında pozitif ayrışıyor
TL dolar karşısında, Pazartesi'den bu yana yüzde 1.80 yükselerek, en çok değer kazanan gelişen ülke para birimi oldu. Haftaya 94.5'den başlayan dolar endeksi, Perşembe gününe dek yüzde 0.7 yükselerek 95.2'ye çıktı. Bu zaman diliminde güçlenen dolar karşısında 24 gelişen ülke arasında Türkiye ve Meksika Peso'su haricinde hiçbir gelişen ülke para birimi yükseliş gösteremedi.
Öte yandan 2018 yılı başından bu yana TL yaklaşık yüzde 18 düşüşle, dolar karşısında en çok değer kaybına uğrayan ikinci ülke olmaya devam etti. Yüzde 32 değer kaybıyla Arjantin peso'su ise gelişenler arasında en çok düşen ülke oldu. 24 gelişen ülke ekonomisi arasından Malezya ringgit'i ve Kolombiya peso'su dışındaki gelişen ülke para birimleri yıl başından bu yana dolar karşısında değer kaybına uğradı.
Türkiye'nin kredi risk primi 4 gündür düştü, fakat yıl başından bu yana risk primi %82 yükseldi
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) seçimdeki sonraki ilk işlem gününden Perşembe'ye yaklaşık yüzde 2.60 geriledi ve aynı zaman periyodunda risk piriminde yüzde 3.15 düşüş gösteren Romanya'dan sonra ikinci ülke oldu.
5 yıllık CDS'lerin seçimden sonraki yüzdelik değişimi şöyle:
2018 yılı baz alındığında ise Türkiye yüzde 82'lik yükselişle gelişenler arasında risk primi en çok artan üçüncü ülke oldu. Ayrıca Bulgaristan ve Güney Kore dışındaki gelişen ülke ekonomilerinin risk primleri yükseliş gösterdi.
Türkiye'nin Perşembe günü itibariyle risk primi 302 seviyesindeyken, Arjantin'in CDS'i ise 427 seviyesinde bulunuyor.
CDS nedir?
CDS (Credit Default Swap),kredi veren kişi ya da kuruluşun karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir bedel karşılığında, ortadan kaldıran bir sistemdir. CDS bulunduğu ülkenin borçlanma faiziyle paralellik gösterir. CDS'ler 1,5 ve 10 yıllık vadelere göre hesaplanabilir. Yukarıdaki grafikte 5 yıl vadeli CDS kullanılmıştır.
Editör: Burcu Cura