Rusya MB/Yudaeva: Enflasyona hızlı tepki verebiliriz
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yudaeva, ülkenin TÜFE riskine karşı hızlı tepki verebileceğini savundu
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva, Rus politika yapıcıların, gerektiği zaman enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik adımlarını hızla atabileceğini söyledi.
Merkez bankasının 14 Şubat'ta genişlemeci duruştan uzaklaştığı açıklamasını tekrarlayan Yudaeva, "Enflasyon yüksek seyrederse, politikamızı sıkılaştırabiliriz" dedi. Tüketici fiyatları 17 aydır merkez bankasının yüzde 5 hedefinin üzerinde seyrediyor ve Ocak'ta yıllık bazda yüzde 6.1 yükseldi.
Sidney'de muhabirlere konuşan Yudaeva, beklemede kalıp durumu izleyeceklerini ve yıl sonuna kadar enflasyon hedefine ulaşmak için ellerinden geleni yapma niyetinde olduklarını ifade ederek, "Duruma göre hızlı bir şekilde harekete geçebiliriz" dedi.
Rus merkez bankası bu ay 17. kez faizi aynı seviyede bıraktı ve ilk kez rubledeki zayıflığın enflasyon risklerini artırması hâlinde para politikasını sıkılaştırmaya hazır olduğunu söyledi. Ruble bu yıl dolar karşısında yüzde 8.1 değer kaybederek, 24 gelişmekte olan ülke para birimi arasında Arjantin pesosunun ardından en kötü performans gösteren para birimi oldu.
Rublenin durumunun bu yılki enflasyon hedeflemesi planlarının açıklanmasını etkilemediğini belirten Yudaeva, "En başından, finansal istikrar amacıyla döviz müdahalelerini kullanmamıza izin verecek yeni roller üzerine düşüneceğimizi söyledi. Ancak hâlen enflasyon hedeflemesinin Rus merkez bankası için uygun bir rejim olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde hareket edeceğiz" dedi.
Gelişen piyasa paralarındaki çalkantıların enflasyon risklerini artırmasıyla, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerin peşinden giderek, para politikasını sıkılaştırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Merkez bankası hâlen TÜFE'nin yıl sonuna kadar yüzde 5'e yavaşlayacağını tahmin ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez bankasına ekonomik büyümeyi canlandırması için kurumsal kredilerin faizlerini düşürmesi çağrısında bulunuyor. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan ülke 2013'te yüzde 1.3 büyüme kaydederek, 4. yılında da hız kaybetti.