Rusya "ültimatom" iddiasını reddetti
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya "ültimatom" verdiği iddiasını yalanlarken, Obama'nın Rusya'ya karşı diplomatik ve ekonomik adımlar atılması düşüncesi, İngiltere'den destek alamadı
Ukrayna Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak yayınlanan haberdeki "ültimatom" iddiası, Rus Savunma Bakanlığı tarafından kesin bir dille reddedildi. Rusya'nın Karadeniz donanması komutanı Vitko'nun, saat 05.00'e kadar Ukraynalı askerlere teslim olmaları konusunda ültimatom verdiği iddiaları yalanlandı.
Polonya ise Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle NATO'dan toplu savunmayı öngören 4'üncü maddenin işletilmesini talep etti.
NATO üyeleri, Polonya'nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanarak Ukrayna'daki gelişmelerin ittifakın güvenliğini tehdit edip etmediğini ve buna verilecek ortak cevabı görüşecek.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ukrayna içindeki ve çevresindeki gelişmeler müttefik komşu ülkelere tehdit oluşturmaktadır ve Avrupa Atlantik Bölgesi’nin güvenliği ve istikrarını doğrudan ve ciddi şekilde etkilemektedir" ifadesine yer verdi.
Obama'dan Rusya uyarısı
Rusya’ya bir uyarı da ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemleriyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia ettiğini ileri süren Obama, eğer Ruslar bu tutumunu sürdürürse, ABD yönetimi olarak Moskova'yı yalnızlaştırmaya dönük bir dizi ekonomik ve diplomatik adımları devreye sokmayı düşündüklerini belirtti.
Obama, Rusya'nın "Tarihin yanlış tarafında durduğunu" savundu.
Ukrayna'daki geçici hükümete kuvvetle destek verdiklerini vurgulayan Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Ukrayna halkına ABD'nin desteğini ortaya koymak, çok spesifik ve somut ekonomik yardım paketleri önermek için Kiev'e gideceğini hatırlattı.
İngiltere, Obama'nın önerisini desteklemedi
Diğer taraftan, İngiltere, Obama’nın “ekonomik ve diplomatik adımları devreye sokma” düşüncesine katılmıyor.
İngiliz basınına sızan resmi belgeye göre İngiliz hükümeti, Rusya ile ticareti durdurmayı veya Londra Finans Merkezini Ruslar’a kapatmayı planlamıyor.
İngiltere Başbakanlığı'nda Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı öncesi üst düzey bir yetkili tarafından taşınırken fotoğraflanan belgede, "İngiltere, şimdilik ticaret yaptırımlarını desteklemeyecek veya Londra'nın finans merkezini ruslara kapatmayacak" ifadeleri yer aldı.
İngiliz bakanların diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi Rusya'nın önde gelen kişilerine vize kısıtlamaları ve seyahat yasaklarını ise değerlendirdiği belirtildi.
Belgede ayrıca İngiliz bakanların, “NATO gibi yerlerde askeri hazırlık ihtimallerinin teşvik edilmemesini sağlamaları ve Rusya'nın kesmesi ihtimaline karşın, AB'nin Ukrayna'ya alternatif doğalgaz sağlama yollarını araması" gerektiği düşüncesi yer aldı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, başkanlık ettiği Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Rusya'ya Ukrayna'daki tavrıyla ilgili açık bir mesaj göndermek için, diplomatik, siyasi, ekonomik ve diğer baskılar uygulanabileceğini söyledi.