Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Sanayici kamu alımlarından daha fazla pay istiyor

Sanayici kamu alımlarından daha fazla pay istiyor

OSTİM OSB Başkanı Aydın, "Kamu harcamaları özellikle imalat sanayinin gelişiminde bir kaldıraç olarak kullanılmalıdır" dedi

Giriş: 11 Ekim 2016, Salı 12:26
Güncelleme: 11 Ekim 2016, Salı 12:28

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Orhan Aydın, kamu harcamalarının imalat sanayinin gelişiminde bir kaldıraç olarak kullanılması gerektiğini belirterek, "Kamunun yıllık 148 milyar liralık mal ve hizmet alımı var. Bu çok ciddi bir rakam. Ben, ülkemin kalkınmasında bunu stratejik bir araç olarak kullanabilirim." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyümenin sürdürülebilir ve sağlam temellere oturtulmasının önemine işaret ederek, "Tüketim ve inşaat sektörü odaklı bir büyüme kalıcı, sürdürebilir ve ülkemizdeki istihdamı karşılayabilir gibi durmuyor. İmalat sanayi odaklı bir büyüme olmadığı takdirde ülkelerin sürdürülebilir bir şekilde kalkınması ve büyümesi mümkün değil." diye konuştu.

Bu ayrıntının zaman zaman gözden kaçırıldığına işaret eden Aydın, Avrupa Birliğinin 2020 vizyonunda ise bu tespitin yapıldığını belirtti.

Aydın, Türkiye'deki karar vericilerinin bunu gözden kaçırmamaları gerektiğini ifade ederek, "Son yıllarda Türkiye'deki trende baktığımız zaman imalat sanayinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki payı düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayileşme sürecine adım adım geçilmeden Türkiye'nin birden sınıf atlayamayacağını kaydeden Aydın, imalat sanayi, yerli üretim ve teknoloji geliştirme kavramlarının içini dolduracak şekilde bir seferberlik anlayışına sahip olunmasının önemini vurguladı.

"Kamu, yerli firmadan alım yapmazsa büyüme olmaz"

Kamu harcamalarının özellikle imalat sanayinin gelişiminde bir kaldıraç olarak kullanılması gerektiğini dile getiren Aydın, "Kamunun yıllık 148 milyar liralık mal ve hizmet alımı var. Bu çok ciddi bir rakam. Bunu ben ülkemin kalkınmasında stratejik bir araç olarak kullanabilirim. Kamu alımlarını, stratejik yaklaşımlarla, dönüşüm programlarında tarif edildiği şekilde hayata geçirmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Aydın, hükümetin yerli ürün konusundaki çabalarına ve bu konudaki Başbakanlık genelgelerine rağmen birçok belediyenin dışarıdan alım yapmasını eleştirdi.

Birçok belediyenin söz konusu genelgelerin içeriğini bilmesine rağmen yerli firmalardan alım yapmadığına işaret eden Aydın, "Bu, aynı hükümetin aynı kitabını okuyan bürokrasisi değil mi? Bunu yapan adama bir müeyyide yok mu? Kamu kurumu bir firmanın yaptığı ürünü almazsa büyüme olmaz." dedi.

"2023 hedefleri için yüzde 5'ten fazla büyüme gerekiyor"

Türkiye'nin geçmişte yüksek büyüme rakamları yakaladığını hatırlatan Aydın, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için yüzde 5'ten daha fazla büyüme sağlanması gerektiğini söyledi.

Benzer bir durumun 20 bin dolarlık kişi başına milli gelir düzeyinin elde edilmesi için de söz konusu olduğunu dile getiren Aydın, "2023 hedeflerinin büyüme trendi bu değil ama demek ki şu anda dünyanın içinde bulunduğu durum, çevremizdeki ülkeler ve Türkiye'nin durumu bunu gerektiriyor." diye konuştu.

Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde büyüme konusunda sorunlar yaşandığının altını çizen Aydın, Türkiye'nin, son yıllarda yakaladığı büyüme rakamları dikkate alındığında, Avrupa ülkelerinin çoğundan daha iyi durumda olduğunu sözlerine ekledi.

AA