Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Seçim sonrası piyasada beklentiler

Seçim sonrası piyasada beklentiler

31 Mart yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler ekonomiye ve piyasalara çevrildi, uzmanlar ekonomide yapılacak reformların önemli olacağına dikkat çekiyor

Giriş: 01 Nisan 2019, Pazartesi 11:37
Güncelleme: 01 Nisan 2019, Pazartesi 11:39

Uzmanlar piyasanın yerel seçim sonrası tepkisini değerlendirdi. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen Bloomberg HT'ye piyasaların seçim sonrası ilk tepkisinin negatif olduğunu, bunda Türkiye'nin yeniden erken seçim sarmalına gireceğine yönelik fiyatlamanın etkili olduğunu ancak kendisinin böyle bir beklentisi olmadığını belirtti.

Gürleyen "Dünyada oldukça pozitif bir konjonktür var, bu konjonktürde Türkiye varlıklarının çok yüksek risk primi var. Yüksek risk primi sürdürülebilir değil. Önümüzde seçim yapılmayabilecek en azından 4 yıllık bir dönem var. İktidar bu süreci iyi değerlendirirse ve yeniden ekonomiyi siyasetin önüne koyabilirse piyasada şu anki tepkinin ortadan kalktığını görürüz" değerlendirmesini yaptı.

"PİYASA BİRKAÇ GÜN SONRA SAKİNLEŞİR"

Gedik Yatırım'dan Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye "seçim öncesi ve sonrası iktidar ve muhalefetten gelen açıklamalarda erken seçim arzuları olmadığını gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan da artık ekonomiyle yapısal reformlara odaklanacağını belirtti, bu piyasalar için pozitif. Elbette piyasada volatilite olacaktır ama birkaç günlük etki sonrası sakinleşen piyasalar görebiliriz.

Gelecek hafta Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın bazı planlarla ilgili detay vermesi bekleniyor, bu belki olumlu etki olabilir. Son haftalarda TL varlıklar aşırı satıldı. Seçimlerin geride kalmasıyla ekonomiye öncelik verirsek yeni hikayemiz aşırı iskontoluk olabilir." diye konuştu. Doğan Borsa İstanbul'da 90 bin 500 seviyesinin kritik olduğunu belirtti.

"3 KONUYA ODAKLANACAĞIZ"

TEB Yatırım/BNP Stratejisti Işık Ökte ise yerel seçimler sonrası piyasalar tarafında 3 ana konuya odaklanacaklarını belirtti.

Ökte bu konuları şöyle sıraladı; "Birincisi TL mevduat faizlerinde ‘dolarizasyon’u engelleyecek bir yukarı hareket yapılacak mı? 32 günlük vadeli mevduat ortalaması bankacılık sisteminde %20.5 oluşmaktadır ve politika faizinin 350 baz puan aşağısında gerçekleşen ortalama TL mevduat faizlerinde bu hafta yukarı yönlü bir hareket beklentimiz var.

İkinci olarak Merkez Bankası fonlama maliyeti politika faizi üzerinde seyretmeye devam edecek mi? Üçüncüsü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 8 Nisan haftasında açıklayacağı yeni ekonomi ve reform paketi yabancı yatırımcılar tarafından nasıl karşılanacak?"

Türk Lirası bugün dolar karşısında yükseliş ve düşüş arasında gidip gelirken borsa güne yükselişle başlayıp ardından düşüşe geçti.