Şimdi de "tapınak" krizi
Japonya, Çin ve Güney Kore arasında "tapınak krizi" gündeme oturdu
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2. Dünya Savaşı'ndaki savaş suçlularının da içinde bulunduğu 2,5 milyon şehidinin anısına yapılmış tapınağı 2006'dan beri ziyaret eden ilk Japonya Başbakanı olarak Çin ile gerilimi tırmandırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, "Çin hükümeti, Japonya Başbakanı Abe'nin Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesini şiddetle protesto ediyor ve ciddi bir şekilde kınıyor" açıklamasını yaptı.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, Çin'in tüm tepkilerine karşın "birinci sınıf savaş suçluları adına yapılan Yasukuni'yi" ziyaret ettiğini söyleyen sözcü Çin, Japon liderin ziyaretiyle "Çin ve diğer birçok Asya ülkesinin halklarının duygularını "vahşice" çiğnediğini söyledi.
Sözcü Çin, "Tarihi hakikatler, evrensel adalet ve insanlık vicdanına açıkça meydan okuyan Abe'nin eyleminden ötürü şiddetli bir şekilde öfke duyduklarını" vurguladı.
"Japon militarizminin tetiklediği işgal hareketlerinin Çin ve diğer bölge halklarına büyük felaketler getirdiğini" belirten Çin Gang, "Yasukuni Tapınağı, Japon işgallerinin ruhsal aracı ve sembolüdür" ifadesini kullandı.
Japonya Başbakanı Abe'nin Yasukuni'yi ziyaretinin, komşuları ve uluslararası kamuoyunun Japonya'nın geleceğine "yüksek seviyede temkin ve şiddetli endişe" ile yaklaşmasına yol açacağını savunan sözcü, sözkonusu davranışı, "2. Dünya savaşının sonuçlarına ve savaş sonrası oluşan uluslararası düzene meydan okuma" olarak nitelendirdi.
- "Japonya, bu eylemin sonuçlarını üstlenmeli"
Japonya'nın, Pekin ve Tokyo arasında egemenlik tartışmalarına yol açan Diaoyü adalarını kamulaştırmasını açıklamasıyla başlayan gergin süreçte iki ülke ilişkilerinin büyük yara aldığını hatırlatan sözcü, Japonya'yı, "sözde Çin tehdidi" algısı yayarak kendilerinin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vermekle suçladı.
Sözcü, iki ülke ilişkilerinin böylesine krtik bir dönemeçten geçtiği bir dönemde "Abe'nin durumu yatıştıracak hiçbir girişimde bulunmadığı gibi aksine gerginlik yaratacak eylemlerine hızla devam ettiğini" söyledi. Sözcü, "Japonya, Çin ile ilişkilerin düzeltilmesi sürecinde siyasi engeller çıkarıyor ve bu eyleminin yol açacağı tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenmeli" diye konuştu.
"Japonya'nın kendi işgalci tarihine adil bir gözle baktığı ve sonuçlarından dersler çıkardığı takdirde komşularıyla uzun vadeli ve yapıcı ilişkiler kurabileceğini" kaydeden Çin Gang, Japon hükümetini, "işgalci tarihinden ders çıkarması yönünde verdiği sözü tutarak, bölge ülkelerinin ve uluslararası kamuoyunun güvenini kazanmaya ve oluşturduğu kötü izlenimi ortadan kaldıracak somut yapıcı eylemlerde bulunmaya" çağırdı.
- Abe'den geri adım
Öte yandan, Abe'nin Başbakanlık aracılığıyla yayımladığı mesajda, "Malesef, Yasukuni Tapınağı'na ziyaretimin siyasi ve diplomatik bir krize dönüştüğü bir gerçek. Benim amacım Çinli ve Koreli insanların duygularını incitmek değildi" dediği açıklandı.
Yasukuni Tapınağı, Japonların geçen yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişinin anılması amacıyla yaptırıldı. Bunlar arasında mahkemelerde hüküm giymiş 14 savaş suçlusu da bulunuyor.
AA