SPK, 2014'te 51 kişiye ceza verdi
-
SPK 2014'te bu güne kadar 100'ü aşkın kişi hakkında suç duyurusunda bulunurken, 51 kişi için ise idari para cezası uyguladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2014 yılında yaptığı denetleme ve incelemeler sonucunda 100'ü aşkın kişi hakkında suç duyurusunda bulunurken, 51 kişi ve kurum için ise idari para cezası uyguladı.
SPK, 2014 yılında özellikle şirketleri zarara uğratan yöneticiler ve pay piyasasında manipülasyon yapan kişiler başta olmak üzere çeşitli eylemler nedeniyle 100'den fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulunurken, ayrıca 51 kişi ve kuruma da idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
- En fazla dikkati çeken "şirketi zarara uğratma" ve "manipülasyon" suçu
SPK'nın bu dönemde yaptığı suç duyurularına bakıldığında; şirketlerin satın alma ve birleşme gibi işlemlerinde halka açık şirketin bilerek zarara uğratılması nedeniyle şirket yöneticileri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca yapılan duyurular dikkati çekiyor.
SPK'nın duyurularına göre, Kurul'un en fazla rastladığı bir diğer suç unsurunun ise pay piyasasında yapılan işlemler ile ilgili denetlemeleri sonucunda ortaya çıktığı anlaşılıyor. Önceki yıllara göre incelemelerini çok daha hızlı bir şekilde tamamladığı ve karar verdiği görülen Kurul, pay piyasasında incelediği işlemler ile ilgili olarak bir çok kişi hakkında hisse fiyatında manipülasyon yaptıkları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
- Manipülasyon yapanlar için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası
SPK'nın pay piyasasındaki işlemleri ile ilgili olarak yaptığı suç duyurularında, eylemlerin suç unsuru oluşturduğu ilgili kanun maddesi olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107. maddesi öne çıkıyor. 107. madde, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını, bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarının, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamayacağını karara bağlıyor.
SPK, 2014 yılında bu güne kadar rekor seviyede suç duyurusunda bulunurken, aynı zamanda idari para cezası uygulamasında da önemli adımlar attı. Kurul 2014 yılında bugüne kadar toplam 21 haftalık bülten yayımlarken, bu bültenlerin 14'ünde çeşitli kişi ve kurum hakkında idari para cezası uygulama kararı aldığını bildirdi. SPK, bu dönemde başta kamuyu zamanında ve açık bir şekilde bilgilendirmemek olmak üzere çeşitli eylemler nedeniyle 14 özel ve 37 tüzel kişilik olmak üzere 51 idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
- "SPK ne kadar hızlı olursa, yatırımcı o kadar fazla korunur"
Uzmanlar, SPK'nın özellikle bu yıl denetleme ve karar verme konusunda önceki örneklere göre oldukça hızlı hareket ettiğinin görüldüğü belirterek, bunun şimdiye kadar yatırımcıların korunması açısından en önemli eksiklik olduğunu kaydediyor. SPK'nın hızlı denetim ve karar verme kapasitesi arttıkça manipülasyonların azalacağını ve yatırımcıların piyasaya güveninin artacağını ifade eden analistler, yeni sermaye piyasası kanunu ve tebliğlerden güç alan Kurul'un manipülasyon konusunda hızlı ve acımasız hareket etmesinin tüm piyasa için pozitif olacağını aktarıyor.
AA