SPK Anketi: Dolar ve euroda değişim beklenmiyor
SPK'nın Nisan ayı beklenti anketine göre, önümüzdeki ay dolar ve euroda değişim beklenmiyor
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Nisan ayı beklenti anketine göre, katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay dolar ve euroda değişim beklemezken, İMKB'ye ilişkin 6 aylık ve yıllık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 65'e çıktı.
Kurul'un 285 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Nisan ayı beklenti anketi sonuçları açıklandı.
Buna göre, gösterge bono faizine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 20, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların yüzde 44'ü 6 aylık dönemde, yüzde 38'i ise yıllık dönemde değişim beklemezken aynı dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 35 oldu. Sonuçlar bir önceki dönem sonuçları ile karşılaştırıldığında artış beklentisine sahip katılımcıların oranında önemli yükselişler yaşandığı gözlendi.
Dolar ile ilgili katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay değişim beklemediği, yüzde 20'sinin artış, yüzde 13'ünün ise düşüş beklediği sonucuna ulaşılırken, 6 aylık ve yıllık dönemlerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 34'e geriledi. Buna karşın artış bekleyen katılımcıların oranı 6 aylık dönemde yüzde 35, yıllık dönemde ise yüzde 43 oldu.
Euro'ya ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterirken, katılımcıların yüzde 65'i önümüzdeki 1 ay, yüzde 47'si önümüzdeki 6 ay, yüzde 36'sı ise önümüzdeki 1 yılda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. 6 aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 27'si düşüş, yüzde 26'sı artış beklerken, yıllık beklentilerde değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 36 ile aynı kaldı.
-İMKB ile ilgili beklenti bir önceki dönemle benzer-
Katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay İMKB-100 endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 22, düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. 6 aylık ve yıllık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı artarak sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 65'e ulaştı. Beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile kıyaslandığında sonuçların benzerlik gösterdiği dikkati çekti.
İMKB işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, 6 aylık ve yıllık dönemler için aynı yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 30'lara geriledi, artış beklentisi 6 aylık yüzde 56, yıllık yüzde ise 64 ile hakimiyet kazandı.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile paralellik gösterirken, katılımcıların yüzde 62'si önümüzdeki ay değişim beklemediği, yüzde 32'si ise artış beklediği yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 73 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 58'i özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisi ağırlık kazanırken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 73'e yükseldi.
-Hakim görüş borçlanmada artış yaşanacağı yönünde-
Katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay yabancı yatırımcı oranında değişim beklemezken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 30'a geriledi. Artış beklentisi ise 6 aylık dönemde yüzde 47, yıllık dönemde ise yüzde 59 oldu.
Katılımcıların yüzde 68'i reel kesimin yurt dışı borçlanmasında önümüzdeki ay değişim beklemezken, 6 aylık ve yıllık dönemde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı gerilemiş, hakim görüş borçlanma durumunda artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti.
Önümüzdeki ay İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacminde değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 56 olurken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı geriledi ve söz konusu dönemler için artış yaşanacağı beklentisi ağırlık kazandı.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) işlem hacmine ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile paralellik gösterirken, katılımcıların yüzde 65 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 66 olarak gerçekleşti.
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin hakim görüş aylık beklentilerde değişim yaşanmayacağı yönünde gerçekleşirken, 6 aylık ve yıllık dönemler için artış yaşanacağı beklentisi 6 aylık dönemde yüzde 51, yıllık dönemde ise yüzde 65 oldu.
Katılımcıların yüzde 48'i önümüzdeki ay emeklilik fonları net aktif değerinde bir değişim beklemezken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 68 ve yüzde 79 düzeyinde gerçekleşti.