TAV 9 aylık net karını 174 milyon euroya yükseltti
TAV Havalimanları'nın konsolide net karı 2014 yılının dokuz ayında yüzde 52 artışla 174 milyon euroya çıktı
TAV Havalimanları'nın konsolide net karı 2014 yılının dokuz ayında yüzde 52 artışla 174 milyon euroya çıktı.
TAV açıklamasına göre, şirketin işlettiği havalimanlarında hizmet verdiği yolcu sayısı önceki yıla göre yüzde 14 arttı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları'nın, faaliyette bulunduğu 14 yıl boyunca portföyüne 13 yeni havalimanı ekleyerek dinamizmini ortaya koyduğunu belirtti.
Şener, büyüme politikasını Temmuz 2014'te devraldıkları Milas - Bodrum Havalimanı iç hatlar terminali ve aynı havalimanının Ekim 2015'te devralacakları dış hatlar terminali ile devam ettirdiklerini vurguladı. Bu havalimanının turizm potansiyelini sonuna kadar kullanarak hem Türkiye'ye hem de hissedara hizmet edeceklerini aktaran Şener, ana ortakları Aéroports de Paris ile dünyadaki en büyük havalimanı platformunu kurduklarını hatırlattı.
Şener, bu platformun teşkil ettiği küresel know-how ve iş yapma kültürü ile dünyadaki en iyi havalimanı geliştirme fırsatlarını yakalayıp kullanmak için artık çok daha donanımlı olduklarına dikkati çekti. TAV'ın geleneklerinde bulunan farklı kültürlerde iş yapabilme becerilerinin artık küresel bir ölçeğe ulaştığını dile getiren Şener, 2013 yılı Aralık ayında portföylerine ekledikleri Zagreb Havalimanı ile 9 ayda hizmet verdikleri yolcu sayısındaki inorganik artışın yüzde 4 olarak gerçekleştiğinin altını çizdi.
Şener, "Toplam yüzde 14'ü bulan yolcu büyümemiz, bu iki havalimanı olmasaydı yüzde 10 seviyesinde kalacaktı" değerlendirmesini yaptı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde TAV Havalimanları'nın hizmet şirketlerinin inorganik büyümesi açısından da oldukça verimli geçtiğini ifade eden Şener, 52 binden fazla ürünü "travel value" konseptiyle yolcularla buluşturan ATÜ Duty-Free Umman Salalah ve Tunus'ta beş havalimanındaki duty-free alanlarının işletmesi imtiyazını kazandıklarını anımsattı. Şener, böylece operasyonlarını yedi ülkede 19 havalimanına taşımış olacaklarına dikkati çekti.
"Şimdiden, geçtiğimiz yılsonu karlılığının üstüne çıktık"
Şener, TAV İşletme Hizmetleri'nin Almanya'da Air France-KLM yolcularına hizmet veren 3 lounge'da (salon) hizmet vermeye başladığını böylece primeclass markasıyla sundukları konforun ayrıcalığını yaşamanın Almanya'nın Frankfurt, Münih ve Stuttgart havalimanlarındaki özel yolcu salonlarında da mümkün olduğunu vurguladı. Buna ek olarak BTA'nın İstanbul'un en büyük yaşam ve kültür merkezlerinden biri olan Uniq İstanbul'un yiyecek içecek alanlarını işletmeye başladığını belirten Şener, şunları da kaydetti:
"Hizmet şirketlerimizin inorganik büyümesi önümüzdeki dönemlerde de bizim için çok önemli olacak.
Bu yılın 9 ayında gelirlerimiz yüzde 4 artarak 720 milyon euro, FAVÖK ise yüzde 9 artarak 327 milyon euro olarak gerçekleşti. Katı bir maliyet disiplini politikası ve güçlü faaliyet kaldıracı sonucunda FAVÖK marjımızı yüzde 45,4'e çıkararak, şu ana kadarki en yüksek 9 aylık FAVÖK marjını elde ettik. 174 milyon euroya ulaşan net karla şimdiden, geçtiğimiz yılsonu karlılığının üstüne çıktık.
Üçüncü çeyrekte gümrüksüz satış segmentindeki toparlanma tamamlandı ve geçen yılın üç aylık gelirlerinin üstüne çıktık. Havaş'ta uygulamaya koyduğumuz verimlilik programı sonucunda yakaladığımız yüksek karlılık bu çeyrekte de devam etti. BTA, Cakes&Bakes ve lojistik şirketleri ile büyüme ivmesini daha da artırdı. Bu olumlu gelişmelere karşılık, İzmir'de açtığımız yeni iç hatlar terminalinin işletme gelirleri ve Ankara'da uygulamaya koyulan muhasebe politikası değişiklikleri, bu şirketlerin marjlarını baskıladı."
Şener, kurumsal yönetim alanında örnek teşkil eden şirketlerden biri olma hedefinin kendileri için taşıdığı öneme dikkati çekti. Faaliyetlerin iyi bir kurumsal yurttaş olarak çevresine ve topluma bütün etkilerini etraflıca gözeterek gerçekleştirdiklerini ifade eden Şener, TAV olarak, gerekli kriterleri karşılayıp Borsa İstanbul'un yeni oluşturduğu Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil edilen 15 şirket arasında bulunduklarını da hatırlattı.
Şener, endeksin Türkiye'de uzun vadeli ve toplumsal faydayı gözeten yatırımları teşvik edecek önemli bir girişim olacağının altını çizerek, CDP Türkiye'nin iklim değişikliği raporunda performansı en yüksek 10 şirket arasında gösterildiklerini de vurguladı.