Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCMB: İhtiyaç olursa döviz piyasasına doğrudan müdahale edilebilir

TCMB: İhtiyaç olursa döviz piyasasına doğrudan müdahale edilebilir

Merkez Bankası, ihtiyaç duyulduğunda döviz piyasasına doğrudan müdahale edilebileeğini kaydetti

Giriş: 13 Aralık 2016, Salı 18:13
Güncelleme: 13 Aralık 2016, Salı 19:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "Bankacılık sisteminin yüksek aktif kalitesi ve likidite pozisyonları aracılık kapasitesini desteklemekte ve olası dalgalanmalara karşı güçlü bir tampon sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın, Türkiye Bankalar Birliğinde (TBB) yaptığı sunum bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan iktisadi faaliyetin, alınan tedbir ve teşviklerin desteğiyle son çeyrekten itibaren kademeli olarak toparlanacağının tahmin edildiğini belirten Çetinkaya, yakın dönemde küresel finansal piyasalarda artan oynaklıkların portföy hareketleri ve varlık fiyatlarında dalgalanmalara yol açtığını ifade etti.

Çetinkaya, yaşanan dalgalanmalara rağmen, Türkiye'nin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaya devam ettiğini vurguladı.

Bankacılık sisteminin yüksek aktif kalitesi ve likidite pozisyonlarının aracılık kapasitesini desteklediğini ve olası dalgalanmalara karşı güçlü bir tampon sağladığını kaydeden Çetinkaya, Merkez Bankasının mevcut para politikası duruşunun enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici niteliğini koruduğunu ifade etti.

Çetinkaya, bu yılki likidite adımlarını hakkında şunları kaydetti:

"Türk Lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları, rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) ve tahvil alımları aracılığıyla kalıcı likidite sağlanarak finansal sistemi destekleyici adımlar atılmıştır. Türk Lirası işlemler için kabul edilen teminat koşullarında sadeleştirmeye gidilmiştir. Likidite yönetiminde etkinliği ve öngörülebilirliği artırmak amacıyla toplam haftalık vadeli fonlama stoku haftanın günlerine dengeli bir şekilde dağıtılmaktadır. Yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı yükseltilmiştir. İhracat reeskont kredilerinde yıl sonuna kadar yapılacak olan geri ödemelerin vade uzatımına veya TL cinsinden ödenebilmesine imkan tanınmıştır."

- 2017 yılında TL likidite yönetimi

Murat Çetinkaya, 2017 yılında likidite yönetimine ilişkin temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo ihalelerinin olmaya devam edeceğini ifade etti.

Gerek duyulmayan günlerde ihale açılmayabileceği gibi, koşulların gerektirmesi durumunda TL depo satım ihaleleri düzenlenebileceğini ve geleneksel yöntemle repo ve bir hafta vadeli gün içi repo ihaleleri açılabileceğini belirten Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Kira sertifikası karşılığında kotasyon yöntemiyle gecelik vadeli repo ve DİBS ve/veya kira sertifikası karşılığında Geç Likidite Penceresi (GLP) repo uygulamasına devam edilecektir. TCMB Bankalararası Para Piyasasında (BPP), gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranları ile GLP borçlanma ve borç verme faiz oranları ilan edilmeye devam edilecektir. Açık Piyasa İşlemleri (APİ) portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla 15 milyar TL olarak belirlenmiştir. Her bir ihale tutarı nominal en fazla 150 milyon TL olacaktır. Alım ihaleleri pazartesi, çarşamba ve/veya cuma günleri, bir iş günü sonrası valörlü gerçekleştirilecektir.

- 2017 yılında döviz likiditesi yönetimi

Başkan Çetinkaya, 2017 yılında döviz likiditesi yönetimine ilişkin döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla, döviz arz ve talep gelişmelerinin yakından takip edilerek gerekli önlemlerin alınmaya devam edileceğini vurguladı.

Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebileceğini ifade eden Çetinkaya, "Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla; Türk Lirası karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır." açıklamasında bulundu.

AA