TİM Başkanı Büyükekşi: İhracatımız diğer ülkelerden fazla arttı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu yıl dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı 9 ayda yüzde 2,6 artarken, Türkiye'nin ihracatı bu dönemde yüzde 5,5 arttı" dedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu yıl dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı 9 ayda yüzde 2,6 artarken, Türkiye'nin ihracatı bu dönemde yüzde 5,5 arttı. 2014'ün 9 ayında AB-28 bölgesinin ithalatı artmazken, biz AB'ye ihracatı yüzde 13 artırdık" dedi.
Büyükekşi, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesi ve TİM'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. Boğaziçi Zirvesi'nin, UİP'in yeni ticaret ve yatırım fırsatlarına kapı açmak için son derece önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.
Zirvenin bu yıl da birbirinden değerli katılımcıları ağırlayacağını belirten Büyükekşi, sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından bakanlar, eski başbakanlar ve siyasiler dahil çok sayıda konuşmacının zirveyi onurlandıracağını ifade etti.
Büyükekşi, BM, Dünya Bankası, OECD, AB gibi pek çok uluslararası kuruluşların başkan ve temsilcilerinin de zirvede bulunacağını açıklayan Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Barışa, düzene ihtiyaç duyulan bir coğrafyada bulunuyoruz. Bahar diye başlayan gelişmelerin kışa, değişim diye umutlandıran hareketlerin kaosa dönüştüğü bir coğrafyadayız. İbn-i Haldun 'coğrafya kaderdir' diyor. Bu bizim kaderimiz. Ancak bu büyük kaoslarda dışarıdan yapılan müdahalelerin de etkisi var. Ancak içeriden kritik bir gözle gelişmelere bakmaya ihtiyacımız var. Bir taraftan demokrasiye, kadınların gücüne, öte yandan kalkınmaya, büyümeye, pazarları entegre ederek aramızdaki ticari ilişkileri artırarak bölgesel refah ve istikrar havzası oluşturmaya ihtiyacımız var. İşte bu Zirve, sağlıklı ilişkiler kurmayı, yatırım ve ticari ilişkileri geliştirilen bir platform olacak."
Türkiye'nin her geçen gün büyüyerek dış ticaret hacmini artırdığına değinen Büyükekşi, 2013 yılında dış ticaret hacminin 400 milyar dolara ulaştığını, 2014 yıl sonunda ise hizmetler dahil 500 milyar dolara yakın dış ticaret hacmine ulaşılacağı bilgisini verdi.
Büyükekşi, Türkiye'nin bölgesel gerginliklerin ortasında bulunmasına ve önemli ihraç pazarlarındaki tüm sorunlara karşın dış ticareti artırmayı başardığına dikkati çekti.
Özellikle jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyadaki ülkelerin 11 ayda ihracat artışını negatif etkilediğine işaret eden Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Biz bu pazarlara sadece mal satmıyoruz, aynı zamanda komşularımızdan, AB'den mal da alıyoruz. Özellikle bundan sonraki çalışmalarda da yaşanan siyasi gelişmeleri ve ticareti olumsuz etkilemeden neler yapabiliriz bunu konuşmamız gerekiyor. Biz tüm yaşanan olumsuzluklara karşın ihracatçılar olarak pazarımızı genişleterek ihracatımızda önemli başarılar elde ettik.
Bu yıl dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı 9 ayda yüzde 2,6 artarken, Türkiye'nin ihracatı bu dönemde yüzde 5,5 arttı. Yılın 9 ayında AB-28 bölgesinin ithalatı artmazken biz aynı dönemde AB'ye ihracatımızı yüzde 13 artırdık. İhracatçımız ulaştığımız noktada bugünü değil önümüzdeki 10 yılı planlıyor. Bildiğiniz gibi 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat ve 1,1 trilyon dolarlık dış ticaret hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşabilmek ve dış ticaret hacmimizi geliştirmek için önemli ortaklıklara ihtiyacımız var. Bu ortaklıklar bu ve benzeri platformlarda inşa edilecek."
- "Zirve, birlikte ilerlememize katkı sağlayacak"
Mehmet Büyükekşi, bu yılki zirvenin ana temasını "Yarının değişen senaryoları: Zorlukları Anlamak ve Diyaloglar Geliştirmek" olarak belirlediklerine dikkati çekti.
Bu zirvede Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika ekonomilerinin değişim ve dönüşümleri, küresel ticaretin yeni dinamikleri gibi pek çok konu başlıklarını ele alacaklarını belirten Büyükekşi, bu zirvenin Türkiye'ye ve tüm dünyaya faydalı olması ve önemli iş birliklerinin önünü açması temennisinde bulundu.
Büyükekşi, Türkiye'nin her geçen gün büyüyen ekonomisiyle, artan ihracatla, küresel liglere hazırlanan markalarla, yeni iş birliklerine ve yatırımlara açık olduğuna işaret ederek, "Bu yıl Dünya Bankası'nın yayınladığı raporda yaptığı çok önemli tespitler var.. Türkiye'nin ihracat sepeti hem BRICS, hem de bölgesel gelişmekte olan ülkelere göre son derece çeşitli ve Türkiye ticaretinin rekabet gücü başlıca emsallerinin rekabet gücüne kıyasla oldukça iyi konumda" diye konuştu.
Bu dinamiklerden hareketle, artık komşu ülkelerle çok yakın ticari ilişkiler kurulduğuna dikkati çeken Büyükekşi, bölgesel iş birliklerine büyük önem verdiklerini, bölgenin kazanımlarının aynı zamanda Türkiye'nin de kazanımı olacağının altını çizdi.
Dünya ülkelerinin de tıpkı birer takım gibi küresel refahı artırmaya yönelik birbirine kenetlenmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, 5. Boğaziçi Zirvesi'nin birlikte ilerlemeye katkı sağlayacağına yürekten inandıklarını sözlerine ekledi.
AA