TİM Eğilim anketi açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi Eğilim Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi %8.1; faiz beklentisi %7.44 ve büyüme oranı beklentisi %9.13 oldu
(A.A) TİM İhracatçı Eğilim Anketi'ni açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ankete katılan firmaların Temmuz-Eylül (3. çeyrek) dönemi dolar kur tahmininin 1,6300 lira, euro kur tahmini 2,3200 lira olduğunu, yıl sonu dolar kuru beklentisinin 1,6600 lira, euro kuru beklentisinin ise 2,3400 lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Büyükekşi, TİM'in gerçekleştirdiği İhracatçı Eğilim Araştırmasının Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Bu ankete 546 ihracatçı firmanın katıldığını ifade eden Büyükekşi, firmaların üçüncü çeyrekte mevcut durumun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini beklentisi olduğunu bildirdi.
Ankete katılan firmaların şirketlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 8,1, Merkez Bankası politika faiz tahmininin yüzde 7,44, büyüme oranı beklentisinin ise yüzde 9,13 olarak öngörüldüğünü dile getiren Büyükekşi, ''Firmaların Temmuz-Eylül dönemi dolar kur tahmini 1,6300 lira, euro kur tahmini 2,3200 lira olurken, yıl sonu dolar kuru beklentisi 1,6600 lira, euro kuru beklentisi 2,3400 lira olarak gerçekleşti'' dedi.
Büyükekşi, firmaların Merkez Bankası politika faizlerinin ideal seviyesinin yüzde 6,52, rekabetçi ideal dolar kurunun 1,6600 lira ve rekabetçi ideal avro kur seviyesinin ise 2,2900 lira olması gerektiğini belirtiklerini kaydetti.
Döviz kurlarının daha fazla artmasını beklemediklerini, böyle bir talepleri olmadığını dile getiren Büyükekşi, ''Türkiye'nin rekabetçi ve istikrarlı bir kura ihtiyacı var. Yüksek ve ani çıkışlar, ani düşüşleri de beraberinde getirir. Biz o yüzden ihracatı teşvik eden sürdürülebilir, dengeli bir kur istiyoruz. Türkiye'nin geleceği için bu önemli. Zaten tek başına kur da belirleyici bir unsur değil'' dedi.
İhracatçı Eğilim Araştırması'nda yer alan firmaların yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerinin yüzde 51,6, ihracatlarının yüzde 52,9, kapasite kullanım oranlarının yüzde 45,1 ve girdi maliyetlerinin yüzde 77,7 oranında arttığını bildirdi.
Büyükekşi, TİM'in gerçekleştirdiği İhracatçı Eğilim Araştırmasının Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladığı toplantıda, 1-30 Haziran tarihleri arasında yapılan anket çalışmasına, en fazla ihracat gerçekleştiren ilk bin firmanın katıldığını kaydetti.
Ankete katılan firmaların yılın 3. çeyreğinde (Temmuz-Eylül) üretimlerinin yüzde 43,8, ihracatlarının yüzde 45,4, kapasite kullanım oranının yüzde 40 ve girdi maliyetlerinin yüzde 53 oranında artacağını öngördüklerini ifade eden Büyükekşi, yine aynı dönem için ihracatta ilk 500 içinde olan firmaların ise yüzde 47,9'unun üretim, yüzde 50,9'unun ihracat, yüzde 42,5'inin de kapasite kullanım oranlarının artmasını beklediklerini aktardı.
Büyükekşi, ankete katılan firmaların yüzde 30'unun ikinci çeyrekte ihracatta yeni pazarlara girdiğini dile getirerek, yılın üçüncü çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan ülkelerin ise yüzde 21 ile Rusya, yüzde 11,4 ile İran ve Yüzde 9,5 ile de ABD olduğunu bildirdi.
Yılın üçüncü çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan hedef ülkeler sıralamasında bulgularda bir miktar değişim olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, İran'ın bir basamak yükselerek ikinci sıraya, ABD'nin ise 3 basamak yükselerek üçüncülüğe yükseldiğini anlattı.
Büyükekşi, ''Yılın ikinci çeyreğinde firmaların üretimleri yüzde 51,6, ihracatları yüzde 52,9, kapasite kullanım oranları yüzde 45,1 ve girdi maliyetleri yüzde 77,7 oranında arttı'' diye konuştu.
Mehmet Büyükekşi, yılın üçüncü çeyreğinde ihracatçıların yüzde 64,7'sinin AB ülkelerine, yüzde 53,8'inin Ortadoğu'ya ve yüzde 40,5'inin de Afrika pazarlarına ilk kez girmeyi planladıklarını söyledi.
Yılın ikinci çeyreğinde firmaların yüzde 58,6'sının mevcut pazarlarından yeni sipariş aldıklarını bildiren Büyükekşi, bu oranın ihracatta ilk 500 içerisinde olan firmalarda yüzde 60,9'a kadar yükseldiğini belirtti.
Büyükekşi, ihracatçıların yüzde 39'unun yılın ikinci çeyreğinde dış finansman talebinin olduğunu dile getirerek, bu talebin yüzde 84 ile özel bankalardan, yüzde 43,7 ile Eximbank'tan, yüzde 38,5 ile kamu bankalarından ve yüzde 18,3 ile de faktoring şirketlerinden sağlandığını ifade etti.
Firmaların yüzde 39,9'unun üçüncü çeyrekte dış finansman talebi olacağını dile getiren Büyükekşi, yine ankete katılan firmaların yüzde 76'sının halihazırda kredi kullandıklarını kaydetti.
Büyükekşi, Nisan-Haziran döneminde devlet desteklerinden yararlanan şirketlerin yüzde 46,9'unun dahilde işleme rejimi, yüzde 37,5'inin fuar teşvikleri, yüzde 26,4'ünün yatırım teşvikleri ve yüzde 18,7'sinin de istihdam destekleri şeklinde olduğunu belirtti.
İSTİHDAMDA ARTIŞ
Nisan-Haziran döneminde ankete katılan şirketlerin yüzde 40'a yakınının istihdamını artırdığına dikkati çeken Büyükekşi, yıl sonuna kadar her 10 firmadan 4'ünün, çalışan sayısında artış olacağını öngördüğünü anlattı.
Büyükekşi, ihracatçı firmaların üçte birinin üçüncü çeyrekte istihdam yapacağını dile getirerek, temininde sorun yaşanan personel gruplarında yüzde 49,1 ile vasıflı elaman ve yüzde 30 oranı ile de uzman personelin ilk sıralarda geldiğini söyledi.
Yılın ikinci çeyreğinde firmaların yüzde 44,7'sinin yurt içinde hiçbir yatırım yapmadığını dile getiren Büyükekşi, yine aynı dönemde yurt içinde firmaların yüzde 35,5'inin modernizasyon ve 29,9'unun kapasite artırımı yatırımı yaptığını kaydetti.
Büyükekşi, yılın üçüncü çeyreğinde de firma yatırımlarının ikinci çeyrek yatırımlarına paralel olarak devam edeceğini söyledi.
Ankete katılan firmaların yüzde 42,7'sinin Türkiye ekonomisinin daha iyi olacağı beklentisi içinde olduğunu belirten Büyükekşi, yüzde 43,2'sinin Türkiye ekonomisinin değişmeyeceğini, yüzde 14,1'inin de daha kötü olacağını öngördüklerini anlattı.
Büyükekşi, Avrupa ekonomisine ilişkin beklentilerin ise yüzde 53,8 oranında daha kötü olacağı yönünde olduğunu ifade ederek, dünya ekonomisine ilişkin kötümser beklentinin yüzde 39,7 oranında olduğunu vurguladı.
İhracatçı firmaların, 2011 yılı emtia fiyatlarının sanayi ürünlerinde yıl sonu itibariyle yüzde 53,1 ile daha da artacağı öngörüsünde bulunduklarını ifade eden Büyükekşi, tarım ürünlerindeki artış oranına ilişkin beklentinin ise yüzde 60,4 olduğunu bildirdi.
Büyükekşi, ihracatçı firmaların öncelikli sorunlarının yüzde 58,2 ile döviz kurları olduğunu belirterek, bunu yüzde 57,7 ile enerji maliyetlerinin ve yüzde 53,5 oranı ile hammadde ve ara malı fiyatlarının, yüzde 47,3 ile vergi maliyetlerinin ve yüzde 43,6 ile de finansman maliyetlerinin takip ettiğini anlattı.
Ankete katılan ihracatçı firmaların yüzde 6,8'inin Borsada işlem gördüğünü dile getiren Büyükekşi, gelecek üç yıl içinde şirketlerin yüzde 12,8'inin borsada işlem görmeyi düşündüğünü anlattı.
YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER
Büyükekşi, ihracatçı firmaların yeni hükümetin öncelikle hangi ekonomik konulara yoğunlaşmasını istedikleri sorusuna ise verilen cevaplardan bazılarının; yüzde 16,7 ile cari açık konusunda tedbir alınması, yüzde 16,5 ile üretim ve ihracat odaklı bir ekonomik program, yüzde 15 ile ihracat teşviklerinin iyileştirilmesi, yüzde 11,4 ile istihdam artışı sağlanması, yüzde 9,7 ile rekabetçi döviz kuru ve yüzde 9 ile de vergi reformları gibi konular olduğunu kaydetti.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Büyükekşi, Türkiye'nin herhangi bir kriz havasının olmadığını, bu konuda panik olmasının yanlış olduğunu, ekonomik verilerin de bunu gösterdiğini söyledi.
Büyükekşi, Merkez Bankası'nın yaptığı çalışmaları alkışladıklarını dile getirerek, Merkez Bankası'nın proaktif davrandığını, Türkiye'nin ihtiyacı olan yönetim ve istihdam bakımından ihracatçının önünün açılması bakımından tedbir aldığını kaydetti.